Linzencurry: Dit lekkere en voedzame recept komt uit het vegan kookboek gewoon vegan 2. Voor dit gerecht heb je linzen nodig die niet helemaal stuk koken. Dit om de bite te houden. En mocht je wat overhouden van dit heerlijke recept. Geen nood, want de volgende op een wrap is het ook super lekker!
Waarom ik kook voor deze Linzencurry
Ik heb gekozen voor de linzencurry, omdat het me een verwarmende, gezellige maaltijd lijkt. Als ik de ingrediënten bekijk, voel ik warmte. De kruiden die naar mijn mening het gerecht zullen dragen, ze voelen herfstig en winters. Die smaken zoek ik, nu de dagen korter worden, buiten de temperatuur daalt. Een hartig, vullende maaltijd, is wat we nu willen en wat we nodig hebben.
Koken en eindresultaat
Eenvoudiger wijs word ik begeleid door het recept. Het enige dat je nodig hebt voor deze maaltijd, is geduld en snijwerk. Erg simpel om klaar te maken. Ik mis wel wat structuur, als ik de ingrediënten samen in de pan zie. Een gehakt gezouten cashew-nootje biedt uitkomst. De tomaten-komkomersalade geeft het bord wat frisheid en kleur. Een stukje limoen voor een zuurtje erbij gelegd.
Wat vond ik van de Linzencurry?
De linzencurry heeft een vuurtje, iets pittigs, warms en romig, gewoon erg lekker. De linzen geven een bite. Dit recept hoort in de kortere dagen thuis, de verwarmende kruiden zorgen voor een verzadigd gevoel. Rijst geeft ontspanning, verlichting, die functie dient ook de salade. Als ik mijn bordje bijna leeg heb gegeten, merk ik dat ik vol begin te zitten. Het spel in mijn mond is verleidelijk. Dit wil ik vaker eten, rijst zou ik vervangen, de volgende keer met bloemkoolrijst, om nog wat extra groentjes toe te voegen. Verder gewoon heerlijk!
Schrijfster Gewoon Vegan 2
Alexandra Penrhyn Lowe heeft geschiedenis en journalistiek gestudeerd in Groningen. Ze heeft meerdere boeken geschreven, maar ook voor tv-series en tijdschriften gewerkt. Nu heeft ze haar tweede kookboek uitgegeven. Wat leuk is, ze denkt aan kinderen die ook verrukkelijk kunnen genieten veel van haar recepten, ze zijn kind-proof.
Mijn bevindingen van Gewoon Vegan 2
De recepten die erin staan zijn stuk voor stuk makkelijk te volgen. Ze klinken allemaal overheerlijk, een minpuntje vind ik wel dat er geen foto’s in staan. Het namaken van de foto in het boek, kan hier niet. Verder wordt er aan styling van het gerecht, garnering niet veel gedaan. Het is een no-nonsens boek, met 120 simpele gerechten. Recepten in de categorieën ontbijt, lunch en salades, soepen, avondeten, bijgerechten en snacks, zoet en basisgerechten. Alles wordt met kleuren heel duidelijk gemaakt. Een ontzettend goed basisboek om in je collectie te hebben. Mooie foto’s in het boek mis ik wel, dat vergeet je bij zulke lekkere recepten.
Handig om te weten:
- Auteur(s): Alexandra Penrhyn Lowe
- Uitgever: Spectrum
- EAN: 9789000379132
- Gewoon Vegan 2 is o.a. hier online te koop
Linzencurry
Ingrediënten
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel verse gember fijngehakt
- 3 eetlepels vegan currypasta, rode of panang
- 400 ml kokosmelk
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel (palm)suiker, je kunt ook stroop of bruine basterdsuiker gebruiken
- 1 theelepel sojasaus
- 2 eetlepels citroensap (ongeveer 1/2 citroen)
- 200 gram (1 cup) niet stuk-kokende gedroogde linzen, ik gebruik 3/4 cup bruine en 1/2 cup Puys-linzen), liefst minstens een paar uur voor geweekt.
- 50 gram santen kokoscrème (optioneel)
- olie om in te bakken
Instructies
- Verhit een beetje olie (vervang door water als je geen olie wilt gebruiken) in de wok en bak de sjalotjes, gember en knoflook tot ze allemaal zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de currypasta toe en bak nog even mee. Voeg de kokosmelk toe, zet het uur hoog en breng aan de kook, laat even opkomen.
- Draai het vuur weer lager en voeg kurkuma, kerrie, sojasaus, palmsuiker en citroensap toe. Doe de linzen erbij Kook op heel laag vuur, met de deksel erop ongeveer 20 minuten, of zo lang als nodig is om de linzen zacht te laten worden. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
- Om de curry nog romiger te krijgen, kun je nog santen toevoegen. Laat de santen helemaal oplossen in de curry en warm alles goed door.
- Dien op met rijst, eens simpele tomaat-komkommersalade.