Duo Bananenbrood

vegan bananenbrood zelf maken.

Bananenbrood: Deze heerlijke lekkernij werd tijdens corona veel gemaakt, toen heb ik vele varianten voorbij zien komen. Voor een verjaardag maak ik deze als zoete verrassing. 

Bananenbrood gezond?

Het is een snack, net zoals cake, er zit suiker in, in dit geval zitten er dadels in die de brood zoeten. Er zitten wel meer goede voedingsstoffen in, als je echt rijpe bruine bananen hebt kun je minderen in de zoetigheid die je in je bananenbrood stopt. Plus je zou de chocolade-chunks eruit kunnen laten. Over banaan en dadels heb ik de volgende informatie gevonden. Dadels zijn steenvruchten en zitten vol koolhydraten per 100 gram is dat 75 gram. Ze bevatten ook kalium, magnesium en calcium. Banaan bevat per 100 gram 23 gram koolhydraten. Is ook hoog in kalium en vezels, bevat vitamine C en magnesium. Met het eten van deze ‘brood’ krijg je dus naast de suikers in de dadels en banaan ook nog andere voedingsstoffen binnen en dat kan je vaak niet zeggen van een cake. 

Bananenbrood

Het heeft een steviger structuur dan cake, hierdoor is ie een stuk minder luchtig. Een soort brood dat wordt gemaakt uit gestampte bananen, meel en meestal suiker. Hij is meestal wat vochtig, een zoet op cake-lijkend brood. Dit tussendoortje maakt dat je aan één stuk echt genoeg hebt. Ideaal dus als snack.

bananenbrood lekker en leuk om zelf te maken

Geschiedenisles

Met de opkomst van bakpoeder vond ook bananenbrood een doorbraak in Amerikaanse kookboeken. In 1933 werd een recept gepubliceerd in het kookboek Balanced Recipes. Dit recept werd in 1950 opgenomen in het originele Chiquita Banana’s Recipe Book. Zo bereikte het wereldwijd verspreid. Men zegt dat bananenbrood is ontstaan tijdens de Grote Depressie, omdat huisvrouwen hun overrijpe bananen niet wilden weggooien, er heerste toen schaarste. Ook is er een theorie die zegt dat het werd ontwikkeld om bakpoeder-producten te promoten. Mogelijk ligt de waarheid ergens tussenin. Mocht je nou zin hebben op 23 februari in bananenbrood, dan komt dat mooi uit dan is het nationale bananebrooddag in de Verenigde Staten. 

Tasting

Qua looks ziet hij eruit zoals ik hoopte. Hij ruikt naar brood als ik het zou moeten omschrijven. Ik probeer hem als hij nog niet compleet is afgekoeld, ik kan het simpelweg niet laten. De chocolade stukjes zijn er lekker door, het is niet heel erg zoet, maar hoe meer je eet, hoe meer de smaken je verleiden. Af en toe heb ik een klein stukje noot tussen mijn tanden. Zacht van structuur, licht gezoet, conclusie als ie afgekoeld is zullen de smaken vast nog meer samen komen. Afgekoeld kun je beter de smaken tussen de twee lagen proeven. Hij smaakt zoeter nu. Echt lekker, ik ben er blij mee. Die twee lagen maakt hem net even wat interessanter, maakt hem net even anders.

vegan bananenbrood zelf maken.
Afdrukken

Duo Bananenbrood

Gang gebak, Snack
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 3 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 9 eetlepel water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 300 gram tarwebloem
  • 1 theelepel baksoda
  • 4 eetlepel kokosrasp
  • 1 snuf zout
  • 4 grote, rijpe bananen
  • 8 dadels ontpit
  • 2 eetlepel chocolade-chunks
  • 2 eetlepel nootjes gehakt
  • 2 eetlepel cacao

Instructies

  • Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Ik maak het altijd even nat, kreukel het en laat de rest van het water eraf lopen.
  • De gebroken lijnzaad met water en citroensap mengen, laat 5 minuten staan.
  • Doe in een kom de meel, bakingsoda, zout en kokosrasp, meng goed
  • In blender 3 bananen, de dadels en lijnzaad mengsel goed mixen.
  • De chocolade-chunks en nootjes in de kom bij de meel. Ook de banaanmengsel uit de blender mag erbij, goed mengen. 
  • Doe het eerste deel in de cakevorm. Bij het deel wat nog over is de cacao toevoegen, goed mengen. Tweede deel in cakevorm. 
  • De vierde en laatste banaan in de lengte door de helft snijden en die bovenop de deeg plaatsen. Aandrukken en dan kan ie 45 minuten in de oven.
  • Elke oven is anders, hou dus je bananenrood in de gaten. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook