Chroom wat is het precies?

chroom wat is het en waar is het goed voor?

Chroom, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor?

Wat is chroom

Chroom is belangrijk voor het koolhydraatmetabolisme, het eiwitmetabolisme en het vetmetabolisme, daarnaast is chroom onderdeel van de glucosetolerantiefactor en verhoogt het de glucosetolerantie door te ondersteunen in de insulinewerking.

Het verbetert de verhoudingen tussen LDL- en HDL-cholesterol in het bloed. Chroom kan van belang zijn om de vetopslag in het lichaam in controle te houden.

Waar zit chroom in

Chroom komt voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. Het komt ook voor in vlees- en zuivelproducten, maar in mindere mate. In welke voedingsmiddelen chroom verder voorkomt is nog onbekend, omdat hier nog te weinig onderzoek naar gedaan is. In de natuur komen meerdere varianten van chroom voor. Het verschil zit in de lading van het chromium deel. Zo bestaat er chromium 3+ en chromium 6+. Deze kennen de namen trivalent chromium en hexavalent chromium.

Uit onderzoek blijkt dat hexavalent chromium kankerverwekkend kan zijn als dit in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Hexavalent chromium wordt daardoor ook veelal gebruikt in de industrie en niet in de voeding. Trivalent chromium is aanwezig in de voeding, deze bevat dusdanig weinig van de kankerverwekkende stof dat dit te verwaarlozen is. Van trivalent chromium worden dan ook supplementen gemaakt zoals: chroomchloride, chromium citaat, chroom picolinate, chroom nicotinate en hoog chromium gist.

Gezondheidseffecten van chroom

Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam. Hoe chroom precies in het lichaam werkt is echter nog weinig over bekend. Wel zijn er aanwijzingen dat chroom in een vorm van supplementen goed zijn voor het bloedsuikergehalte en de afgifte van insuline, maar dit is nog niet bewezen. Een tekort aan chroom kan de kans op diabetes type 2 vergroten, ook vergroot het de kans op zwangerschapsdiabetes en hart- en vaatziekten.

Chroom tekort

Als je goed en gevarieerd eet, is de kans heel erg klein om een te kort aan dit mineraal te hebben. Een tekort aan dit mineraal uit zich in diabetes achtige verschijnselen, zoals:

  • Hoge gehaltes vetzuren en LDL-cholesterol in het bloed
  • insuline resistentie
  • abnormale bloedwaardes van glucose en insuline
  • laag HDL-cholesterol in het bloed
  • hoge bloeddruk

Al deze symptomen kunnen de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Bij een ernstig tekort aan chroom kunnen de volgende verschijnselen voorkomen:

  • gewichtsverlies
  • schade aan de hersenen
  • gevoelloosheid in het lichaam
  • tintelend of brandend gevoel in handen en voeten

Mensen met diabetes, hartziekte of met veel stress kunnen een verhoogde behoefte aan chroom hebben, doordat het lichaam hier meer van uitscheid.

Voedingsadvies

De Gezondheidsraad geeft geen aanbevelingen over de in te nemen hoeveelheid chroom. Wel wordt er in de Verenigde Staten 25 tot 35 microgram per dag aanbevolen voor volwassen mannen en vrouwen. In veel producten zitten minder dan 5 microgram per portie, maar in graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook