Soep met tofu, groenten en kokos

soep met tofu, groenten en kokos een echte Indonesische soep

Soep met tofu, groenten en kokos, de Indonesische naam voor deze soep is: Sop Tahu Santan. En dit recept zou zomaar eens een voorgerecht van een heerlijke vegan rijsttafel kunnen zijn.

Dit recept komt uit het kookboek van restaurant Blauw. Mocht je in Amsterdam of Utrecht zijn, dan is het echt een aanrader om eens bij ze aan te schuiven. Ik heb laatst twee heerlijke kleine gerechtjes van ze geproefd tijdens een event. En echt zo lekker en de mensen zijn leuk, spontaan en aardig. Nu wachten tot ze naar Groningen komen, dan ben ik hun eerste klant! Ook de recepten (foto’s) in het boek zien er super lekker uit.

Normaal kijk ik eerst het hele boek door voordat ik een selectie maak, met welke recepten ik op de site ga plaatsen. Maar bij deze soep dacht ik meteen … Ja deze.

Het is een fantastisch lekkere, kruidige soep met groenten, tahu en kokos. Serveer deze soep met (witte) rijst als je er een hoofdgerecht van wilt maken.

soep met tofu, groenten en kokos een echte Indonesische soep
Afdrukken

Ingrediënten

  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 8 blaadjes 8 blaadjes djeruk purut (citroenblad)
  • 5 cm laos (galanga), geschild en in dunne plakjes
  • 4 cm sereh (citroengras), in plakjes
  • 150 gram tahu (tofu), in blokjes van 1 x 1 cm
  • 100 gram champignons, in plakjes
  • 200 gram tomaat, in vieren
  • 50 gram wortel, in blokjes
  • 15 gram koriander, grof gehakt
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 30 gram rode lombok (Spaanse peper), in plakjes gesneden
  • 4 theelepels paddenstoelensojasaus (mushroom soy sauce)
  • zout
  • 3 eetlepels citroensap

Instructies

  • Doe de kokosmelk, het water, bouillonblokje, de djeruk purut, laos en sereh in een ruime pan en breng al roerend aan de kook
  • Voeg zodra de kokosbouillon kookt de tahu, champignons, tomaat en wortel toe. Roer goed door en breng weer aan de kook. Voeg zodra het kookt de koriander, tamarinde, lombok en paddenstoelensojasaus toe. Laat 2 min. meekoken
  • Breng op smaak met zout. Draai het vuur uit en roer het citroensap erdoor.

Restaurant Blauw

Tijdens een event waar we bij allemaal verschillende stands hapjes mochten proeven waren zij ook. Ze hadden twee verschillende soorten hapjes gemaakt. En echt waar, zo lekker. Vooral het kokosbitterbalachtige hapje. De koks waren daar ook en zo waren super aardig en legden alles geduldig uit.

Ze hadden hun boek toen ook mee, deze was toen nog niet officieel uit. Van de buitenkant ziet ie er misschien strak en wat saai uit, Zodra je hem opendoet is het wel anders. Het ene gerecht ziet er nog lekkerder uit dan de ander. Ik ga hier zeker meerdere gerechten uit koken. Wat ook erg leuk vind aan dit boek, is dat alle personeelsleden voorgesteld worden.

Handig om te weten over het boek:

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook