Appeljam met kaneel en amandelen

Thuis zit ik op de bank en dan gaan mijn gedachten naar eten. Jam van appel, zou dat bestaan? Yes, Google zegt dat dat bestaat. Appeltaart in mijn vegan yoghurt morgenvroeg, daar heb ik zin in. Dus daar gaan we. Appeljam

Jam is dat vegan?

Toen ik mijn resource deed zag ik dat in veel jam geleisuiker zit. Is dat wel vegan? Vroeg ik me af. Jazeker, helemaal veganistisch, ik dacht nog misschien zit er iets van gelatine in, maar pfff gelukkig, dat is niet zo. Het is een suiker die met citroenzuur en pectine is gemengd. Pectine is een natuurlijke stof die bestaat uit complexe koolhydraten. Deze stof komt voor in celwanden en tussen celwanden van planten.

Creatief

Op het internet staan zoveel mooie, lekkere en creatieve recepten. Maar toch kan ik het niet laten om mijn eigen draai te geven aan deze jam. Zo zag ik een recept met amandelen in de jam, dat lijkt me interessant, echt een geheimpje in de jam. Net even iets anders, die moeten er wel in. Kardemom en kaneel vind ik zelf een hele mooie combinatie, daarom gebruik ik beide in deze jam. Rozijntjes in de jam, dat zou ook lekker zijn, die kan ik natuurlijk altijd nog los in de yoghurt doen. Ik zat nog te denken over ander soorten jam, perziken met citroen en munt lijkt me lekker. Maar ook een sinaasappel jam met kaneel en misschien zelfs wat steranijs. Ik ga er zeker mee spelen, helemaal als deze goed is geslaagd. Op naar de appeljam.

Beginnen met de appeljam

Allereerst natuurlijk de schone zaak om de appels te schillen en het klokhuis te verwijderen. Een nogal geestdodende activiteit, daarom zet ik een lekker muziekje op, de heupen gaan los en al dansend gaat er extra liefde in de appeljam. Alle ingrediënten zijn in de pan, ik kijk gebiologeerd want de appels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het wordt redelijk vloeibaar, wat ervaren jam-makers weten, maar ik als beginner nog niet wist. Het gaat ook zo snel. De tijd is om, even haal ik lichtjes de staafmixer erdoor, niet teveel want ik wil nog wel stukjes terug kunnen vinden. Ik heb 3 potten leeg en ze staan hoopvol voor me. Dit keer heb ik 2 nodig, helemaal prima. Voor de eerste keer wil ik niet teveel maken, want wat moet je als het mislukt is? Weet je waar het op lijkt? Op echte jam! Dat maakt me zo blij.

Ontbijt met appeltaart? Jam bedoel ik!

Kun je de dag beter beginnen? Ik denk van niet. Het speelt met mijn zintuigen, vandaag ondanks dat ik het druk heb, extra aandacht aan de presentatie besteed. Maar natuurlijk gaat het in eerste instantie om de jam. Die smaak komt heerlijk door in de yoghurt, het is werkelijk een geschenk, een heerlijk zoet verwen-moment, vroeg in de ochtend. Het is zo lekker dat ik heel gek wil doen, om mijn blijdschap uiting te geven. Ik kan me voorstellen dat ik dit, jam blijf maken, net als ik niet meer zonder mijn eigen gemaakte granola kan. Heel lekker, echt waar! Ook in een bladerdeeg flapje heb ik de jam gedaan en zo helemaal alleen doet hij het ook erg goed. Mmmmm ik droom nog even weg als ik snel mijn fiets op klim.

Appeljam zelf maken zo doe je dat.
Afdrukken

Appeljam met kaneel en amandelen

Auteur Jubinka

Ingrediënten

 • 500 gram appels klokhuis eruit en geschild
 • 250 gram geleisuiker
 • 1/2 citroen sap
 • 1 kaneelstokje
 • 1/4 theelepel kardemom
 • 25 gram witte amandelen gehakt

Instructies

 • In een pan, op medium warmte, doe de amandelen een beetje aanbakken tot de geur vrij komt. 
 • Doe de appels, geleisuiker, citroensap, kaneelstokje, kardemom bij de amandelen. Meng goed. 10 minuten laten koken.
 • Blijf goed mengen, haal van vuur, kaneelstokje eruit halen. Pureer naar de juiste dikte.
 • Doe het mengsel in schone potjes. Zet ze dan ondersteboven zodat ze zich vacuüm kunnen zuigen. Compleet af laten koelen.
  Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook