Zwartesojabonennoedels

zwartesojabonennoedels) een heerlijk vegan recept

Zwartesojabonennoedels dit heerlijke recept komt uit het boek Het Korean Vegan kookboek. Het boek staat vol met lekkere vegan Koreaanse recepten. En daar is dit recept er een van.

Zwartesojabonennoedels

Toen ik klein was, noemde ik dit gerecht ‘Koreaanse spaghetti’. Het was waarschijnlijk al een van de populairste noedelgerechten in Zuid-Korea, maar dankzij de Oscarwinnende film Parasite is het alleen maar populairder geworden. Een rijke, glanzende, donkere saus van geroosterde, gefermenteerde zwarte sojabonen wordt gecombineerd met verse dunne reepjes komkommer. Maar jjajangmyun is eigenlijk helemaal geen Koreaans gerecht. Het is ontstaan in een Chinees restaurant in de Chinatown van de ZuidKoreaanse havenstad Incheon, dus de eeste Koreanen zien het als een Chinees gerecht. Maar als je in een Chinees restaurant jjajangmyun bestelt, weten ze niet waar je het over hebt. Jjajangmyun kun je alleen bestellen in een Koreaans-Chinees restaurant, dus een restaurant waar ze Chinees eten serveren, maar waar de eigenaren ook Koreaans spreken. Best ingewikkeld allemaal, dus dan is het wel zo handig als je het gewoon zelf kunt klaarmaken

Opmerking voor bij het recept

In de Chinese keuken wordt al eeuwenlang met vleesvervangers gekookt. Wandel maar eens langs het schap met alle sojaproducten in een Aziatische supermarkt. Ik maak mijn jjajangmyun graag met sojafilet (een soort stevig, eiwitrijk sojaproduct dat veel in Azië wordt gebruikt), maar je zou ook tempé of gebakken tofu kunnen nemen. Deze saus smaakt verrukkelijk over je favoriete noedels. (Ik heb hem zelfs gecombineerd met glutenvrije pasta toen mijn man experimenteerde met een glutenvrij dieet.) Maar als je liever heel traditioneel wilt blijven, neem dan verse udon- of jjajangmyun noedels. Die vind je op de diepvriesafdeling van een Aziatische supermarkt.

zwartesojabonennoedels) een heerlijk vegan recept
Afdrukken

zwartesojabonennoedels

Ingrediënten

  • 3 grote gedroogde shiitakes of 4 middelgrote
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 100 gram ojafilet, fijngesneden
  • 2 a 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 vastkokende aardappel, in blokjes
  • 1 kleine Koreaanse of gewone courgette, in blokjes
  • 50 gram wittekool, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gekneusde zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels jjajang Staat in het boek op blz 27
  • 125 ml paddenstoelen dashi
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels rijstsiroop of ahornsiroop
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 4 porties gekookte noedels
  • ½ komkommer, in reepjes

Instructies

  • Laat de paddenstoelen 1 uur in koud water weken, zodat ze zacht worden. Neem ze uit het water en laat ze uitlekken. Verwijder de steeltjes en snijd de hoeden in reepjes
  • Verhit in een wok of grote pan een ½ eetlepel olie op halfhoog vuur. Bak de shiitakes en de stukjes sojafilet ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de wok en zet ze opzij.
  • Verhit nog een ½ eetlepel olie in de wok en bak hierin de knoflook, ui, aardappel, courgette en kool. Breng de groenten op smaak met zout en peper en bak ze 2 tot 3 minuten tot de ui glazig wordt. Haal ze uit de wok en zet ze opzij.
  • Verhit in dezelfde wok de rest van de olie op halfhoog vuur en voeg zodra deze goed heet is de jjajang toe. Blijf roeren zodat hij niet verbrandt maar wel na 1 tot 2 minuten begint te glanzen.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen, stukjes sojafilet en groenten toe en schep alles om tot alles bedekt is met de zwartebonensaus.
  • Voeg de sojasaus toe en roer daarmee de aanbaksels los. Roer de bouillon en siroop erdoor. Breng de saus aan de kook, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot de blokjes aardappel bijna gaar zijn.
  • Meng het aardappelzetmeel met 60 ml water tot een glad papje. Roer dit door de saus en laat het geheel nog 1 minuut doorkoken tot het dik en glanzend is geworden.
  • Serveer de saus met je favoriete noedels en reepjes komkommer. Overgebleven restje saus smaken ook lekker bij een kom rijst.

Handig om te weten over Het Korean Vegan kookboek

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook