Reizen met de slaaptrein, hoe is die ervaring?

slaaptrein

Overweeg jij om naar een bestemming in Europa te reizen via de slaaptrein? Zelf ben ik 2 keer op reis geweest met deze manier van reizen. En ik zou graag mijn persoonlijke ervaring met je willen delen. Wie weet is deze manier van reizen namelijk ook iets voor jou.

Green City Trip

De trein waar ik mee heb gereisd, is genaamd Green City Trip. Via deze trein kan je diverse stedentrips maken in Europa. Denk aan Stockholm, Kopenhagen, Boedapest, Wenen, Praag maar ook steden zoals bijvoorbeeld Verona, wat dan geen hoofdstad is. Je vertrekt in de avond via Utrecht of Amsterdam en je komt de volgende ochtend aan op je bestemming.

Ook zul je gaan meemaken dat je je rijtuig gaat delen met 2 of 3 andere mensen. Ligt er maar net aan met hoe veel personen jij reist. Als je bijvoorbeeld met 5 personen reist, hebben jullie een rijtuig voor jezelf. Maar ben je met zijn tweetjes, dan is de kans groot dat je het rijtuig deelt.

Het reizen met vreemde mensen kan even wennen zijn, maar naar mijn ervaring is dit prima te doen. Een rijtuig bestaat uit 5 bedden, waarvan 2 hoogslapers en 1 extra bed. De stedentrip duurt 5 dagen. Je kan er voor kiezen om een ticket te boeken met hotel, maar het kan ook zonder hotel zodat je zelf een hotel uit kan kiezen. Ik heb beide keren destijds ervoor gekozen om zelf het hotel uit te zoeken.

De treinreis

Afgelopen jaar heb ik 2 maal gereisd met de slaaptrein. De eerste keer naar het prachtige Verona in Italië en de tweede keer naar het charmante Wenen in Oostenrijk. De treinreis zelf is al heel indrukwekkend. Ten eerste omdat je in de trein overnacht maar vooral ook omdat de omgevingen anders zijn dan je gewend bent met de auto. In de auto rij je veel op de snelweg en in de trein rij je echt voornamelijk door de bergen en weilanden.

Je reist in de avond vanuit Utrecht of Amsterdam, spendeert de nacht in de trein en arriveert de volgende dag aan het einde van de ochtend op de plaats van bestemming. De terugreis is hetzelfde concept, je vertrekt in de avond en komt in de ochtend weer aan op Utrecht of Amsterdam centraal.

Het mooiste van de treinreis was dat ik in de vroege ochtend het gordijn open sloeg en de zon op zag komen door de bergen. Dat is een uitzicht om nooit te vergeten. Dus als je van jezelf een vroege vogel bent of je houdt er van om de mooie kleuren van de lucht te zien, raad ik je zeker aan om de zonsopgang te bekijken onderweg.

Hoe ziet de slaaptrein er uit?

Ik ga je heel eerlijk vertellen dat een rijtuig qua comfort en ruimte wat tegenvalt. Naar mijn mening is het is een erg smal hokje. Denk aan een vierzitter die je in elke normale trein ook hebt. Dat is ongeveer hetzelfde als in de slaaptrein, maar dan in bedden vorm en als rijtuig. Dit met twee hoogslapers en een klein tafeltje in het midden om je flesje water of telefoon op te leggen. Met zijn tweetjes zou dit wellicht nog aardig te doen zijn, maar je zit ook nog eens met anderen in een rijtuig. Wat dat betreft vind ik het dan wel wat te klein.

Aan de positieve kant is het wel heel fijn dat er twee stopcontacten aanwezig zijn. Die kun je gebruiken voor het opladen van je telefoon bijvoorbeeld. Dus dat was erg handig. Ook kon ik prima mijn koffer kwijt waar ik erg tevreden over was. Boven de deur in het rijtuig zat een leeg vlak en daar konden wij onze bagage prima op zetten. Dekens en kussens heeft de trein ook aan boord. Ten slotte rijd je langs prachtige plekken en is het raam groot genoeg om naar buiten te turen.

Qua toiletten is het in principe hetzelfde als in een normale trein. Wel heb je in de slaaptrein een klein hokje waar een wastafel met spiegel in zit zodat je je op kan maken, je lenzen in of uit kan doen en je tanden poetsen. Rond bedtijd tussen een uur of 22;00 en 23;00 kan er echter wel even een file voor het hokje met wastafel ontstaan aangezien iedereen zich klaar wilt maken voor het slapengaan.

Verwacht er geen luxe van, maar alsnog is het de moeite waard aangezien de plaats van bestemming prachtig zal zijn.

Slapen

Het slapen was echter voor mij persoonlijk een nadeel. Vooral de eerste reis met mijn broer naar Verona. Toen lag ik in de verhoging van de hoogslaper. En omdat de trein onderweg zo veel heen en weer hobbelde en af en toe vrij hard op de rem ging, vond ik het lastig om in slaap te komen. Ik was steeds bang om naar de beneden te vallen. Met elke hobbel die er kwam, verkrampte ik helemaal en hield me stevig vast. Nou, dat is niet lekker slapen kan ik je mededelen. En de bedden zelf zijn ook al niet heel comfortabel. Toen we in Verona aankwamen, was ik helaas nog niet voldoende uitgerust.

De tweede keer naar Wenen was een prettigere slaap ervaring. Toen lag ik beneden in de hoogslaper. Ook dit was niet de fijnste nacht van mijn leven, maar het was nog aardig te doen. Je moet er maar net de persoon voor zijn denk ik dan, ik kan namelijk persoonlijk niet zo goed slapen in rijdende voertuigen. Vandaar dat ik er wat moeite mee had. Maar de ander vindt het bijvoorbeeld juist heerlijk om te slapen in een rijdend voertuig. En vindt het hobbelen wellicht heel ontspannend. Zo verschilt dat per mens.

Het delen van een rijtuig

Zoals ik eerder aangaf is het reizen met 2 of 3 personen die je niet kent in het begin even onwennig. Ga maar na, je zit wel een paar lange uren met elkaar opgescheept en je hebt ook niet bepaald echt privacy. De ruimte is ook niet mega groot, dus je zit wel redelijk op elkaars lip. Af en toe was dat wel eens lastig. Ik kon voor mijn gevoel niet helemaal mezelf zijn en kleedde me liever om in de wc. Maar aan de andere kant heeft het ook wel wat, want op deze manier leer je wel nieuwe mensen kennen. Plus je deelt met zijn allen dezelfde ervaring dus je bent daardoor snel aan de klets.

Ik heb het geluk gehad dat ik beide keren in een rijtuig zat met hele aardige mensen. Dus wat gezelligheid betreft had ik het prima naar mijn zin.

Tips tijdens je reis

Naast slapen en naar buiten staren komt er natuurlijk meer kijken bij de slaaptrein. Bij deze een aantal tips om je zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op je reis.

  • Zorg dat je je slaapkleding en toilettas ingepakt hebt bij handbagage in, zo kun je voorkomen dat je niet in je koffer hoeft te rommelen wat wellicht chaos kan veroorzaken in de kleine ruimte.
  • Neem een leuk reisspelletje, tijdschrift of boek mee onderweg zodat je je niet hoeft te vervelen.
  • Koop van tevoren ruim wat lekkere snacks, broodjes en wat te drinken in. Aan boord is het mogelijk om een doos met eten en drinken aan te schaffen voor een paar euro, maar die zou ik persoonlijk niet aanraden. Er zit niet genoeg in voor de hele reis en wat er in zit is erg karig. Als ik jou was, zou ik gewoon bij de AH een paar lekkere versnaperingen meenemen voor vertrek.
  • Download een paar leuke films via netflix die je onderweg kan kijken.
  • Er is niet een douche aan boord om je op te kunnen frissen, neem daarom wat natte doekjes en een facial spray mee.
  • Kleed je lekker warm aan als je van jezelf een koukleum bent.
  • Probeer per persoon enkel 1 koffer mee te nemen. Sjouwen met veel bagage in zo’n korte tijd is niet handig. Vooral in de trein niet.

Is dit een aanrader?

Ja, ik zal deze manier van reizen zeker aanraden. Ongetwijfeld kan je tegen wat nadelen aanlopen. Zo heb ik dat ervaren met het slapen en ik ben niet helemaal te spreken over de ruimte. Maar reizen met een slaaptrein heeft zo ook zeker zijn charmes en als jij iemand bent die houdt van reizen, moet je dit absoluut een keer gedaan hebben. Ik zie het als een hele indrukwekkende herinnering. Ook is het nog eens goed te betalen en je draagt zo ook een steentje bij aan het milieu. Ik zou zeggen, geef de slaaptrein een kans.

Lizet deelt graag haar 9 VOORDELEN VAN INTERNATIONAAL TREINREIZEN

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook