Tips voor top vakantie in Praag

Tips voor Praag.

Praag een museum op zich, net zoals veel steden. Is dit ook een prachtige stad om doorheen te slenteren en alles te bekijken. In dit artikel geven we je alle tips voor een fijne en leuke tijd in Praag.

Ben je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden? Kijk dan naar dit artikel:

Water in Praag

In theorie kun je het water in Praag drinken. Echter werd het ons door verschillende mensen (de buschauffeur en de gids) afgeraden. Het water wordt hier op een hele andere manier gezuiverd en gemaakt (zit ook een chloor smaak aan, dat proefde ik met mijn mond spoelen na het tandenpoetsen). Doordat dit water anders behandeld wordt dan dat wij in Nederland gewend zijn, kun je er behoorlijk van aan de diarree raken.

Openbaar Vervoer in Praag.

Na het vele wandelen is het ook lekker om even van de ene naar de andere kant te reizen met de rode tram. De trams zijn al een attractie op zich. En je komt langs allemaal bezienswaardigheden. En het leuke is … De kaartjes voor het OV zijn in Praag een stuk goedkoper dan in Nederland ofwel de kaartjes zo niet z duur. En het openbaar vervoer is goed geregeld en de trams zijn schoon.

Let op in het Openbare Vervoer

Toen wij de eerste keer naar Praag gingen waarschuwde de buschauffeur ons hier al voor. In Praag worden veel mensen gerold. Hij vertelde dat hij iedere week wel iemand uit zijn groep had die, dit overkwam. En ja zo ook in onze groep een man uit Amsterdam. Deze man was wel wat gewend met zakkenrollers … Hij had zijn portemonnee dan ook in zijn binnenzak met een extra rits erin. Hij had de rits van zijn jas en binnenzak dicht en toch weg portemonnee.

Hij vertelde zijn mede reizigers zaten allemaal en hij stond bij een paal. Er kwamen vier zakenmannen om hem heen staan. Die stapten allemaal bij de volgende halte uit. Toen zag zijn vrouw dat zijn rits open was.

Neem geen taxi

Het openbaar vervoer is goed geregeld en dat is ook goed te doen. Echter een taxi pakken in Praag werd ons iedere keer door onze reisleider afgeraden.

De meeste taxichauffeurs in Praag lichten je op. Ook als je je erop voorbereid bent.
Mocht je ondanks alles toch graag een taxi willen pakken. Regel dit dan via je hotel of appartementen complex waar je verblijft. Spreek van te af wat het ritje kost.

Kijk om je heen en vergeet niet omhoog te kijken

Kijk tijdens je wandeling lekker om je heen. In het centrum zie je vooral veel winkeltjes met (kitscherige )souvenirs. Meestal zitten deze winkels in een prachtig pand met een super mooie gevel. Kijk dus niet alleen om je heen op ooghoogte, maar kijk ook eens omhoog. De ene gevel is nog mooier dan de andere gevel.

Eet in een gezellig Tsjechisch restaurant

Praag heeft heel veel leuke restaurantjes. Het is super leuk om eens een typisch Tsjechische hotspot te pakken. En de Tsjechische sfeer proeven. Het eten is niet duur en super lekker en verschilde restaurants hebben vegan opties. Binnenkort komt ons artikel met onze vegan favorieten online.

Snoepwinkels

In de oude stad van Praag kom je deze snoepwinkels tegen. Ze hebben allemaal vaten met vrolijk gekleurde snoepjes. Deze vrolijke kleuren trekken je de winkel in. En eerlijk is eerlijk, de winkels zijn er prachtig uit.

Je mag zelf scheppen en bij de kassa wacht je dan een verrassing. De prijs van het snoep is tussen de €4 en €5 per 100 gram. Veel mensen denken ach het is vakantie en als dat voor jou zo is dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar wel goed om je van deze prijzen bewust te zijn.

Ga je scheppen? Let er dan even op dat het snoep niet te lang ligt en uitgedroogd is.

Er is ook vegan snoep. Boven op de bakken zitten stickers met de vermelding of het vegan is. Ook glutenvrij en andere allergieën worden aangegeven. Dat vind ik wel een groot pluspunt.

Pretzels

In verschillende restaurants staan pretzels op tafel. Hier trappen echt veel toeristen in. Als je besteld hebt en zit te wachten op je bestelling denk je ah dat ziet er lekker uit. En je begint zonder erbij na te deken te eten van de pretzel. Deze zijn niet GRATIS, in tegen deel ze zijn behoorlijk duur. Als je wil afrekenen staat deze op je rekening.

Ze zijn niet alleen mega duur ook nog eens super onhygiënisch. Ze staan er soms al dagen en iedereen zit er toch aan. En niet iedereen heeft even schonen handen of wast zijn handen na een toilet bezoek. Lekker toch?!

Ga alsjeblieft niet op de foto met dieren

Het is echt zielig voor de dieren! Gelukkig hebben wij de laatste keer niet zoveel meer gezien. Maar er staan er helaas nog steeds te veel. Mannen die met slagen, honden en vogels aan een touwtje staan om je zover te krijgen om een dier te aaien en er voor veel geld mee op de foto te gaan.

Lees ook dit artikel en stop met dit dierenleed: Dierenleed op vakantie

De hop on hop off bus

Je kent ze vast wel je ziet ze in elke toeristische omgeving. In Praag is het echt zonde van je geld. Je kunt beter voor een paar euro (4 euro was het bij ons) een dagkaart voor de trams, metro’s en bussen in Praag. Het is echt leuk om op deze manier Praag eens te bekijken en lekker even uit te rusten van een lange wandeling. Het is niet alleen een stuk goedkoper dan de hop on hop off bus, je ziet ook veel meer.

Old timers

In de stad zie je ze op verschillende plekken rijden. Ze zijn niet goedkoop 70 euro voor een ritje van 40 minuten. Iemand van onze groep (bus reis) had dit gedaan. Zij was met haar oude moedertje die slecht ter been was. Op deze manier konden ze toch veel dingen zien. Die meneer die ze rond reed vertelde van alles over de bezienswaardigheden. Die moeder had met haar rollator anders nooit zover kunnen lopen en zoveel kunnen zien.

Zijn de bedelaar echt zo zielig?

Ook in Praag zijn de meeste bedelaars niet zo zielig als ze eruit zen. We zagen sommige als ze genoeg opgehaald hadden met een grote lach opstaan en ineens konden ze weer lopen. Veel toeristen vinden ze zielig en geven ze geld, maar zo zielig zijn ze dus niet! Er zijn wel zwervers in Praag, maar die bedelen dan weer niet voor zover wij hebben kunnen zien.

Gebruik altijd en overal gewoon je gezond verstand. Is het fair wat er gevraagd wordt en klopt het wat hier gebeurd. Overal op elke toeristische plek zouden mensen aan het werk zijn om er een flinke slag uit te slaan. Let dus goed op en bedenk of je het klopt of niet.

Trdelnik

Door heel Praag kom je ze wel tegen tentjes die Trdelnik verkopen, een traditionele zoete lekkernij. Het deeg wordt rond een staaf gewikkeld en de boven het vuur gebakken. Daarna wordt er suiker of kaneel op gestrooid. Er waren allerlei vullingen voor de Trdelnik. Met ijs, met Nutlella heb ik onder andere voorbij zien komen. Ze zagen er erg lekker uit. Wij hebben ze niet gehad en ik weet ook niet of ze wel vegan zijn.

Dit is ook leuk om te lezen;