Parijs, de mooiste bezienswaardigheden

parijs

Parijs, de mooiste bezienswaardigheden: Parijs, de bekende hoofdstad van Frankrijk. Parijs is meer dan de stad van de liefde … Het is het culturele hart van Europa. Er zijn vele beroemde bezienswaardigheden, exclusieve modewinkels, prachtige architectuurstijlen en dan nog eens alle mooie wijken en fantastische straatjes. Hoe vaak ik er inmiddels ook geweest ben … Parijs blijft fascineren. De Eiffeltoren, lopen langs de Seine, genieten van alle mysterieuze kronkel straatjes, shoppen in de de beroemde winkelstraat; de Champs-Elyseé.

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren, wat is daar nu mooi aan? Als je bij de Eiffeltoren staat, begrijp je wel, waarom hij zo bekend is. En wist je dat dit de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs is.

De Eiffeltoren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De Eiffeltoren is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren 15 cm in hoogte veranderen door het uitzetten of krimpen van het metaal.

Parijs, de mooiste bezienswaardigheden

Lampjes op de Eiffeltoren

Van negen tot twaalf uur ’s avonds gaan de lampen op de Eiffeltoren elk uur een paar minuten knipperen. Dit werd voor het eerst gedaan op oudejaarsavond 2000 en omdat dit mooi werd gevonden gebeurt dit nu elke avond.

De Eiffeltoren heeft vier poten; op verschillende (3) niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (exclusief de fundering). Deze drie verdiepingen kunnen worden bezocht door bezoekers. Je kunt met een lift of met de trap (bijna 800) naar boven. Allen de bovenste verdieping is allen met een lift te bezoeken.

Eiffeltoren in Parijs

Eten op de Eiffeltoren

Net boven de tweede verdieping zit een chic restaurant. Er is op de Eiffeltoren niets over te lezen en maar weinig van te zien. Of er iets veganistisch is, durf ik dan ook niet te zeggen. Het zou ook niet goedkoop zijn …

Kiosk

Op de tweede etage bevind zicht een kiosk, waar je onder andere broodjes, drinken, snoep en koek kunt kopen. Hier hebben ze helaas geen vegan opties.

Patatjes

Ook kun je patat eten op de Eiffeltoren. Op de eerste etage is een soort strandsfeer gemaakt. Er staan daar twee strandtentjes. Eentje vooral voor schepijs, ook vegan smaken! En de andere voor warme gerechten, waaronder patat. De mayonaise is niet veganistisch. Zelf heb ik altijd een tube met vegan mayonaise mee.

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe staat aan het einde van de Champs-Élysées. Dit is zeker de beroemdste triomfboog ter wereld. De Arc de Triomphe is gebouwd in 1806 om de overwinning van Napoleon in Austerlitz te vieren. Echter duurde de bouw trouwens maar liefst 30 jaar!

De Arc de Triomphe is ook erg leuk om te beklimmen. Boven aan heb je een super mooi uitzicht van 360 graden over de stad. Oké, je moet er wel eerst 284 trap treden voor beklimmen. Tip, doe dit pas op het laatst van je city trip, je voelt je benen daarna wel goed.

Arc-de-Triomphe in Parijs

Notre-Dame

De Notre-Dame is bij iedereen bijna wel bekend. Het is dan ook niet voor niets de beroemdste kathedraal ter wereld. Veel kinderen kennen het onder andere van de Disney film de klokkenluider van de De Notre-Dame.

De Notre-Dame is gebouwd op het stadseiland de Ile de Cité. De kerk werd gebouwd tussen 1163 en 1345 een leuk weetje de eerste steen is door de paus geplaatst.

De notre dame in Parijs

Op 15 april 2019 brak er in de Parijs, de mooiste bezienswaardigheden een brand uit waarbij een groot deel van de Notre-Dame werd verwoest. 70 % van alle kunstwerken in de Notre-Dame werden hierbij verwoest. Een groot deel van de buitenkant is bewaard gebleven. Gelukkig zijn er geen doden gevallen bij deze brand. Na de brand waren ze bang voor instorten, alles is met robots leeg gehaald. De buitenkant staat grotendeels nog en deze kun je nog vanaf een afstandje bekijken.

De brand was echt heel heftig en groot. Het is dan ook een wonder dat er bij de brand geen doden gevallen zijn. Het was (is) een grote ravage na de brand. Ze waren bang voor instorten, daarom is alles er met robots uitgehaald.

Parijs moet moet klaar zijn voor 2024

Parijs is gastland voor de Olympische zomerspelen van 2024. Daarom moet alles voor die tijd klaar zijn. En ja ook de Notre Dame.

De Champs-Élysée

Champs-Élysées heet eigenlijk Avenue des Champs-Élysées. En is de bekendste winkelstaat van Parijs. Aan het eind van de Champs-Élysées staat de Arce de Triomphe en aan het begin Place de la Concorde. Deze beroemde straat is maar liefst 1,9 kilometer lang. Deze straat bezoek ik altijd als ik in Parijs ben. Heerlijk even snuffelen bij bepaalde winkels. Er zitten super bekende (luxe) merken, waar soms rijen lang voor staan. Zeker bij de exclusieve merken. Eigenlijk koop ik altijd wel iets in een van deze winkels, sowieso altijd wel iets in de Disney winkel. Ook vind ik het altijd leuk om even bij een automerk naar binnen te lopen. Er zijn verschillende winkels van automerken, hier staan vaak super speciale auto’s en hebben ze leuke aparte dingen te koop in de shop.

En als je uit geshop bent kun je, je hart ophalen bij Place de la Concorde. Als je daar doorloopt kom je in een mooi park. Hier kun je heerlijk relaxen en even bijkomen van al het lopen. Daar achter licht het Louvre.

Seine

De Seine scheid Parijs in twee delen, via de leuke bruggen kun je van de ene naar de andere kant van Parijs. De Seine is maar liefst 776 kilometer lang. Met deze lengte is de Seine niet de langste rivier van Frankrijk. Maar is wel de bekendste rivier, dat komt omdat deze dus ook door Parijs stroomt. De rivier is in Parijs maar liefst 13 kilometer.

Twee oevers, twee totaal verschillende karakters

De rivier splitst de stad in tweeën. Rive Gauche (linkeroever) met z’n studenten en Rive Droite (rechteroever) met de handel en de wat meer dure kant van Parijs. Door de bruggen over de Seine kun je heel makkelijk van de ene naar de andere kant van de stad.

Je kunt heerlijk slenteren langs de Seine of zitten langs de kade, dit kan zo op de kade of op een van de vele bankjes die langs de Seine staan. Vanaf een van de 37 bruggen heb je weer een heel andere uitzicht op de Seine, heerlijk even hangen op de leuning van de brug.

Boottocht over de Seine

Wil je Parijs eens een keer vanuit een andere hoek bekijken? Dan is een boottocht over de Seine een echte aanrader. Vanuit de boot zie je de bezienswaardigheden vanuit een heel andere hoek. Ook de bruggen waar je normaal overheen loopt krijgen een hele andere look. Parijs is zo mooi met al zijn bezienswaardigheden, tijdens het boottochtje van ongeveer een uur. Is het net of je door een openlucht museum vaart.

rondvaart over de Seine

Zelf ben ik de laatste keer dat ik in Parijs was met de boot over de Seine geweest. En het ik vind het echt een aanrader. Het duurt ongeveer een uurtje. En je ziet en beleefd het (Parijs) heel anders en nog een leuke bijkomstigheid … Je voeten krijgen even rust. Je komt afhankelijk van de rederij langs deze bezienswaardigheden:

 • Place de la Concorde
 • Eiffeltoren
 • Pont Alexandre lll
 • Musée D’Orsay
 • Saint-Germain-des-Prés
 • Notre-Dame
 • Jardin des plantes
 • Hotel de Ville
 • Louvre

Montmartre

De pittoreske Parijser wijk Montmartre is ook wel bekend als de Schilderswijk. Waar je onder andere de Sacré Coeur en het bekende schilderspleintje Place du Tertre.

Sacré Coeur

De Sacré Coeur is een prachtige witte basiliek in Parijs. De basiliek bevindt zich op de top van de heuvel van Montmartre. Doordat de basiliek zich zo hoog bevind (je moet met vele trappen (222 treden) naar boven … of je pakt aan de zijkant de lift), kun je hem al van verre zien. Het uitzicht vanaf Sacré-Coeur is spectaculair, en een van de hoogste uitkijkpunten van Parijs.

Sacre coeur kerk in Parijs

Druk bezocht

De basiliek is één van de drukst bezochte kerken in Parijs. De kerk is echt adembenemend. Zo groot, zo mooi. Iedere keer als ik daar binnenkom valt er een soort rust over mij heen. Ook steek ik daar altijd een kaarsje aan voor mijn overleden dierbaren, helaas komen er steeds meer kaarsjes bij. De kinderen hebben een kaarsje aangestoken voor hun pas overleden oma.

Gratis entree

Ja, dat horen we graag hé, we blijven Hollanders. De toegang voor deze kerk is gratis.

Wandelen in Parijs

Je kunt de meeste dingen prima te voet bereiken. Wij liepen met gemak 15 kilometer op een dag in Parijs. Je kunt er heerlijk struinen over de mooiste bruggen van Parijs. De heerlijke geur van versgebakken stokbrood op snuiven. En nog lekkerder eentje kopen een opeten, op een bankje langs de Seine of picknicken in een park. Puur genieten is dat!

Slenteren langs de Seine

De Seine geeft wel de romantiek aan Parijs. Het is echt heerlijk om langs de Seine te slenteren en te genieten van het water en de mooie gebouwen die je tegenkomt. Ook is het fantastisch om op een van de bruggen te leunen en te genieten van het uitzicht.

Parijs een museum op zich

Eigenlijk is Parijs zelf gewoon een museum. Of je nu geniet van de cultuur, de Seine of de natuur. Parijs heeft heel veel mooie gebouwen zoals kerken en paleizen. Heerlijke kronkelstraatjes, de mooiste bezienswaardigheden.

Je kunt met een kaart de stad door trekken en zo langs alle bezienswaardigheden. Er zijn ook speciale apps die je kunt gebruiken. Of je trekt met een gids de stad door.

Place de la Concorde

De Place de la Concorde is een historisch plein dat ligt tussen de Champs-Élysées en de Jardin de Tuileries. Tijdens de Franse revolutie was dit de plek waar een guillotine stond, en waar meer dan duizend executies plaatsvonden, waaronder die van koning Lodewijk XVI en koningin Marie Antoinette. Na de Revolutie werd het plein in een sfeer van verzoening door tot inkeer gekomen revolutionairen in 1795 tot Place de la Concorde omgedoopt.

Place de la Concorde

Achter dit plein licht een park, waar je heerlijk kunt relaxen en even kunt bijkomen in het groen van de natuur. Als door het park loopt kom je uit bij het Louvre.

Hôtel des Invalides

Het Hôtel National des Invalides is gelegen in het 7e arrondissement van Parijs. Het werd in 1671 opgericht door Lodewijk XIV.

Vanaf de brug van Alexandre III kun je het Hôtel des Invalides met een gouden koepel dan ook niet missen. Ook de Eiffeltoren lig ter vlakbij (2 km) is in Parijs niets en loop je zo.

Het complex is door door Louis XIV, de zonnekoning opgericht om gehandicapte en verarmde oorlogsveteranen van een onderkomen voorzien. Naast een opvanghuis was er in dit complex ook een ziekenhuis. De kerk van de Invalides is vanaf veel plekken in Parijs te zien, dit komt door de vergulde koepel met gouden bladeren.

Het legermuseum

Hôtel des Invalides is nog steeds een ziekenhuis. Er worden geen soldaten meer opgevangen, het is nu vooral een leger museum. Er is collectie historische voorwerpen aanwezig in dit grote legermuseum. Het Legermuseum biedt een volledig inzicht in de militaire geschiedenis van Frankrijk.

En als je niet genoeg kan krijgen zijn er nog twee musea in het gebouw te vinden:

 • Het Musée des Plans-Reliefs
 • Het Musée de l’Ordre de la Libération

Dit was ons lijstje met tips en wat wij erg leuk gevonden hebben.

Dit is ook leuk om te lezen:

Lees ook de ervaring van Pauline in Parijs: highlights van Parijs. Kirsten heeft hele leuke en handige,Disneyland tips en Ellen kan je alles vertellen over een toffe Stedentrip Barcelona. Wil je graag nog wat langer in Parijs blijven? hotel met familiekamer in Parijs

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *