Het huis in de Morvan, Frankrijk

Frankrijk, een waanzinnig mooi en populair vakantieland. Van de prachtige lavendel velden in de Provence tot de zee aan de Côte d’Azur tot de romantiek en verlichting in Parijs. Dit land heeft erg veel te bieden. Ook de plaatsen in het midden van Frankrijk stellen niet teleur wat betreft uniek Franse cultuur. Zo is dit in het sprookjesachtige gebied; de Bourgogne streek, ook het geval. Ooit van het natuurgebied de Morvan gehoord? Dit rinkelt vast en zeker niet direct een belletje in je op. Het is ook zo bekend niet.

De Morvan is een natuurlijk en bergachtig gebied in de Bourgogne streek. In 2018 hebben mijn ouders hier een huis gekocht in het gehucht genaamd La Vallée. Ik deel graag mijn verhaal over het huis en deze sfeervolle maar vooral rustgevende plek in Frankrijk.

Het begin

Vanaf mijn jeugd bezochten mijn oudere broer, zus, en ik met onze ouders de Morvan. We gingen altijd in de herfst, want dat was absoluut de mooiste tijd van het jaar om te gaan. De bergen die je door de mist in de verte zag verschijnen, de oranjerode bladeren aan de bomen, de wandelingen langs weilanden, de zonsopgang in combinatie met de frisse kou en kastanjes zoeken tussen het nattige gras van het douw. Het hele sfeertje dat de herfst met zich meebrengt, paste perfect bij de Morvan. Het had iets sprookjesachtigs en iets magisch.

We verbleven iedere keer in het huis genaamd Le Triou. Het huis was vanbinnen niet bepaald heel mooi of gezellig, het was vrij kaal ingericht. Vanbinnen had je bijvoorbeeld niet een knusse woonkamer. In plaats daarvan stond er een kleine bank en een lange tafel met stoelen. En dit moest vervolgens de woonkamer voorstellen. Hier gingen we vaak zitten om te kleuren, schilderen of spelletjes te doen met elkaar. Mijn moeder was vrij sceptisch om dit huis een kans te geven toen we er voor de eerste keer naartoe gingen. Toch hebben we de gok gewaagd. Maar waarom keerden we dan ieder jaar terug in dit ongezellig ingerichte huis?

Morvan in Frankrijk

De reden van terugkeren zat hem in de omgeving, stadjes, dorpjes en vanbuiten was het huis altijd al prachtig. De tuin was ook enorm groot en als het een mooie dag was picknickten, speelden en wandelden we hier graag met zijn vijfjes. Ook was het heerlijk om de schildersspullen mee te nemen naar buiten en je te laten inspireren door de natuur. Wandelen werd vooral veel gedaan en daardoor hebben we veel van de natuur en mooie uitzichten gezien. Bovenal kregen wij allemaal een buitengewoon rustgevend gevoel wanneer we er waren. Vandaar dat de Morvan ieder jaar weer voor herhaling vatbaar was.

Het Morvan-gevoel

Het ”Morvan-gevoel”. Zo noemen we het altijd. De definitie van het Morvan-gevoel is eigenlijk het unieke gevoel dat de omgeving van Le Triou ons gegeven heeft door de jaren heen. Het draait om alles dat wij als familie associëren met de herfst in de Morvan. En nee, het is niet allemaal zo esthetisch als je misschien denkt. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk horen er heel veel charmante aspecten bij. Denk aan frisse ochtenden en het zonlicht op de prachtige weilanden waarin wat witte koeien rond lopen te grazen. Maar ook een ijskoude vloer en snipverkouden zijn hoort bij het ultieme Morvan-gevoel. Het Morvan-gevoel is altijd het Morvan-gevoel voor ons gebleven, omdat dit zich ieder jaar weer herhaalde. En dit gevoel krijg je nergens anders dan in de Morvan.

natuur in Morvan

De dag begon altijd met mijn vader die in de vroegte van de ochtend brood en croissants haalde van de bakkerij in het dorp. Mijn moeder en wij als kinderen maakten onszelf en de tafel klaar voor het ontbijt. Een radio met Frans gebabbel draaide op de achtergrond. Franser kon je het niet hebben. Tijdens het ontbijt bespraken we wat we die dag van plan waren te gaan doen. Ook dit is een groot voorbeeld van het Morvan-gevoel.

Het mooiste in de herfst

Waarom was (en is) Le Triou en de Morvan het mooiste in de herfst?

Ten eerste omdat deze plek een perfecte locatie is om herfstactiviteiten uit te voeren. Denk aan zelf appelmoes maken, kastanjes opzoeken en vervolgens poffen, eekhoorntjes spotten en in bossen wandelen langs de herfst gekleurde bomen. In de herfst is het in Frankrijk vaak nog wel mooi weer, vandaar dat we ook veel buiten konden doen.

Ten tweede zijn wij als familie dol op de warmte en knusheid van de herfst. De rust en de natuur dat de Morvan uitstraalt, matcht daardoor heel goed met onze liefde voor dit jaargetijde.

Morvan in de herfst is zo mooi.

Jeugdherinneringen

Als kind zijnde waren deze herfstvakanties lachen, gieren en brullen. Mijn broer en zus bouwden boomhutten, voetbalden en speelden riddertje terwijl ik als peuter wat om hun rond reed op mijn looptrekkertje.

Verstoppertje spelen was ook een zeer favoriet spel om te spelen in dit grote huis. Ik schiet altijd weer in de lach als ik terugdenk aan het moment dat mijn broer zich had verstopt in een kast met het licht uit. Het ventje dacht een rubberen touw naast zich te voelen. Dit bleek een bewegend rubberen touw te zijn. Dat klopte niet, dacht hij. Om toch maar even te kijken, deed hij het licht aan. Ondertussen had mijn zus mij allang gevonden achter een gordijn en lag de concentratie nu op de zoektocht naar onze broer. Opeens hoorden we een hoge gil vanuit het washok. Je raadt het misschien al, onze broer had zichzelf in een kast verstopt terwijl er een slang in de hoek van de kast zat te rusten. En zo beleefden wij als jonge kinderen hier nog veel meer van dit soort hilarische avonturen.

Morvan

Boodschappen doen in Frankrijk zagen wij als kinderen ook als een heel uitje. We gingen graag mee met onze ouders naar de supermarkt genaamd Auchan Supermarché. Dit is een mega supermarkt met niet alleen voeding, maar ook was er een speelgoed en videogame afdeling. Ik verloor mezelf als jonge tuttebel in de roze schappen van barbiepoppen en prinsessen jurken. Ook was er een stellage met allerlei knuffels in het midden van de speelgoedafdeling. Dit was voor ons alle drie een walhalla van knuffels in alle soorten en maten.

Het slechte nieuws

Op een avond in 2015 hoorden we het nieuws van eigenaar Jean-Marie dat we het komende jaar het huis niet konden bezoeken. Dit omdat Jean-Marie het huis had verhuurd aan een stel voor een jaar. Dit was jammer aangezien we ernaar uit hadden gekeken die kant weer op te gaan. Maar ach, dan het jaar erop maar weer toch? Daar hebben we ons destijds op verkeken…..

In 2015 en 2016 kwamen wij in de herfst alsnog naar de Morvan. We konden uiteraard niet naar Le Triou, dus we huurden een ander huis. Toen we in 2016 een kijkje wilden nemen bij Le Triou, kwamen we er achter dat het huis helemaal leeg was. Hier waren we aardig van geschrokken. Eenmaal terug in Nederland nam mijn vader contact op met Jean Marie. En Jean Marie liet ons weten dat hij het huis verkocht had. Dit was voor ons allemaal heel erg spijtig en wij hadden hier niet op gerekend. Een meneer uit Limburg had het huis overgenomen voor een mooie prijs.

Wonderen waren de wereld nog niet uit

Dit betekende voor ons dat we misschien helemaal nooit meer het huis konden bezoeken. En die gedachte maakte ons uiteindelijk best treurig. Het bleek dat we een hechte band met het huis hadden opgebouwd, want in dit huis beleefden we het echte ”Morvan gevoel” zoals wij het altijd noemen.

Maar mijn vader kwam uiteindelijk met het impulsief voorstel dat alles veranderde. Hij had namelijk van Jean-Marie begrepen dat de familie uit Limburg het huis wilde kopen met aardig wat voorbehoud. Zij wilden Le Triou kopen maar onder de voorwaarde dat zij eerst hun eigen huis zouden verkopen en ook nog voor een bepaalde prijs. Dit huis was voor ons allen zo veel waard. Uiteindelijk hebben mijn ouders hetzelfde bod op het huis gedaan zonder alle voorbehouden die de andere partij wel had.

Jean-Marie gaf de familie uit Limburg 2 weken de tijd om hetzelfde bod uit te brengen. Maar dat is niet gebeurd. Je leest het goed, mijn ouders hebben uiteindelijk Le Triou gekocht. En hier waren wij als familie heel erg blij mee. Chapeau naar mijn ouders voor hun optimisme en doorzettingsvermogen.

Ons huis is Frankrijk

In 2018 hebben mijn ouders het huis gekocht. Omdat het huis altijd al wat karig was ingericht, zijn mijn ouders meteen aan het klussen geslagen. En ik moet ze absoluut nageven dat ze er echt een paleisje van hebben gemaakt. Het is zo prachtig opgeknapt. Alle kamers in huis zijn erg knus, gezellig, warm en mooi geworden. Door een likje verf aan de muren, gezellige kaarsjes/lampjes, mooie schilderijtjes en een sfeervolle inrichting veranderde het kale interieur in een bom van gezelligheid. Het begon steeds ietsje meer op onze eigen stijl te lijken. En dit droeg ook weer bij aan het creëren van een nieuw thuisgevoel.

Terwijl wij dachten deze plek heel goed te kennen, ontdekten we tegelijkertijd heel veel nieuwe aspecten. Zo kwamen wij hier eerst altijd in de herfst. En tegenwoordig zijn we er inmiddels ieder jaargetijde geweest. Alsnog ben ik van mening dat de herfst het perfecte seizoen is om deze plek te bezoeken. Ook hebben we talloze nieuwe activiteiten, restaurants, dorpjes en stadjes ontdekt. Mijn broer, zus en ik hebben alle drie zo onze eigen ontdekkingen gedaan in het Morvan gebied. Altijd leuk om op die manier van elkaar nieuwe ervaringen te leren. Mijn ouders komen er heel vaak, dus zij houden ons ook heel goed op de hoogte van nieuwe avonturen. Maar al met al zijn onze ouderwetse taferelen absoluut favoriet. Voor mij gaat er niks boven nostalgie en hoe leuk de nieuwe dingen ook zijn, ik ben nog altijd het meest content met een kleurboek in de tuin.

Ook hebben we deze plek met trots en plezier kunnen delen met vrienden en familie. Van late avonden aan een lange tafel vol familie tot brakke ochtenden de barbecue restjes te ontbijten met vrienden. Ik vind het geweldig om de mensen in mijn eerste kring waar ik veel van houdt, deze magische plek te laten zien en het inmiddels bekende Morvan-gevoel te delen.

Ik ben een hele grote liefhebber van romantiek en het is zeker een aanrader om hierheen te gaan met je grote liefde. Mijn vriend en ik hebben al 4 keer Le Triou opgezocht en ik heb me alle 4 de keren als een sprookjesprinses gevoeld.

Rustgevende ambiance

Ik heb het eerder al benoemd, maar er heerst een enorme rust over deze plek. Zelf kan ik mijn vinger niet leggen op de reden waarom en waardoor. Ik denk dat het waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat je even helemaal uit de realiteit getrokken wordt. Je bent even helemaal weg van het stressvolle dagelijkse leven. En tuurlijk zou je deze rust op iedere vakantiebestemming wel voelen, maar hier is ook nog eens de magie van de Morvan overheen gesprankeld. Ik ben nergens zo ontspannen, herboren en gelukkig teruggekeerd van een vakantie als uit de Morvan.

Een goede concrete reden of verklaring heb ik niet. Maar misschien is die er ook niet. Een uitleg is in ieder geval niet duidelijk genoeg om te omschrijven hoe fijn de sfeer is. Je moet het echt meemaken denk ik.

Wat valt er te beleven in het Morvan gebied?

Naast de omgeving van het waanzinnig mooie huis, heeft het Morvan gebied nog velen dorpjes, stadjes, chateau’s en dergelijke te bieden. Daar hebben ik en mijn familie ook zeer van mogen genieten en dat vervolgens weer gedeeld met anderen. En deze zou ik ook graag met jou willen delen.

  • Avallon is een klein en heel gezellig stadje. Hier kan je antiek en mode winkeltjes/boetiekjes bezoeken, schattige kerkjes binnenlopen, op het terras een theetje drinken en simpelweg wat rondlopen. Het is klein maar er is genoeg te zien.
  • Musée Du Costume. Als jij trouwens een liefhebber bent van mode en vintage kledingstukken, is er ook nog eens een heel geschikt museum aanwezig in Avallon. Dit museum heet Musée Du Costume. Hier ben ik afgelopen zomer geweest met een vriendinnetje van mij. We kregen hier een rondleiding door het pand van een heel schattig klein oud dametje. Ze sprak een aardig woordje Engels maar met een hevig Frans accent. Ik kon haar daardoor zo nu en dan niet helemaal goed begrijpen. Maar het had ook wel iets, want ik vond het zo leuk om die mevrouw te zien opereren en uitleggen. Typisch Frans. Daarnaast was het museum erg interessant. In dit museum kan je de verzameling vintage haute couture stukken bekijken van het oude dametje. En hier geeft ze vervolgens beschrijvingen bij. Het hele pand staat vol met kostuums die tentoongesteld worden door middel van mannequins.
  • Lac des Settons is een groot meer in het Morvan gebied. Dit meer zit verbonden aan de Franse rivier genaamd de Cure. Mijn vader is met name dol op dit meer. Hij heeft een aantal jaar geleden een catamaran aanschaft. Hiermee zeilt hij graag over de Lac des Settons. Ook kun je, als het warm weer is, een dagje naar het meer gaan om te zwemmen met een picknick. Tot slot kan je hier allerlei soorten bootjes huren om een stukje te gaan varen.
  • De marktjes. Je moet er net mazzel mee hebben, maar zo nu en dan kom je hier wel eens van die gezellige antiekmarkten tegen in willekeurige dorpjes. Deze zijn erg groot en kunnen door hele dorpen oplopen. Hier kan je neuzen door allerlei soorten kraampjes met ruime keuze aan van alles en nog wat. Er valt altijd wel iets leuks te halen.
  • Vezelay, weer zo’n charmant plaatsje zoals Avallon, wordt ook wel de parel van de Morvan genoemd. Dit omdat het dorpje heel veel geschiedenis kent. Ik ben het er volledig ermee eens dat Vezelay gezien wordt als de parel van de Morvan, want ik vind dit dorpje ook prachtig en vooral uniek. Vezelay is namelijk wat anders dan de andere dorpjes/stadjes in de Morvan. Dit dorp is namelijk gebouwd aan de top van een berg en het loopt schuin omhoog. Een pittige wandeling naar boven dus. Als je eenmaal aan het toppunt bent aangekomen, kun je het grote katherdraal van Vezelay bezoeken. Vervolgens kun je in de achtertuin het prachtige uitzicht over de Morvan bewonderen. Ook kom je onderweg naar boven een aantal winkeltjes en restaurants tegen. Toen ik nog jonger was, viel het hier qua toerisme altijd wel mee. Tegenwoordig is dit plaatsje wat bekender geworden en zijn er in de zomer veel toeristen.
  • Chateau de Bazoches. Als jij houdt van historie, kastelen en de middeleeuwen, dan is dit kasteel museum voor jou weggelegd. Dit kasteel werd in 1180 gebouwd door Jean de Bazoches. En in dit kasteel hebben rijke figuren als Lodewijk XIV van Frankrijk gewoond. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als museum en kan je het chateau binnentreden om de kamers en de geschiedenis van Chateau de Bazoches te bewonderen. Bij de entree krijg je een schriftelijke gids mee die je rondleidt door het kasteel.
  • Beaune is een kleine maar iets grotere stad dan Avallon en Vezelay. Deze stad bevindt zich een paar kilometer buiten de Morvan. Maar alsnog is het goed te bereiken en de moeite waard om te bezoeken. Beaune staat vooral bekend om het middeleeuwse ziekenhuis oftewel Hospices de Beaune. Dit was in de middeleeuwen een ziekenhuisstichting en wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Ook kun je in de stad een wijnproeverij doen, ergens een hapje eten en natuurlijk shoppen in de winkelstraten
  • Auxerre is de hoofdstad rondom het Franse rivier genaamd Yonne. Dit is weer een perfect stadje om wat rond te struinen en een kijkje te nemen in winkeltjes, want die zijn hier wederom ook genoeg. Dit stadje is erg charmant door de schattige vakwerkhuisjes, het grote kathedraal en het ligt vlak langs het rivier. Als je wel eens de film Belle en het Beest hebt gekeken, zal dit stadje je aan het Franse dorpje in het begin van de tekenfilm denken. Daar vind ik Auxerre heel erg op lijken.
  • De bossen rondom de Morvan zijn heel erg geschikt om dieren te spotten en mooie foto’s te maken. De jaren waarin ik inmiddels de Morvan heb bezocht, heb ik onder andere dassen, reeën, eekhoorns, vossen en uilen gespot.
Morvan wat is er allemaal te doen?

Ten slotte

Één ding is zeker; er zijn geen woorden om Le Triou en de Morvan perfect te beschrijven. Om het gevoel van de rust en magie zelf op te doen, moet je er er een keer geweest zijn. Dan weet je precies wat ik bedoel. Dus ben jij op zoek naar een natuurlijk gebied in Frankrijk om op vakantie te gaan? Dan is de Morvan zeker aan jou besteed.

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik vanaf mijn jeugd tot mijn tegenwoordige jongvolwassene jaren van deze plek mag en heb mogen genieten. Zelf kan ik niet wachten om met mijn hopelijk ooit eigen gezinnetje hierheen te gaan.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook