Wenen, geef jij de stad een kans?

Wenen, de hoofdstad van het land Oostenrijk. Een buitengewoon charmante stad. De mensen zijn lief, de gebouwen zijn prachtig en de stad heeft enorm veel te bieden. Lijkt het jou ook leuk om een keer te gaan? Lees hier over mijn belevenissen en tips voor in Wenen. Hopelijk overtuigd mijn verhaal je om die ticket naar Wenen te boeken.

Eerste indruk van de stad

Afgelopen zomer 2022 heb ik voor de eerste keer Wenen bezocht. Ik weet nog dat ik plaats nam op de achterbank van de taxi op weg naar het hotel en dat ik niet wist waar ik kijken moest. Zo veel indrukken. En dat te bedenken dat dit nog maar het begin van mijn avontuur was.

Eenmaal aangekomen in het hotel werden wij ontvangen door enorm lief personeel en mochten we onze koffers alvast apart zetten. Ook spraken de dames van het hotel een prima woordje Engels dus dat was erg handig voor de communicatie.

Ik had al gauw mijn eerste indruk van Wenen als heel positief ervaren en werd alleen nog meer enthousiast om de stad te ontdekken.

Zodra we onze koffers achtergelaten hadden in het hotel, zijn we gelijk op pad gegaan. Het viel ons op dat de gebouwen erg authentiek en klassiek waren in het centrum, ik werd opslag verliefd op de sfeer van de stad. De stijl van de gebouwen had iets weg van de gebouwen die je ook in Parijs tegenkomt. En Parijs is een van mijn favoriete steden.

Ook was het te merken dat de stad niet al te druk was. Ik vond het zelfs aardig rustig. En dat bracht mij rust en comfort. Een stad dat overspoeld is aan toerisme geeft mij namelijk erg veel stress. Maar in Wenen was dit niet het geval.

Activiteiten en bezienswaardigheden

De stad heeft erg veel te bieden. Voornamelijk veel musea ben ik achter gekomen. In de korte tijd dat ik in Wenen was, heb ik helaas niet alles kunnen bezoeken. Maar wel heb ik voor vertrek me goed ingelezen wat er allemaal te doen valt in deze authentieke stad. Vandaar dat ik bij deze een lijst heb opgesteld met 6 leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Wenen. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties in Wenen, maar hier heb je alvast een voorproefje van leuke uitstapjes.

  • Schloss Schönbrunn is een van de populairste gebouwen in Wenen. Het gebouw staat bekend om het gebouw waar keizerin Elisabeth (Sisi) heeft gewoond. Je kunt het paleis van binnen bezichtigen en er bestaat zelfs een mogelijkheid om een rondleiding krijgen. Achter het paleis bevindt zich de achtertuin die je gratis kunt betreden.
  • Prater is de naam van het pretpark midden in de stad. Het Prater staat vooral bekend om zijn authentieke reuzenrad. Deze kun je zowel overdag als in de avond betreden. Vanuit het reuzenrad kun je genieten van het prachtige uitzicht over Wenen. Ook zijn er nog meer attracties aanwezig. Zelfs het Madame Toussauds museum weet je te vinden in dit park.
  • De Weense Staatsopera mag ook niet ontbreken uit deze lijst. Dit gebouw wordt gezien als het belangrijkste en grootste operahuis van heel Oostenrijk. Ook wordt er gezegd dat dit het beste operahuis ter wereld is. Dat wil ik zeker wel geloven. Wel vraag ik me af waarom het dan niet een algemeen bekend operagebouw is zoals bijvoorbeeld de Opera in Parijs. Desalniettemin is een bezoekje brengen aan dit bijzondere theater absoluut de moeite waard. Al helemaal als je houdt van opera of een goed dramatisch toneelstuk. Hier kan je namelijk opera en ballet voorstellingen bijwonen. Daarnaast is het entree al prachtig door het klassieke trappenhuis, de gouden accenten, de standbeelden en de schilderijen.
  • Kärntner Strasse is de meest populaire winkelstraat in Wenen. Onder andere omdat je hier het grote warenhuis genaamd Steffl kunt vinden. Hier zijn de luxere kledingmerken verkrijgbaar. Maar in de winkelstraat zelf zijn ook talloze betaalbare winkels te bezoeken waar je je lol op kan. Als je een grote shop liefhebber bent, is dit jouw spot in Wenen.
  • Het Hofburg is net als Schloss Schönbrunn een paleiscomplex. In dit complex kun je het Sisi Museum bezoeken. Hier worden onder andere keizerin Elisabeth haar sprookjesachtige jurken en serviesgoed tentoongesteld. Ook krijg je in dit museum een indruk van haar tragische leven. Het Sisi museum is het belangrijkste museum over keizerin Elisabeth ter wereld. Dit museum is overigens niet het enige wat Het Hofburg te bieden heeft. Het paleis bestaat namelijk ook nog uit de Spaanse Rijschool. Toen ik hier de eerste keer over hoorde dacht ik dat het een autorijschool was. Maar nee, het is een paardrijschool. Hier kun je dus kijken naar paardenshows. Het schijnt een enorm spektakel te zijn met heel goed geschoolde paarden. Mij spreekt dit gedeelte van Het Hofburg echter minder aan, want ik vind het sneu voor de paarden. Ook past het niet in het straatje wat betreft veganisme. De paarden worden uiteindelijk wel gebruikt voor onze entertainment. En een paard verdient naar mijn mening veel beter dan dat. Toch wilde ik dit wel meenemen in de lijst aangezien het wel bij Het Hofburg hoort. Maar een voorstander ben ik er niet van.
  • De Weense Naschmarkt is een bekende voedselmarkt in Wenen. En ja, ook voor veganisten is deze markt geschikt. De markt is ook nog eens duurzaam vanwege de honderden vintage kraampjes. Op deze gezellige markt kun je rondstruinen langs kraampjes met diverse soorten kruiden en specerijen, verse groente/fruit, cultuur snuiven uit verschillende soorten keukens en de vintage kraampjes zoals ik zei. Ook zijn er vlak bij de markt genoeg veganistische restaurants gevestigd. Twee voorbeelden zijn restaurants ”yamm! am Naschmarkt” en ”Dr Falafel”.

Waar ben ik zelf geweest?

Nu dat ik de 6 activiteiten en bezienswaardigheden onder elkaar heb geschreven voor dit artikel, kom ik er echt achter dat ik veel te weinig zelf heb bezocht toen ik in Wenen was. Feitelijk was ik er maar 2,5 dag dus dat is ook niet zo lang. Maar ik had zeker meer van de stad willen zien. Dus ik ga graag nog een keer naar deze prachtige stad. Nu hoor ik je je afvragen wat ik dan wél gedaan heb in Wenen.

Zelf heb ik vroeger wel gekeken naar de ouderwetse filmreeks ”Sissi” met actrice Romy Schneider. Je begrijpt natuurlijk dat ik om die reden Schloss Schönbrunn perse bezocht moest hebben. Dit wilde ik zo graag in het echt hebben gezien. En ik kan met trots zeggen dat ik dit met vlag en wimpel van mijn bucketlist af heb mogen strepen. Lees hier nog meer over: paleis sissi wenen

Hoewel ik het paleis uiteindelijk niet van binnen heb bekeken, was het van buiten eigenlijk al waanzinnig mooi. Een enorm paleis is het immers. Ik voelde me daarom al voldaan om het echte paleis van buiten gezien te hebben. Ook heb ik rondgestruind in de achtertuin wat ook weer mega groot was. Elke hoek waar je kon kijken was er wel iets te bewonderen. Standbeelden, fonteinen, prachtige kleurrijke bloemen en romantische wandelpaden. Ik was daar met een hele goede vriend van mij en ik moet altijd zo lachen om zijn uitspraken. Ook in deze achtertuin kwam hij weer aanzetten met een heerlijke opmerking. Hij keek me aan en zei ”de meid had een mooie tuin niet welteverstaan.” En dit zou me altijd bijblijven.

Ook heb ik een ronde gemaakt in het reuzenrad van pretpark Het Prater. We hadden er voor gekozen om dit in de avond te doen wanneer het donker werd. Zo konden we namelijk kijken over de verlichte stad. En ook dit was weer een zeer geslaagde ervaring. Ook al was ik in de rij van het reuzenrad best zenuwachtig. Ik heb namelijk wat last van hoogtevrees en vond het daarom spannend om de lucht in te gaan. Uiteindelijk waren deze zenuwen niet nodig geweest. Het viel me allemaal hartstikke mee en het reuzenrad is verder heel stevig. Geen heen en weer gewiebel.

Verder zijn we voornamelijk veel door de stad gaan wandelen. Gewoon verstand op nul en klakkeloos struinen langs gebouwen en door winkelstraten heen. En omdat ik de stad vrij rustig vond, was dit heel relaxed. Beide avonden zijn we wezen stappen. En beide keren bij twee verschillende bars. We hebben tijdens het uitgaan een paar hele leuke mensen ontmoet. De mensen spraken een goed en duidelijk woordje Engels. Dus er ontstonden gezellige gesprekken met de bewoners van Wenen. Ik vind het achteraf stiekem wel jammer dat ik van geen één een telefoonnummer heb.

De mensen

Ik moet zeggen dat de mensen in Wenen überhaupt ontzettend aardig en meedenkend waren. Bij de bars bijvoorbeeld dat ze meedachten over uitstapjes die we konden maken, maar ook bij de metro als we er even niet uitkwamen konden we een willekeurige voorbijganger om hulp vragen. Ze beheersen nogmaals de Engelse taal ook goed, dus dat was telkens geen probleem. Het volk is daar al met al heel prettig.

En, heb ik je overgehaald?

Ik hoop dat ik je op deze manier goed heb kunnen informeren over de stad Wenen. Een aanrader is het wat mij betreft zeker. De stad zit vol charmes en als ik jou was, zou ik zeker eens gaan. Of het nou met je partner, familie of een groep vrienden is, je zult er absoluut geen spijt van krijgen. Deze stad is namelijk van alle markten thuis. Op romantisch gebied valt er genoeg te beleven, maar ook met vrienden is het een zeer geschikte stad. Ten slotte is de stad ook zeker op familie gericht. Ik zou zeggen, geef het een kans!

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle