Nederland is een echt stappotten land, Wat eet jij vandaag? Andijviestamppot met vegan worstjes. Als kind kon ik stamppit nooit zo goed waarderen, nu juist we en al helemaal als het buiten guur en koud is.
Heerlijke geuren
Eigenlijk vind ik de winter stiekem best wel fijn. Buiten is het koud en guur en de heerlijke geuren komen je tegemoet. Bij het ene huis komen nog lekkerdere geuren weg dan bij de ander.
Andijvie
Andijvie is caloriearm. Deze groene groente zit boordevol vitamines ((vooral A, B6 en K) en mineralen. Vooral de buitenste groene bladeren, bevatten de meeste vitamines en mineralen.
Zijn bittere smaak maakt het overduidelijk dat het familie is van de witlof. Andijvie, je kunt er alle kanten mee op van salade tot een overheerlijke stamppot.
Andijvie kun je heel goed rauw eten en is daarom naast andijviestamppot ook zeer geschikt om een salade mee te maken of te gebruiken in een salade.
Welke soorten andijvie zijn er?
Er bestaan twee soorten andijvie: ‘gewone’ andijvie en krulandijvie, ook wel frisée genoemd. De krulandijvie zijn een variatie met meer gekrulde en gedeelde bladeren. De gewone andijvie heeft een glad blad.
Andijviestamppot
Je kunt de andijviestamppot met vegan spekjes of worst maken. Je kunt ook vegan tonijn door de stamppot stampen voor een hele andere smaak beleving van je andijviestamppot.
Stamppot rauwe andijvie
Ook in de stamppot kun je de andijvie warm en rauw doen. Stamppot rauwe andijvie is wel de bekendste. Stamppot rauwe andijvie is lekker fris en knapperig.
Andijviestamppot
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappel
- 500 gram fijngesneden andijvie
- 1 bakje vegan spekjes
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in twee of drie stukken. Doe ze dan in een pan met water en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Bak ondertussen de spekjes in een pan zonder olie of boter gaar.
- Giet de aardappelen af, maar bewaar wel een kopje kookvocht.
- Stamp de aardappelen met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg het kookvocht toe en schep ondertussen de andijvie erdoor.
- Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
- Verdeel de stamppot over borden. Verdeel er de spekjes over.