Zoete aardappelsoep

zoete aardappelsoep

In alledaagse gesprekken kun je ineens geïnspireerd worden. Een zoete aardappelsoep, ik persoonlijk had er nog niet van gehoord, toen kwam het ter sprake en ik moet hem natuurlijk ook proberen. 

Soep vol soeps

Er zit een kilo groenten in deze soep! Dus kan wel zeggen dat er veel soeps in zit. Zodra de currypasta en gemalen korianderzaad erbij gaan ruikt de keuken voortreffelijk. Om dat te ruiken geeft me vertrouwen dat ik deze soep heerlijk ga vinden. Als alle groenten zijn toegevoegd en de bouillon ook is het een low-effort soepje geworden. Ik loop nog even twee keer naar de keuken om te roeren. Pureer, even opwarmen met kookroom erbij en opdienen. Garneren, hier kan ik het verschil maken. Dit gaat het verschil worden in dit geval bij deze soep, van een mooi presentje of gewoon een kom soep. Hiervoor neem ik de tijd, of het er goed uitziet laat ik open, iedereen zal daar zijn eigen mening over hebben. Ik vind het geweldig, ook dit gerecht is goed gelukt. 

Vol verwachting

Oké ik heb de soep nu klaar, maar wat verwachtte ik ervan, voor ik hem ging maken en nu dat ie dampend voor me staat? Toen ik voor het eerst zoete-aardappelsoep hoorde dacht ik een weeïge, zoete soep. Met de vanille-pastinaak soep heb ik me daar al eens aan gewaagd en dat is niet enorm succesvol gebleken. Nu die voor me staat en ik bedwelmd ben door de kruiden, verwacht ik eerder kruidig en pittig. Er zit namelijk flink wat gember en rode peper in. Mijn gevoel zegt dat de zoete tinten weggevaagd zijn, de zoete aardappels en de wortel waaruit hij voor het grootste deel bestaat word denk ik aan de kant gezet door de pesters van de klas. Ik ben benieuwd wie er gaat winnen, let the tasting begin!

Testen, proeven, hoe smaakt de zoete aardappelsoep?

Eerst alleen de soep proeven zonder garnering, hij is pittig, zoet, maar ook romig. De zoete aardappel smaak vind ik ergens terug onder de warme, pittige deken van de groene currypasta. De kleur vind ik prikkelend. De bieslook, nootjes, ze zorgen dat er variatie is. Het mondgevoel is steeds veranderend, dat maakt spannend. De beleving is daarmee impulsiever. Soep is een heerlijke basis, de g

arnering geeft hem kleur, spontaniteit. Bij dit gerecht moet je even door de pittigheid heen, dan ontvouwt zich die heerlijke smaak van de zoete aardappel. Een blijvertje bij mij thuis.

Garneren van de zoete aardappelsoep

Dit keer kies ik voor kookroom, bieslook en gehakte cashewnoten. Er zijn veel meer mogelijkheden, wat dacht je van een knapperig kikkererwtje, of wat vegan yoghurt of crème fraiche? Gebakken uitjes of als je van pittig houdt een paar plakjes rode peper. Voorheen elimineerde ik de garnering altijd, omdat het niet echt bij het gerecht hoorde. Daar zat ik mis, want nu kan ik die structuren meer waarderen. Op een gladde soep vind ik wat knapperigs echt iets toevoegen. Met garneren kun je eindeloos variëren, kijk wat je in huis hebt en ga na of je de smaken bij elkaar vindt passen. Tegenwoordig is garneren echt een must geworden, mijn gerechtjes zien er beter uit en het smaakt me steeds beter.

zoete aardappelsoep
Afdrukken

Zoete Aardappelsoep

Porties 4
Auteur Jubinka

Equipment

  • staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 eetlepel olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 4 cm gember geraspt
  • 1/2 rode peper fijngesneden, voor pittig laat de zaadlijsten en pitjes erin
  • 2 eetlepel groene currypasta
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 750 gram zoete aardappel in stukjes
  • 250 gram wortel in stukjes
  • 500 milliliter groentebouillon 
  • 250 milliliter (vegan) kookroom

Garnering

  • verse bieslook
  • 50 milliliter vegan kookroom
  • 1 handje geroosterde cashewnoten grog gehakt

Instructies

  • Verwarm de pan, olie erbij. Fruit de ui en knoflook, tot de ui begint te geuren en glazig wordt. 
  • Bij het uienmengsel gember en rode peper toevoegen. Even kort meebakken. De gemalen korianderzaad en groene currypasta toevoegen. Even 5 minuten mee koken. 
  • De zoete aardappel en wortel stukjes mogen erin. Dan de bouillon toevoegen. Breng aan de kook, temperatuur naar beneden en 25 minuten laten garen, tot de wortel en zoete aardappels zacht zijn.
  • Pureer de soep met staafmixer of in een blender. Kookroom erbij, nog even verwarmen. Doe in de kommen.
  • Garneer met wat Bieslook, gehakte nootjes en wat extra kookroom.
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle