Teriyaki Tempeh met champignons en sesamrijst

Teriyaki Tempeh zo maak je het.

Soms heb je weinig tijd of weinig zin om uren in de keuken te staan. Dan heb ik het recept voor je, namelijk deze: Teriyaki Tempeh met champignons en sesamrijst.

Complex versus simpel

Aziatisch koken en eten heeft mijn hart gestolen. Het ene na het andere recept komt op mijn pad, het geeft me een heerlijk gevoel, een rijk gevoel. Ik moet keuzes maken, wat ga ik maken. Als eerst kijk ik door de ingrediënten heen. Bij een nieuwe of andere keuken horen nieuwe en andere smaakmakers. Zitten er bijvoorbeeld drie van dat soort smaakmakers in, die ik niet in huis heb, dan leg ik het recept aan de kant. Koken moet leuk zijn en passen in het budget dat je hebt. Met groenten kun je goed wisselen, spelen, maar dat wat het gerecht zijn authentieke smaak geeft kun je niet makkelijk aanpassen.

Voor mij is de complexiteit van de Aziatische keuken zo tongstrelend dat ik daar geen genoeg van kan krijgen. Als ik dat vergelijk met gekookte aardappel, groenten en een eiwitbron ga ik persoonlijk liever voor de rijkdom, het tongstrelende en de complexe waar ik meer van hou. En dat is zeker van toepassing bij deze Teriyaki Tempeh met champignons en sesamrijst.

Schort voor en haar vast

Ik voel me een ware ninja in de keuken, de stappen zijn duidelijk, ik heb er zin in, daarom ga ik gelijk aan de slag, komt nog bij, ik heb trek. Dit gerecht vraagt om een beetje snijwerk, daar vlieg ik doorheen. De pannen staan op, ik maak een klein sprongetje, ik heb een goed gevoel over deze maaltijd. Eerlijk gezegd heb ik het sausje eerder voorbereid, in de hitte van de strijd is het lastig om de aantal eetlepels goed te krijgen, met dyslexie moet je toch wat en dit helpt om me rustig te houden. Kun je wel tegen de druk, kun jij hem wat later maken. Ik knipper nog eens met mijn ogen en tot mijn verbazing staat alles klaar om mijn bordje op te maken. Eigenlijk wil ik een Nederlands-Aziatisch bordje maken…. de rijst als een stamppot en de tempeh met groenten als de jus. Nu duimen of mijn concept gaat werken of er toch niet lekker uit gaat zien. 

Het eerste hapje van deze heerlijke Teriyaki Tempeh met champignons en sesamrijst.

Hmmmm is het eerste wat ik uit kan brengen. De sesamrijst is heerlijk door de olie en geeft een bite door de zaadjes. De saus geeft een prachtig laagje over de tempeh en groenten, het glimt en glinstert me tegemoet. Ik geniet intens, alleen al van het aanzicht van mijn gerecht. Bij dit tempeh gerecht zwijmel ik weg. De smaak is groots, de saus, alle componenten geven me licht, warmte en voeden me. Subliem hoe alles in balans is. De rode peper is optioneel, hou je niet van pittig kan hij gewoon niet gebruikt worden. Zelf vind ik dat beetje hitte wel lekker, hoe die warmte zich verspreid naar alle ledematen en mijn wangen doet kleuren. Een gebakken uitje erop zou prima kunnen. Al met al vraag ik me nu al af wanneer ik dit weer ga maken, mijn bord is nog niet leeg, maar ik wil nu al meer. Ga jij hem ook eens maken?

Teriyaki Tempeh zo maak je het.
Afdrukken

Teriyaki Tempeh met champignons en sesamrijst

Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 300 gram tempeh in blokjes
  • 2 eetlepel olie
  • 100 gram sperziebonen in stukjes
  • 200 gram winterwortel in stukjes
  • 50 milliliter sojasaus
  • 2 eetlepel rietsuiker
  • 1 theelepel azijn
  • 3 eetlepel sesam
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 300 gram bloemkoolrijst Je kunt ook basmati rijst of jasmijn gebruiken
  • 200 gram champignons in plakjes
  • 2 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1/2 rode peper fijngesneden

Instructies

  • Pan opzetten met water.
  • Olie in andere pan, bak tempeh goudbruin, 7, 8 minuten.
  • Doe de wortel en sperziebonen in het kokende water, voor 4 minuten. Giet dan af en zet aan de kant.
  • Meng sojasaus, donkere sojasaus, rietsuiker, azijn en 1 eetlepel sesamolie. Doe knoflook en maïzena erbij, meng nogmaals. De saus mag bij de tempeh, doe de wortel, sperziebonen en champignons erbij. Warmtebron op laag en laat saus inkoken. 
  • In pan 2 eetlepels sesamolie, bak bloemkoolrijst in 4, 5 minuten gaar. Sesamzaadjes erdoor roeren.
  • De rode peper gebruiken je als garnering bovenop de tempeh en groenten.
    Eet smakelijk! 

Dit zijn ook lekkere recepten?