Rodelinzenbolognese helemaal vegan

Vegan Rodelinzenbolognese

Bij vegan bolognese moet je een beetje de verwachtingen los laten. Heel veel groente compenseert de smaak van gehakt al een heel eind. Ik koos niet voor kant-en-klaar nepgehakt, maar voor soeplinzen. Het geheime ingrediënt miso maakt het lekker hartig, meer vlezig en minder linzerig. Kook meteen een flinke pan vol, want deze rodelinzenbolognese vriest prima in.

Vega zonder pakjes & zakjes

Dit lekkere vegan recept komt uit het kookboek, Vega zonder pakjes & zakjes. Er staan heel veel vegan recepten en als het recept vegetarisch is, staat erbij hoe je het recept kunt veganizen.

Samenvatting

Bestsellerauteur Karin Luiten goes vega

Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar ‘iets weglaten’, het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet.
Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.

Meer over het boek lees je hier.

Vegan Rodelinzenbolognese
Afdrukken

Rodelinzenbolognese

Gang diner
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 8 personen

Ingrediënten

  • 150 gram gedroogde rode linzen
  • 1 winterwortel
  • 4 bleekselderijstengels
  • 1 grote uit
  • 2 tenen knoflook
  • 250 ml rode wijn
  • 400 gram gepelde tomaten (dat is 1 blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 takken verse rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • ± 5 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 2 volle eetlepels miso (75 g)
  • zout & peper uit de molen

Instructies

  • Snipper wortel, bleekselderij, ui en knoflook fijn (of haksel alles even in de keukenmachine). Verhit een scheut olie in een grote braadpan en fruit de boel op vrij hoog vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen.
  • Breng intussen 500 ml water aan de kook in een pan met het paddenstoelenbouillonblokje. Doe daar de linzen in en laat op zacht vuur onder een deksel rustig sudderen.
  • Hak alvast de rozemarijn fijn.
  • Bak de tomatenpuree 1 minuut mee met de groente.
  • Giet de wijn erbij en laat even uitbruisen.
  • Voeg bliktomaten, rozemarijn, oregano, laurier, suiker en peper toe plus de complete inhoud van de linzenpan.
  • Laat op een laag pitje onder een deksel anderhalf uur sudderen. Zet het laatste half uur de deksel schuin op de pan indien de saus nog heel nat is.
  • Roer de miso even los met wat hete saus, meng dan door de pan. Proef op zout en peper.
  • Serveren: Met pasta naar keuze, en met vegan geraspte parmezaan.

Handige tips voor het bereiden van de rodelinzenbolognese

  1. Zorg dat je een flinke berg evenveel ui, wortel en bleekselderij heb, van elk ongeveer 200 g.
  2. Rode linzen, die er trouwens oranje uitzien, vallen normaal gesproken tijdens het koken vanzelf uit elkaar. Maar zuur (= tomaat) vertraagt de garing, dus als je ze ongekookt erbij doet, kan het soms heel lang duren voor ze zacht worden. Vandaar dat ze alvast even een zetje krijgen in een aparte pan.
  3. Mix de bliktomaten even in de keukenmachine of met de staafmixer voor ze de pan in gaan, dat bevordert de sauzigheid. Of duw ze in de pan kapot met een pollepel.

Dit is ook leuk om te lezen: