Vegan romige champignonsoep

vegan romige Champignonsoep

Toen ik op kantoor werkte jaren terug, hadden we om 16.00 een instant soepje, romige champignons was mijn favoriet. Ze veranderde de formule en toen kon ik er niet meer van genoten. Toch mis ik ergens deze soep. En daarom besloot ik om zelf een vegan romige champignonsoep te gaan maken.

Champignonsoep

Alweer een aantal jaar geleden heb ik ook een soep met champignons gemaakt, deze had echt een vieze kleur waarvan ik geen trek kreeg. De smaak was wel oké, maar echt lekker was hij niet. Dan ben je weer even genezen om iets te maken, maar tijd komt raad en dan komt er ook een gloednieuw recept, waarvan je een goed gevoel krijgt, alsof je weet ‘dit gaat lekker worden’. Dus vol vertrouwen aan de kook. Mocht je interesse hebben, het is een enorme chaos om me heen, ik ben drie dingen aan het maken die in het geheel niks met elkaar te maken hebben. Maar nog altijd heb ik het enorm naar mijn zin en kan ik niet wachten om te serveren.

Soep maken

Ik tref de voorbereidingen, stammetjes van de champignons, helft van de kapjes bij de stammen. Aardappel in dunne plakjes, ui en knoflook pellen. Koken en wachten, kijken en ruiken. Mijn nieuwsgierigheid groeit, dan mag ie in de blender. Wat ik daarna aantref is zo romig, zo adembenemend, een mooie kleur en de geur zorgt dat ik in extase raak. Oké, misschien overdrijf ik enigszins, maar vergeleken met de vorige champignonsoep heb ik hier zoveel zin in. Nu al is hij zoveel lekkerder. Kleur, geur, presentatie, helemaal top. Ik hou ervan.

De lekkerste champignonsoep?

Moet ik nog wel proeven is de vraag, ik heb hem al geïnhaleerd, de kleur daar raak ik ook niet over uitgesproken. Het heeft iets vertrouwds deze soep, zeker met de herinnering die ik eraan heb. Natuurlijk ga ik hem nog proberen, kan me bijna niet meer voorstellen dat hij nog tegen gaat vallen. There we go! Zo romig, zo zacht, hemels. Eenvoudig, een voltreffer, deze soep vinkt alle vinkjes af. Troostend, innemend, vol karakter, liefdevol, een kom die me een warme knuffel geeft en een dikke kus. Een soep die je eigenlijk eens moet proberen. Aanrader!

Afdrukken

Vegan romige champignonsoep

Porties 4 porties
Auteur Jubinka

Ingrediënten

 • 500 gram champignons helft witte, helft kastanje
 • 3 teentjes knoflook gekneusd
 • 1 ui in halve ringen
 • 100 gram cannellini bonen uitgelekt en afgespoeld
 • 1/2 aardappel in hele dunne plakjes
 • 2 eetlepel olie
 • zot en peper naar smaak
 • 1200 milliliter groentebouillon 

Cashewcreme

 • 1/4 kop cashewnoten
 • 1/4 kop water
 • 2 eetlepel edelgistvlokken
 • beetje olie

Garnering

 • peterselie

Instructies

 • Borstel de champignons schoon. Haal de stam van alle champignons, zet apart met de helft van de champignons. De andere helft in dunne plakjes snijden.
 • Doe aardappel na het snijden in water, om de zetmeel er wat af te wassen. 
 • Zet pan op medium warmte, olie erbij. Ui en knoflook in de pan, bak voor 4 a 5 minuten. Aardappelplakjes kunnen erbij. De bonen, de stammen en kapjes van de champignons mogen er nu ook bij. Zout en peper, bak voor 4 minuten. 
 • Groentebouillon erbij. Breng aan de kook, laat pruttelen voor 10 minuten.
 • Cashewnoten en water in blender, zout peper, edelgistvlokken en olie erbij en blenden. Op hoog tot het een geheel is. 
 • Doe de cashewnotencrème bij de soep. Roer goed en breng weer aan de kook. 
 • Doe de soep in de blender. Blend goed tot het romig is en egaal. 
 • Een pan opwarmen, wat olie, de gesneden champignons, zout en peper naar smaak, bak voor 3 minuten.  
 • Giet de soep in de pan, goed roeren. 
 • Serveer met wat versgemalen peper, olijfolie en peterselie. 
  Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle