Fairtrade

fairtrade wat is het precies?

Fairtrade je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies? Kinderarbeid en slavernij komt nog vaak voor in ontwikkelingslanden in de handel. Eerlijke handel wil iedereen eerlijke en gelijke kansen geven.

Wat is fairtrade?

Fairtrade ook wel eerlijke handel genoemd is een keurmerk en ook een wereldwijde beweging. Het is opgericht zodat iedereen even gelijke en eerlijke kansen heeft. Ze helpen boeren en werknemers in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Boeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten. Dus eerlijke afspraken tussen de koper en verkoper.

Waarom fairtrade?

In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade zorgt er dus voor dat boeren een mogelijkheid krijgen om hunzelf te ontwikkelen.

Samen wordt er meer bereikt. Hierdoor werkt fairtrade samen met organisaties. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om gezamenlijk te investeren in technologie, training en andere middelen. Zo wordt de marktpositie verder versterkt.

Plantagewerk

Niet alleen kleinschalige boeren komen in aanmerking voor fairtrade. Fairtrade richt zich ook op de werknemers van plantagewerk. Vaak heeft dit werk lage loon en slechte werkomstandigheden. Vooral de mensen zonder contract leiden eronder. Hier wil fairtrade een verandering aan brengen. Door te letten op gelijke rechten, werktijden, verlof en andere regels. Zo krijgt iedereen gelijke kansen.

Milieuvriendelijk

Het is niet toegestaan om bepaalde bestrijdingsmiddelen te gebruiken als je als boer aangesloten bent bij fairtrade. Het gebruik van genetische gemodificeerde zaden of planten is verboden. Boeren moet ook kunnen aantonen dat bestrijdingsmiddelen en kunstmest beperkt en veilig wordt gebruikt en dat ze schade aan unieke ecosystemen voorkomen. Verder zijn er eisen om met afval en water om te gaan en moet het gebruik van fossiele brandstoffen zo min mogelijk zijn.

Keurmerk

Hoe weet je nou of een product fairtrade is? Op de verpakking staat het fairtrade logo. Hieraan kun je zien welke producten door eerlijke handel zijn geproduceerd. Voor de rest zijn er nog andere keurmerken die aan geven of een product eerlijk verhandelt is.

  • Rainforest Alliance
  • UTZ Certified

Producten

Er zijn verschillende fairtrade producten. Een aantal belangrijke zijn:

  • Thee/koffie
  • Cacao
  • Honing
  • Sappen
  • Wijn
  • Vers fruit
  • Groente
  • Gedroogd fruit
  • Noten
  • Kruiden

Biologische producten

Vaak heb je bij fairtrade producten ook dat ze biologisch zijn. Maar het is niet altijd gegarandeerd dat biologische producten ook een keurmerk hebben voor fairtrade. Vaak zijn deze producten wel geproduceerd volgens deze gedachte, maar garanties zijn er niet. Het Europese biologisch-keurmerk kan niet garanderen dat er geen slechte arbeidsomstandigheden zijn voorgekomen tijdens de teelt van biologische producten in ontwikkelingslanden.

Controle

Er wordt door organisaties gecontroleerd of er goed aan de regels van fairtrade wordt gehouden door de bedrijven. De controle wordt uitgevoerd door FLO-CERT. In Nederland controleert Stichting Max Havelaar of marktpartijen voldoen aan de criteria van eerlijke handel.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook