Gyoza, als je dit een keer gehad hebt dan wil je nooit meer anders. Ik haal ze altijd bij Wagamama als ik in Utrecht ben. Daar hebben ze hele lekkere vegan Gyoza’s. We zijn dan ook super blij met dit lekkere recept uit het vegan kookboek Energy & Vegan .
Gyoza ook wel bekend als Dumplings. Dit is een echt Japanse lekkernij. Het zin kleine gevulde deegpakketjes. De dumplings worden volgens authentieke wijze eerst in de pan gebakken. Na het bakken worden ze gaar gestoomd en opnieuw even knapperig gebakken.
Energy & Vegan
Is een heel ander kookboek, dan de meeste kookboeken. Het gaat hier om het positieve effect van plantaardig eten op ons lichaam en de geest. Want voedsel bevat energie en dat beïnvloed ons op veel verschillende manieren. Het boek staat vol met lekkere recepten, waarbij Alexander ook uitlegt geeft. Wij mogen dit recept: Gyoza met spitskool & champignons uit het kookboek met jullie delen.
De vulling van de gyoza’s
De vulling van de gyoza’s is meestal met gehakt, er zijn genoeg vegan varianten gehakt in de winkel te krijgen. Ook kun je de gyoza’s vullen met tofu en groenten of zoals in dit recept met spitskool en champignons.
De vellen zelf maken of kant en klaar kopen
In dit recept vertellen we je hoe je zelf de vellen kunt maken. Ik kan je vertellen dat het zelf maken best een werkje is. Het is natuurlijk wel super leuk om het zelf te maken. Maar af en toe met kant en klare vellen van de toko is ook wel eens fijn. Happy Belly is sowieso vegan.
Kies je voor kant-en-klare gyoza vellen dan moet je ze goed laten ontdooien. Echter is het belangrijk dat de kant-en-klare gyoza vellen niet uitdrogen. Dit kun je voorkomen door een vochtige doek om de kant-en-klare gyoza vellen te doen. Zo kunnen ze rustig ontdooien en drogen ze niet uit.
Vegan gyoza met spitskool & champignons
De Gyoza met spitskool & champignons is mijn favoriete recept uit dit vegan kookboek. Je kunt met dit recept ongeveer 24 stuks maken. En geloof mij, je bent langer bezig om ze te maken, dan om ze op te eten.
Het maken van deze dumplings kost wel wat tijd. Je moet ze dan ook echt niet maken. Ze verdienen het dat je er lekker de tijd voor neemt. Dit is een recept die super leuk is om met je familie of vrienden te maken. Zo kun je er een wedstrijdje van maken wie de mooiste kan maken.
Alles in dit recept bulkt van de lichte, oppeppende energie. Het licht en snel te maken deeg (zeker meer yin dan yang), de tofoe (meer yin dan de gedroogde sojabonen), de spitskool (die omhoog groeit) en de champignons (die omhoogschieten uit de grond). De snelle kookstijl, met veel vuur en olie, geeft het geheel ook een flinke scheut vuurenergie.
Dit is echt een grappig, licht streetfood gerecht, perfect voor een feestje met vrienden. Zo’n groepje feestgangers zorgt überhaupt al voor veel vuurenergie.
Gyoza met spitskool & champignons
Ingrediënten
- 250 gram tarwebloem
- maizena (om te bestuiven)
VOOR DE VULLING:
- 100 gram tofoe, verkruimeld
- 1 theelepel mirin
- 100 gram hampignons, fijngesneden
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- 1 theelepel shoyu
- 100 gram spitskool, fijngesneden
- 1 theelepel geroosterde-sesamolie
- ¼ theelepel zout
VOOR DE DIPSAUS:
- 1 eetlepel shoyu
- 1 eetlepel bruine rijstazijn
- 2 eetlepels chili-olie
VOOR HET BAKKEN:
- 1 eetlepel sesamolie (niet geroosterd)
- 1 theelepel geroosterde-sesamolie
Instructies
- Zo maak je de Gyoza met spitskool & champignons:
- Meng de bloem en 135 milliliter net gekookt water in een kom. Roer het mengsel met een houten pollepel langzaam door elkaar tot een deegbal ontstaat. Het deeg heeft een stevige structuur wanneer je het probeert te kneden en is zeker niet luchtig. Kneed het deeg 10 minuten.
- Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm elk deel in een dunne cilinder van 2-2,5 centimeter dik. Verpak de deegrollen in plastic folie en laat ze 30 minuten rusten.
- Bereid ondertussen de ingrediënten voor de vulling voor. Meng alle ingrediënten in een kom. Roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar in een schaaltje.
- Keer na 30 minuten terug naar het deeg. Verwijder de folie en snijd beide deegrollen elk in 12 gelijke delen. Dek de 24 stukken deeg af met een vochtige theedoek. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt.
- Bestuif een werkoppervlak, je handen en de deegroller met een beetje maizena, dit voorkomt dat het deeg overal aan blijft plakken. Neem een stukje deeg in je hand, maak er een ronde vorm van en rol het daarna met een deegroller uit tot een cirkel van 8-10 centimeter doorsnede. Het deeg mag best dun zijn, dit maakt de gyoza lichter. Je kunt eventueel een ronde uitsteekvorm van dezelfde grootte nemen om gelijkmatiger cirkels te creëren, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Stapel de deegplakjes na het uitrollen op elkaar. Zorg ervoor dat je elk plakje met maizena bestuift, zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Ga door tot alle 24 stukken deeg gevormd zijn.
- Bestuif een werkoppervlak, je handen en de deegroller met een beetje maizena, dit voorkomt dat het deeg overal aan blijft plakken. Neem een stukje deeg in je hand, maak er een ronde vorm van en rol het daarna met een deegroller uit tot een cirkel van 8-10 centimeter doorsnede. Het deeg mag best dun zijn, dit maakt de gyoza lichter. Je kunt eventueel een ronde uitsteekvorm van dezelfde grootte nemen om gelijkmatiger cirkels te creëren, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Stapel de deegplakjes na het uitrollen op elkaar. Zorg ervoor dat je elk plakje met maizena bestuift, zodat ze niet aan elkaar vastplakken. Ga door tot alle 24 stukken deeg gevormd zijn.
- Neem een deegplak en leg 1 eetlepel vulling in het midden van de cirkel. Vouw het deeg met je vingers dubbel tot een halve maanvorm. Maak met je duim en wijsvinger kleine plooitjes in het deeg. Maak elke halve centimeter een plooi van rechts naar links (of van links naar rechts). Druk tijdens het vormen van de plooien met je andere duim en wijsvinger iedere gevormde plooi aan, tegen de achterkant van de dumpling. Maak 6-8 plooien per gyoza. Leg de verse gyoza op een bord. Ga je niet meteen bakken? Dek ze dan af met een vochtige theedoek.
- Draai het vuur laag, voeg langzaam 60 milliliter water aan de pan toe en dek af. Het zal flink beginnen te borrelen, aangezien de pan erg heet is. Laat het geheel op laag vuur koken of tot al het water verdampt is. Haal de deksel van de pan en besprenkel de gyoza’s met de geroosterde-sesamolie. Laat nog even koken tot al het water daadwerkelijk verdampt is en er een heerlijk knapperige, goudbruine korst ontstaat.
- Haal de gyoza’s uit de pan en serveer ze met de dipsaus. En… wacht! Nog een laatste tip van mij om jezelf in bescherming te nemen: bewaar een paar gyoza’s voor andere mensen, voordat je ze zelf allemaal in één keer verorbert.
- Auteur: Alexander Gershberg
- Fotograaf: Vera Bos
- Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
- EAN: 9789045217963
- Energy & Vegan is o.a. te koop bij Bol.com
Dit is ook leuk om te lezen:
- Vegan banketletter
- Het winkelmandje van Rik Joosten en John Hoeks
- 5x super lekkere vegan taarten en gebakjes
Deel dit recept gerust op facebook of andere social media met al je vrienden en familie.
2 thoughts on “Gyoza met spitskool & champignons”