Vegan aardappelgratin is eigenlijk niets anders dan een aardappelovenschotel, het woordje gratin betekent: met een kaaskorstje. Aardappelgratin is van origine een Frans recept.
Vegan aardappelgratin wat heb je nodig?
- 1 kg iets kruimige aardappelen
- 4 tenen knoflook
- 1,5 theelepel zwarte peper
- 4 sjalotjes
- 150 ml Alpro cuisine soya
- 8 takjes verse tijm
- 1 tl zeezout
- 1 el milde olijfolie
- vegan spekjes
Aardappelspinaziegratin
Voeg er 200 gram verse spinazie aan toe.
Zoete aardappelgratin
Vervang de gewone aardappelen in zoete aardappel.
Vegan aardappelgratin hoe maak je het?
- Pers de knoflook, pel en snipper de sjalotjes. Breng de sojaroom met de knoflook, peper, sjalot en takjes tijm aan de kook. Zet het vuur uit en laat 1 uur trekken.
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de ovenschaal in met de olie.
- Schil de aardappelen en spoel ze af en kook ze 10 minuten beetgaar en bak ondertussen de spekjes in de koekenpan.
- Snijd of schaaf de aardappelen in dunne plakjes direct boven het mengsel van de sojaroom,, knoflook enzo. Zo komt alle zetmeel in de gratin, wat zorgt voor een goede structuur. Meng goed. Doe het aardappelmengsel in de ovenschaal en laat in 55 min. gaar worden in de oven.
- Zet de oven op 220 °C en laat de toplaag in ca. 10 min. goudbruin worden.
Sindala says:
500 ml soya cuisine is een halve liter! Dar word heel romige aardappelsoep.
Vega Lifestyle says:
500 moet er ook niet in.