Vergeten groenten: Aardpeer is zo’n groente die je niet vaak voorbij ziet komen. Dat is zo zonde, want dit zijn nu juist die lekkere groentes die jouw gerecht net dat verrassende effect kunnen geven. Aardpeer is helaas ook zo’n groente. Hoogtijd om er eens een lekker gerecht mee te maken. deze keer is dat een heerlijke Cheesy Aardpeersoep.
Vergeten groente
Er zijn zoveel mooie en lekkere groenten te vinden, er zijn ook plenty groenten die we zijn vergeten. Waarom is dat eigenlijk? Dat wil ik ook uitzoeken, door de groenten die misschien over de kop worden gekeken, te proberen. Aardpeer, is iets waar ik nog nooit van had gehoord. En bij twijfel maak ik altijd soep. Soep van aardpeer lijkt me lekker, voeg daarbij wat kaas-smaak door de edelgistvlokken en je hebt een heerlijk gerecht op tafel, met weinig ingrediënten. Ik duim er in ieder geval hard voor.
Aardpeer
Deze knol is wat zoet van smaak. De smaak is te vergelijken met artisjok het heeft echter een lichte noot-smaak. Zoals in de naam staat wordt het deel van de plant gebruikt onder de grond, de wortelknollen. Deze bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, inuline en natrium. Omdat de drievoudige suikers niet door de menselijke spijsvertering kan worden opgenomen, moeten er bacteriën bij komen om het af te breken. Dit kan zorgen voor windjes, misschien niet klaarmaken op een romantische date dus.
Familie van …?
De groente, aardpeer, is zelf niet de allermooiste, maar hij komt uit de grond van een hele mooie plant. Deze heeft prachtige, gele bloemen en kunnen wel 3 tot 3,5 meter hoog reiken. Wist je dat de aardpeer familie is van de zonnebloem? Het seizoen om deze soep te maken en de tijd voor de knol is de winter/herfst.
Smaaktest … wat vond ik van de Cheesy Aardpeersoep
De soep ziet er niet spectaculair uit, hij is zeker op te pimpen. Misschien een lekker bosuitje erop, wat rode peper als je van een spicy kick houdt, of eventueel wat room. Ik hou me bij de Parmezaanse kaas en wat gehakte pecannoten. De geur zit vol kaas tinten, met een aardse ondertoon. Ik ben benieuwd of de smaken ‘kaas’ en het zoete en noot-achtige goed combineren in de soep. Officieel is dat een match made in heaven, mijn verwachting is daarmee hoog. De romige substantie ligt dromerig op mijn lepel. De kaas smaak houdt het zoete vast, ze houden duidelijk van elkaar. Liefde op het eerste gezicht. In deze koude dagen zie ik de mooie gele bloem voor me, waaronder deze aardpeer is gegroeid. Qua smaak hoort deze groente niet vergeten te worden, hij is heerlijk. De kruiden schijnen door in de nasmaak, ze dragen de aardpeer en kaassmaak. Een aardse, warme, gladde soep die ik zeker weer ga maken. Deze aardpeersoep is zeker een aanrader.
Aardpeersoep
Equipment
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 kilo aardperen
- 1 kleine prei
- 3 tenen knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel tijm
- 0.5 theelepel rozemarijn
- 0,25 theelepel oregano
- 3 eetlepels edelgistvlokken
- eventueel zout en peper
Garnering
- wat Parmezaanse kaas
Instructies
- Schil de aardperen en snijd ze in grove blokjes. Was de prei en snijd deze in dunne halve ringen. Haal de velletjes van de knoflook en snijdt te fijn.
- Fruit de prei zachtjes, 3 tot 5 minuten, in de olie. De knoflook mag er bij laat 1 minuut mee bakken. Doe de aardperen en alle kruiden erbij en bak even mee. Giet dan de bouillon erover.
- Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Als je hem iets te dik vind, kun je eventueel nog wat water of bouillon toevoegen. Als de soep helemaal glad is voeg je (tijdens het pureren!!) de boter toe. Blijf mixen tot de boter is opgelost. Vervolgens mag de edelgistvlokken er ook bij, pureer nog even mee.
- Je hebt nu een zijdezachte aardperensoep, klaar om te serveren!Veel liefs van mij!