Aspartaam wat is het?

aspartaam wat is het eigenlijk?

Aspartaam veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat het is. Het is een zoetstof die gebruikt wordt als vervanger van suiker. Wat het precies is en of het wel zo’n goede suikervervanger is? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een zoetstof zonder calorieën. En is zo’n 200 keer zoeter dan suiker. Het is een chemische zoetstof die in een fabriek gemaakt worden. Door de grote zoetkracht en de lage energiewaarde (calorieën) wordt aspartaam vaak gebruikt in lightproducten zoals frisdrank.

Het is een populaire zoetstof. Aspartaam is zo zoet, dat het vaak gemengd wordt met een vulstof. De ingrediënten van deze zoetstof zijn asparaginezuur en fenylalanine. Beide stoffen zijn natuurlijke aminozuren. Door de bewerking wordt het chemisch.

E-nummer E951

Op het etiket vind je Aspartaam onder zijn eigen naam of het E-nummer E951 terug vinden.

Aspartaam waar zit het in?

  • (Light) frisdrank
  • Caloriearm vruchtensap
  • Sommige merken kauwgom
  • IJs sommige soorten
  • Sommige merken ontbijtgranen
  • Suikervrij snoep en gebak
  • Jam bepaalde merken
  • Kan ook in soep voorkomen

Aspartaam is niet goed voor je lichaam

Er is veel onderzoek gedaan naar aspartaam. Er bestaan heel veel tegenstrijdigheid over deze zoetstof. De lijst met waarschuwingen over deze zoetstof liegt er niet om.

  • zeer kankerverwekkend
  • hoofdpijn
  • hartkloppingen
  • misselijkheid/buikkrampen
  • vage klachten
  • vermoeidheid
  • slecht zien
  • depressie
  • hersentumor
  • stemmingswisselingen
  • tintelend gevoel

Natuurlijke alternatieven voor zoetstoffen

Hoewel de lijst met mogelijke aandoeningen waarschijnlijk nog veel langer is. Worden gelukkig steeds meer mensen zich bewust van de risico’s van chemische zoetstoffen. En er steeds bewustere keuzes gemaakt worden door zoveel mogelijk voor natuurlijke zoetstoffen te kiezen. Ook de natuurlijke suikers bevatten suiker (de uitzondering hierop is stevia) en kunnen je bloedsuikerspiegel behoorlijk laten stijgen. Enkele voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen:

  • Ahornsiroop
  • Vruchtensap
  • Rijstsiroop
  • Stevia

Dit is ook leuk om te lezen:

Bronnen: