Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra wat is het?

Dermatosis papulosa nigra: Kleine bruine tot zwarte bultjes die vooral voorkomen bij de donkere huid. Ze zitten het liefst in het gelaat (wangen), hals en decolleté. Ze kunnen allerlei vormen en grootte hebben. Dermatosis papulosa nigra zijn niet schadelijk.

Wat is dermatosis Papulosa nigra

Het zijn kleine donkere op wratjes lijkende bultjes. Ze komen vooral voor in het gelaat, hals en decolleté gebied.. Het is een totaal onschuldige huidafwijking. De bultjes worden 1 tot 5 millimeter.

Hoe ontstaat het

De oorzaak hoe ze ontstaan is onbekend. Tot nu toe is er GEEN duidelijke relatie aangetoond tussen dermatosis papulosa nigra en een infectie met de wratten virus (oftewel de humaan papilloma virus) of met bacteriën of parasieten, blootstelling aan de zon of voeding.

Dermatosis papulosa nigra

Wie kunnen het krijgen

Iedereen kan het krijgen. Het is wel een veel voorkomen bij de donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras). Zowel mannen als vrouwen kunnen deze vormseltjes krijgen.

Behandeling

De huidaandoening is goedaardig en daarom is behandeling niet noodzakelijk. Soms gaan de bultjes jeuken of bloeden door bijvoorbeeld wrijving erover door kleding. Of is het cosmetisch wenselijk. Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ze kunnen operatief verwijderd worden. Veel gebruikte methodes zijn dan: elektrocoagulatie, wegkrabben, uitlepelen of afschaven.

Elektrocoagulatie

Met een hete dunnen naald worden ze weggebrand, waarna kleine korstjes ontstaan. Deze verdwijnen na ongeveer een week. Er kunnen meerder wratachtige te gelijk behandeld worden. Maar bij een groter aantal kan het ook in meerdere keren gebeuren. Omdat de te behandelen huid en de dermatosis papulosa nigra beide veel pigment bevatten, bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden, maar verdwijnt meestal.

Wegsnijden

Bij een huisarts of dermatoloog kunnen ze worden weg gesneden. Dit zou met een schaaf techniek gebeuren.

Hou wel rekening  met de mogelijkheid van het ontstaan van hyperpigmentatie (donkerverkleuring) of hypopigmentatie (lichter worden van de huid) ter hoogte van de verwijderde plekken.

Dermatosis papulosa nigra gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen wel groter worden en soms zelfs irriteren. Ze zijn niet besmettelijk en kunnen ook niet kwaadaardig worden.

Dit is ook leuk om te lezen: