Yoga, waarom het zo goed voor je is …

Yoga wat is het en waar is het goed voor.

Er was een tijd dat yoga en andere sporten twee verschillende werelden waren. Vandaag de dag verenigen gelukkig de meeste soorten het beste van deze twee werelden.

Topsport en yoga wat hebben ze gemeen?

Defensie is hier ook al enige tijd van overtuigd. Dat vind ik super goed nieuws, dat steeds meer mensen yoga toepassen. Denk ook aan topsporters zoals zwemster Rebecca Soni. Tweevoudig olympisch kampioene en ze beoefent yoga om beter te herstellen na een intensieve training. Chris Froome heeft al aardig wat overwinningen op zijn naam staan waaronder de tour de France. Hij ervaart de voordelen van yoga als aanvulling op de wielersport. Door mijn achtergrond in de wielersport weet ik dat je korte hamstrings en een stijve rug kan krijgen. Dat is best een uitdaging, want hoe kun je je hamstrings strekken, wanneer je rug niet eens in staat is om ze aan te sturen? Tja, dat leerde ik toen niet bij de wielerclub. Geloof me, anders was ik veel eerder met yoga begonnen. Johnny de Mol, die geruime tijd yoga beoefent, maakt hier tijd voor vrij. Hij voelt zich er krachtiger bij. Mooi hè hoe deze mensen het beste van twee werelden combineren.

Je kunt yoga beoefenen om verschillende redenen. Welke reden je ook hebt, je wordt sowieso flexibeler in body en mind! Velen zijn vaak wat stram in de heupen, hamstrings en onderrug. Je vindt hieronder een aantal houdingen speciaal om jou hierbij te helpen!

Soepele heupen: Vlinder

Hardlopers hebben baat bij een zekere mate van flexibiliteit in het heupgewricht, omdat het de looppas beter en efficiënter maakt. De vlinderpose opent en stretcht je heupspieren, de spieren in je onderrug en de binnenkant van je bovenbenen.

Ga rechtop zitten met je benen recht voor je uit. Buig je benen, zet je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Kantel je heup naar voor zodat je knieën vanzelf verder richting de grond zakken. Schouders laag, beweeg je schouderbladen naar elkaar toe en lift je borstbeen. Let op: houd je rug recht! Hou deze houding 45-60 seconden vast.Boek “Van Yin tot Yang”, yin-zijde blz 21

Flexibele hamstrings: Gebroken kaars

Dit is een eenvoudige, maar ontzettende efficiënte pose om de spanning in je benen te verlichten. Zeker na een lange run, workout of een lange dag achter je bureau. Binnen de yogabeoefening geldt dit als een houding voor je herstel.

Kom zo dicht mogelijk met de zijkant van je heup tegen de muur zitten. Beweeg je benen omhoog tegen de muur. Armen langs je lichaam of uitgestrekt over je hoofd op de mat. Handpalmen wijzen omhoog. Let op: rug ligt volledig op de mat en benen en billen volledig tegen de muur. Hou deze houding ongeveer 3 minuten vast. Boek “Van Yin tot Yang”, yang-zijde blz 65.

Ontspannen onderrug: Liggende twist

De liggende twist ontspant jouw onderrug en kun je altijd doen, zeker wanneer je rug stijf aanvoelt. Ga liggen op de vloer met je voeten dichtbij je zitbotten. Laat je knieën naar een kant zakken, houd je knieën zoveel mogelijk op elkaar. Armen zijwaarts uitgestrekt en je hoofd de tegengesteld kant (van je knieën) op. Trek je knieën iets hoger als je de twist meer wilt voelen. Hou beiden schouders op de vloer. Hou deze houding een minuut vast en wissel van kant. Boek “Van Yin tot Yang”, yin-zijde blz 43.

Succes!

Dit is ook leuk om te lezen: