Een kater, wat helpt er allemaal tegen?

Een kater, we hebben er allemaal wel eens last van na een avondje stappen. Je wordt wakker met hoofdpijn, misselijkheid, een enorm droge mond en je herinnert je nauwelijks iets afgelopen nacht. Kan jij wel wat tips gebruiken om je wat beter te voelen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Disclaimer: dit artikel is bedoeld voor 18 jaar of hoger. Drink geen alcohol als je minderjarig bent.

Drink veel water

Wakker worden met een kater is geen pretje. Daarom is het belangrijk om jezelf te reinigen van al dat smerige, gare en brakke gevoel dat een kater je kan geven. Water zal je in de eerste instantie goed kunnen helpen. Vanaf s’ ochtends tot de rest van de dag. Gedurende de dag kan sinaasappelsap of een colaatje natuurlijk ook. Maar drink in ieder geval iets (non-alcoholisch natuurlijk) voor je hydratatie en het wegspoelen van alle toxines.

Ook als je niet perse dorstig bent, drink dan toch wel. Wanneer jij namelijk wakker wordt met fixe hoofdpijn, kan water jou daar bij helpen. Dit is omdat het alcohol ervoor heeft gezorgd dat jij uit bent gedroogd. Deze uitdroging zorgt er vervolgens voor dat jij hoofdpijn krijgt.

Een tip daarom is om voor het slapengaan, fris koud water naast je bed te zetten. Reken er maar op dat je jezelf eeuwig dankbaar zult zijn als je wakker wordt. Dus dit is wat je gaat doen. Je pakt een groot glas of een waterfles, wat jij maar in huis hebt. Je vult datgene met een flinke hoeveelheid water, maakt niet uit of het kraanwater of mineraalwater is. En je zet het op je nachtkastje zodat jij meteen een grote slok kan nemen als je ontwaakt met een kater.

Selfcare en doen wat goed voelt

Nu dat je jezelf hebt voorzien van een goede hoeveelheid water, kan je door naar de volgende stap: selfcare. Na een nacht als vannacht, kan je namelijk wel wat zelfliefde gebruiken. Gebruik deze dag daarom als de ideale gelegenheid om even extra lief voor jezelf te zijn, mocht je hier tijd voor hebben.

Neem bijvoorbeeld een bad voor je ontspanning of maak juist een verfrissende wandeling om jezelf toch een beetje productief te voelen. Doe in ieder geval iets waar jij je prettig bij voelt. En ja, ook als dat betekent dat je vandaag de hele dag films wilt kijken in bed. Het mag allemaal, want dit verschilt voor iedereen. De ene heeft baat bij een dagje helemaal niks doen terwijl de ander juist behoefte heeft om er toch op uit te gaan en wellicht zelfs wilt socializen met anderen. En ook dat mag. Je moet je er niet schuldig of schaamtelijk bij voelen. De enige aanrader is om enkel niet direct weer aan alcohol te beginnen. Kom eerst maar eens bij van afgelopen avond/nacht.

Goed eten

Ook is het in dit geval belangrijk om jezelf hier in vrij te laten. We hebben allemaal wel eens te horen gekregen wat er allemaal wel niet goed werkt tegen een kater. ”Eet augurken, drink groene sapjes, neem ginger shots, doe dit en doe dat”. Maar eet vooral wat jij wilt, voel je niet schuldig. Natuurlijk zullen al die aangeraden producten een steentje bij kunnen dragen, maar het is veel belangrijker dat je jezelf uberhaupt op zijn minst een lekkere maaltijd gunt, vooral als je je brak voelt. Gebruik dit als een schuldvrije dag en eet vooral waar je zin in hebt, want dat is ook goed. En blijf natuurlijk jezelf hydrateren met water.

Side note; Ga vooral ook goed eten voordat je aan de drank gaat, het is erg belangrijk dat je van tevoren een bodem legt.

Maak je niet al te druk en hangxiety

Het is heel normaal als je misschien iets gênants hebt meegemaakt tijdens het stappen. Dit komt vaak voor en je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel eens een blunder gemaakt met te veel alcohol op. Misschien ben je gevallen, heb je je moeder huilend wakker gebeld, ben je uit de kroeg gezet, heb je je ex geappt, heb je ruzie staan maken. En op de ochtend na het stappen heb je spijt van de keuzes die je hebt gemaakt en je begint er over te piekeren. Misschien heb je zelfs helemaal niks geks gedaan maar voel je toch enigszins wat angst na afgelopen nacht.

Dit noem je ook wel hangxiety op zijn Engels. Deze term is een mix van de tweede begrippen ”’hangover” (kater) en ”anxiety” (angst). Niet iedereen heeft hier last van, maar er zijn genoeg mensen die dit wel ervaren. En het is totaal niet iets vreemds.

Wanneer jij namelijk alcohol tot je neemt, wordt je wat ontspannender. Dus je hartslag gaat naar beneden, je ademhaling wordt rustiger, je ontspant je spieren, enzovoort. Ook wordt serotonine aangemaakt en hierdoor voel je je opeens erg blij en prettig. Vervolgens ben je geneigd om dit gevoel aan te vullen door steeds iets meer te drinken. Op deze manier kun je dat gevoel in stand houden. En tot slot heb je ook steeds minder een filter waardoor alles je eigenlijk niet heel veel meer uitmaakt.

Maar op het moment dat jij de volgende ochtend weer wakker wordt, is dat prettige gevoel uitgewerkt en begin je dus volledig in paniek te raken. Dus op dat moment klopt je hart juist erg snel en begin je misschien zelfs te hyperventileren. En door deze plotselinge paniek, voelt alles nog 10 keer erger dan dat het eigenlijk is, want je zit jezelf helemaal gek te maken over wat er voorgevallen zou zijn. Maar een dag later ben je het vaak ook weer vergeten. Iedereen maakt namelijk wel eens een slipper als ze iets te diep in het glaasje gekeken hebben.

Ken jij deze gevoelens? Maak je dan niet druk. Je bent zeker niet de enige. Onthoudt dit voor de volgende keer als je weer last krijgt van hangxiety. Waarschijnlijk geeft het een opgelucht gevoel om te realiseren dat dit niet vreemd is en vaak voorkomt.

Wat jouw paniek in je hoofd betreft, probeer dat zo goed mogelijk uit te schakelen. Jouw brein speelt namelijk een spelletje met je waardoor jij je vervolgens onnodig zorgen gaat maken. Ga iets doen waar jij je fijn bij voelt zoals eerder benoemd. Of dat nou iets productief is of meer ontspannen, als jij maar even je hoofd leeg kan maken. Naast dat het helpt om je beter te voelen, kan het namelijk ook afleiding bieden. Maak je in ieder geval geen zorgen, want dat heeft geen zin. Deze zorgen gaan voorlopig nergens heen, maar het zit tussen je oren. Zeg dit vooral tegen jezelf.

Dit is ook leuk om te lezen: