Je kast opruimen, waar te beginnen?

Kast opruimen zo doe je dat ..

Kast opruimen: We zijn allemaal wel eens chaotisch wanneer het aankomt op onze kledingkast. Je raakt kledingstukken kwijt, hebt niks om aan te trekken, alles ligt door elkaar heen, je hebt veel te veel kleding, draagt de helft niet meer, we kennen het allemaal wel. Daarom is het zeer verstandig om een dagje te plannen waarin je je kast eens op gaat ruimen. Weg met die chaos, chaos en nog een chaos. Opgeruimd staat netjes.

Is dit artikel op jouw pad gekomen? Top, dan zou dit jouw teken kunnen zijn dat het hoog tijd is voor een grote garderobe opruiming, want hoe langer je er nog mee wacht, hoe erger de troep zal zijn, hoe meer chaos in je hoofd.

Kast opruimen stap 1: Maak een kastindeling

Pak pen en papier en maak een plan van aanpak. Op wat voor plekken in de kast gaat wat? In welk gedeelte gaan bijvoorbeeld de bovenstukken en waar de onderstukken? In welke lades ga je je slaapkleding opruimen? Misschien heb je wel een kast met plankjes en hangers, welke kleding dan gaat hangen en welke sorteer je op plankjes?

En zo kan je op deze manier een kastindeling voor jezelf maken. Nu ben je daar alvast op voorbereid en weet je van tevoren hoe je je kast wilt inrichten.

Kast opruimen stap 2: Trek alles uit de kast

Maak nu je hele kast leeg. Ga alles bij langs en maak vervolgens verschillende soorten stapels. Maak ook drastische keuzes in wat je wilt houden en wat niet. Deze stapels bestaan uit:

  • De ”ik houd dit” stapel
  • Alle kleding dat niet meer mooi is en daarom weg kan of bij voorkeur hergebruikt kan worden
  • Kleding die je wilt verkopen/doneren

Vervolgens leg je alles dat je weg doet even apart en ga je met de ”ik houd dit” stapel verder. Alles dat weg kan, daar kun je later mee bezig. Eerst maar eens nieuwe categorieën maken van de stapel die je wilt houden. Dat brengt ons naar de volgende stappen.

Kast opruimen stap 3: Kijk naar het seizoen

Om je berg bewaarde kleding toch nog iets uit te kunnen dunnen, is het slim om te kijken in welk seizoen je op dit moment zit. De kleding die je in dit jaargetijde niet aan zult trekken, kan je weer apart opbergen. Deze kan je tijdelijk opruimen op een zolder als je die hebt. En anders kan het vast en zeker in een doos opgeborgen worden. Dus ga dit eerst nog even bij langs voordat je gaat beginnen met vouwen en indelen.

Kast opruimen stap 4: Nieuwe categorieën maken en je kleding opvouwen

Pak de resterende ”ik houd dit” stapel en je kastindeling erbij. Leg vervolgens alle kleding die je wilt houden uit elkaar op je bed. Maak van deze hele stapel weer nieuwe stapels, precies volgens de planning zoals je deze hebt uitgeschreven in je kastindeling. Zo maak je de nieuwe categorieën zoals je die in je hoofd voor je ziet.

Sorteer vervolgens je kleding op soort. Jurken bij jurken, truien bij truien, broeken bij broeken, enzovoort. Vouw deze kleding mooi en netjes bij elkaar op. Als je het leuk vind, kan je je kleding zelfs op kleur bij elkaar vouwen.

Kast opruimen

Leg alles dat je vaker draagt bovenop. Zo kan je er makkelijk bij en hoef je ook geen rommel te maken.

Indien je een kast hebt met ook hangers, maak beslissingen welke kleding je wilt ophangen. Blazers, jasjes, blousejes en jurken worden vaak aan de rekken gehangen. Topjes , ondergoed, sokken enzovoort kun je het beste in bakjes doen, zo hou je het overzichtelijk en heb je alles bij elkaar.

Kast opruimen stap 5: Je kast opnieuw inrichten

Nu dat je al je kleren gesorteerd en voorbereid hebt voor de kastindeling, kan je gaan beginnen met het inrichten van je kast. Dit is het leukste gedeelte, want de saaiere taken zitten er op en je kunt eindelijk aan de slag gaan om je kast zijn vorm terug te geven. Je kan dit freestylen hoe jij het zelf graag wilt en hoe jij alles opgevouwen hebt.

Een populaire methode is om je kleding te sorteren op kleur, waardoor het een soort regenboog effect krijgt. Dus als je je kleding op kleur hebt gesorteerd, kun je dit toepassen. Nog een leuke manier is om je kleding op lengte te hangen. Van lang naar kort of juist van kort naar lang.

Je kan het zo leuk maken als jij zelf wilt en wat voor jou werkt. Wees creatief, maar houdt het tegelijkertijd ook nog praktisch natuurlijk. Een goede balans en structuur in je kledingkast blijft ook belangrijk om chaos te kunnen voorkomen.

Wanneer je kast weer helemaal tiptop netjes is en je kunt de kastdeuren moeiteloos sluiten, dan ben je officieel bij het eindresultaat. Hopelijk kun je vanaf hier weer een tijd vooruit met jouw nieuwe kastindeling.

Kast opruimen stap 6: Wat doe je met de overgebleven kleding?

Er zijn de afgelopen jaren genoeg platforms ontwikkeld waar jij je kleding op kunt verkopen. Een populaire app is bijvoorbeeld Vinted. Hier kun je een account op maken en vervolgens je kleding op te koop zetten. Dus dat is een manier om niet meer gedragen kleding, een tweede leven te kunnen geven. En het levert natuurlijk ook nog eens iets op. Dat is mooi meegenomen.

Een andere optie is om je kleding naar de weggeefwinkel te brengen, hier kunnen mensen die het nodig hebben ophalen. Ze kunnen dan gratis kleding ophalen. Zo ben jij van je kleding af en geef je kleding een tweede leven.

Alle kledingstukken die versleten of kapot zijn, kun je inleveren bij de kledingcontainer. Dit wordt namelijk gerecycled. Zo hoef je ook niks weg te gooien en is er geen sprake van verspilling. Daarom is dit zeker een duurzame en verstandige optie.

Geef je kleren weg aan een vriendin, familielid of iemand in je omgeving die wel wat leuke kleren kan gebruiken.

Ook kun je een kledingruilparty organiseren. Nodig al je vriendinnen en vrienden uit. Iedereen neemt zijn of haar kleding mee, die ze niet meer willen gebruiken. Zo heb je een gezellige avond of middag en misschien ook wel een paar leuke nieuwe items voor in je kledingkast. En alles wat overblijft kan dan naar de kledingbank.

En nu je toch al lekker bezig bent, heeft Linda ook nog ook een aantal handige tips voor je: 5x slaapkamer opruimen en overzichtelijk houden.

Dit is ook leuk om te lezen: