Engelwortel als smaakmaker in zwarte bessensnoepjes

Engelwortel als smaakmaker in zwarte bessensnoepjes

Engelwortel: De zomer heeft zo z’n eigen bijzondere wilde smaken uit de natuur. Engelwortel is daar één van. Op dit moment kun je het blad en de stengels oogsten en in zoete en hartige gerechten verwerken. De stengels en bladstelen van engelwortel werden vroeger in suiker gekookt en in gebak verwerkt. Omdat ik geen suiker gebruik maal ik de stengels en het blad in een andere zoetstof, zoals agavediksap. Het makkelijkst is het om een stuk engelwortelstengel met blad in de blender te pureren met agavediksap. Voor een geconcentreerde smaakmaker gebruik je ongeveer 1 deel engelwortel op 2 delen agavediksap. Bewaar dit in een schoon potje in de koelkast en gebruik hier regelmatig wat van om gerechten te aromatiseren. Eet alleen niet teveel en te vaak engelwortel als je zwanger bent.

Je kunt voor dit recept zowel de gewone (Angelica sylvestris) als de grote engelwortel (Angelica archangelica) gebruiken. Wees er wel zeker van dat je de goede plant te pakken hebt: engelwortel is lid van de schermbloemenfamilie en deze familie bevat giftige leden, waaronder enkele dodelijk giftige.

Vooral de grote engelwortel is nog wel te vinden als tuinplant, zolang deze niet bespoten is kun je hem veilig gebruiken. Op onze site: florae.nu kun je ook de grote engelwortel als plant bestellen, mocht je hem in de tuin willen zetten. Het is ook nog eens een waardevolle insecten- en geneeskrachtige plant.

Engelwortel in het kort

Engelwortel is dankzij de bitterstoffen eetlustopwekkend, en wordt gebruikt bij diverse spijsverteringsklachten. Ook is het ontstekingswerend en krampwerend op maag en darmen. Mocht je de plant om deze redenen willen gebruiken dan kun je beter deskundige hulp vragen: het is geen kruid om
langdurig zelf mee aan de slag te gaan bij maag- en darmklachten, o.a. in verband met interacties met geneesmiddelen. Gebruik het niet bij zwangerschap en bij diabetisch. Als keukenkruid kun je het wel gebruiken.

Recept: Zwarte bessensnoepjes met engelwortel

Dit zijn heerlijke, makkelijk te maken snoepjes met een frisse, stevige smaak. Je kunt de smaak iets milder maken door de helft van het zwarte bessensap te vervangen door appelsap.

Wat heb je nodig voor deze engelwortelsnoepjes?

  • 250 ml puur en ongezoet zwarte bessensap
  • 1 eetlepel agar-agar poeder
  • stengel van de gewone of de grote engelwortel 1 cm
  • 1 volle eetlepel engelwortel-agavediksap,
  • siliconenvormpjes of een platte, rechte schaal.

Doe het sap met de agavediksap in een pannetje, roer goed, voeg de agar agar toe en roer dit meteen goed door met een garde. Breng dit nu aan de kook en laat dit 2 minuten koken terwijl je steeds goed blijft roeren. Haal van het vuur en giet het in de vormpjes en/of de schaal. Laat afkoelen en haal het dan uit de vormpjes, of snijd de plak uit de schaal in vierkantjes of driehoekjes.

Dit recept komt uit de schriftelijke cursus Eetbare Wilde Planten les 2 (Zomer)

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *