GEROOSTERDE, RAUWE EN KROKANTE SPRUITEN

geroosterde spruitjes

Dit lekkere spruiten recept komt uit het kookboek: Smaak, De plantaardige keuken van Yerba. Dit boek is 17 november 2020 uitgekomen. Er staan zoveel lekkere recepten in. En allemaal super mooi opgemaakt. Er staat bij ieder recept hoe je het op kunt maken. De recepten zien er stuk voor stuk super sjiek uit. En lijken mega moeilijk om te maken, maar dat valt echt reuze mee! Zeker omdat alles goed stap voor stap uitgelegd wordt.

GEROOSTERDE, RAUWE EN KROKANTE SPRUITEN, AARDAPPELYOGHURT, GEFERMENTEERDE KOOLRABI, BAHARAT-DUKKAH

g e f e r m e n t e e r d e k o o l r a b i

Hoe maak je het?

  • Doe de plakjes koolrabi in een brandschone weckpot en voeg zoveel fermentatievloeistof
  • toe tot de koolrabi onderstaat. Laat de koolrabi 1 tot 2 weken op een donkere en koele
  • plaats fermenteren. Bewaar de koolrabi daarna in de koelkast.

g e r o o s t e r d e e n r a u w e s p r u i t e n

  • 500 g spruiten
  • 15 g rozemarijn naaldjes fijngehakt
  • 2 tenen gefermenteerde knoflook fijngehakt
  • ½ citroen, zeste en sap
  1. Verwarm de oven op 185ºC.
  2. Halveer 375 g spruiten. Meng de gehalveerde spruiten in een ovenschaal met de
  3. rozemarijn, gefermenteerde knoflook, een beetje olijfolie en wat zout.
  4. Rooster de spruiten 20 min. in de oven, of tot ze beetgaar zijn.
  5. Snijd de overige 125 g spruiten fijn.
  6. Houd de rauwe spruiten en de geroosterde spruiten apart en breng beide op smaak met de zeste en het sap van de citroen en zout.

k r o k a n t e k a l e t t e s

250 g kalettes, gehalveerd

  1. Was de kalettes goed en droog ze op keukenpapier.
  2. Verwarm een friteuse op 175ºC. Of gebruik voor het frituren eventueel een braadpan met een flinke laag zonnebloemolie. Frituur de kalettes in 2 – 3 min. krokant.
  3. Haal met een schuimspaan uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.

a a r d a p p e l y o g h u r t

  • 350 g kruimige aardappels geschild en in grove stukken
  • 20 g plantaardige boter
  • 100 g plantaardige yoghurt
  1. Breng ruim gezouten water in een pan aan de kook. Kook de aardappels in 12 – 15 minuten gaar.
  2. Giet daarna af. Pureer de aardappels met een pureestamper of aardappelpers.
  3. Meng de plantaardige boter en de plantaardige yoghurt door de puree en breng op smaak met een beetje zout. Bewaar de aardappelyoghurt tot gebruik in de koelkast.

G e b a k k e n c a v o l o n e r o

  1. Snijd de harde nerf uit het midden van de koolbladeren. Breng ruim gezouten water aan de kook in een pan en blancheer de bladeren 3 minuten.
  2. Haal uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  3. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Bak de koolbladeren nog 4 – 6 min. Voeg de zwarte olijven toe en bak nog 2 minuten

o p m a a k w i j z e

  • 50 g dukkah
  • 10 g baharat
  • 50 g babyboerenkool
  1. Meng de dukkah en de baharat in een kom.
  2. Meng de babyboerenkool in een kom met een beetje olijfolie en breng op smaak met wat zout.
  3. Snijd de gefermenteerde koolrabi in dunne repen.
  4. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de geroosterde spruiten en cavolonero nog 3 – 4 minuten.
  5. Verdeel de aardappelyoghurt over 4 borden en smeer uit.
  6. Verdeel de rauwe spruiten, gefermenteerde koolrabi en gefrituurde kalettes over de borden.
  7. Garneer het gerecht met de baharat-dukkah en de babyboerenkoolsalade.
vegan kookboek - smaak - vegan koken - veganistisch koken

Dit lekkere recept met spruitjes komt uit het boek Smaak De plantaardige keuken van Yerba

  • Auteur: Walter Marskamp Sally Mitchell
  • Uitgever: Terra
  • Nederlands Hardcover 9789089898487
  • Smaak De plantaardige keuken van Yerba, is o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *