BIER–FERMENTATIEVLOEISTOF | KRUIDEN–FERMENTATIEVLOEISTOF

fermiteren

Het fermenteren van groenten lijkt misschien heel veel werk, maar zodra je het onder de knie hebt is het een makkelijke manier om unieke smaken aan je gerechten toe te voegen. Door het eten van gefermenteerde producten breng je ook meer probiotica in je dieet, wat een gezonde darmflora bevordert en je immuunsysteem versterkt.

b i e r – f e r m e n t a t i e v l o e i s t o f

Dit recept kun je bij diverse gerechtengebruiken. Dit gerecht is ook nodig bij dit spruitjes gerecht.

Dit heb je nodig:

500 ml bier
1½ liter water
20 g zout
4 laurierbladeren
5 g bonenkruid, grof gesneden
5 g peperkorrels

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten voor de bier- of kruidenfermentatievloeistof in een pan en breng
    aan de kook. Laat het mengsel daarna goed afkoelen.
  2. Vul een brandschone weckpot met de groenten die je wilt fermenteren en zoveel vocht tot de groenten helemaal onderstaan.
  3. Bewaar de ongebruikte fermentatievloeistof 1 – 2 maanden in een pot op een koele,
    donkere plaats.

k r u i d e n – f e r m e n t a t i e v l o e i s t o f

2 liter water
20 g zout
4 laurierbladeren
5 g bonenkruid
30 g tijm
15 g knoflook
30 g rozemarijn

Je maakt het precies zo klaar als in bovenstaand recept.

Tips:

  • Open de deksel van de pot om de dag om opgebouwd gas te laten ontsnappen.
  • Proef de groenten regelmatig om te bepalen of ze de gewenste smaak hebben bereikt.
  • Gefermenteerde groenten smaken vaak zoutig, een beetje zuur en een beetje gistig.
  • Het is helemaal niet erg als de vloeistof in de pot iets begint te bubbelen.
  • •Mocht je fermentatie mislukken, dan merk je dat meestal aan schimmel boven in de pot of aan een bedorven geur.

Gefermenteerde knoflook

Gefermenteerde knoflook heeft een veel zachtere smaak dan rauwe knoflook. Het fermentatievocht
kan gebruikt worden in dressings, om een lichte knoflooksmaak toe te voegen.
Inlegvloeistof is een simpele mix waarmee je alle mogelijke groenten inlegt. Zo heb je je favoriete groenten
ook buiten het seizoen binnen handbereik.

g e f e r m e n t e e r d e k n o f l o o k, dit heb je nodig en zo maak je het ….

300 ml bier
50 g zout
4 laurierbladeren
10 g verse tijm
500 g knoflooktenen

i n l e g v l o e i s t o f
Meng alle ingrediënten.
150 ml rijstazijn
150 ml witte wijnazijn
100 ml mirin
3 laurierbladeren
30 g suiker
7 g zout

  1. Breng 450 ml water met het bier, zout, de laurierbladeren en tijm in een pan aan de
    kook.
  2. Haal de pan van het vuur en laat het vocht afkoelen.
  3. Doe de knoflooktenen in een brandschone weckpot en voeg zoveel van de afgekoelde
    fermentatievloeistof toe tot de knoflook helemaal onderstaat.
  4. Laat de knoflook op een koele, donkere plaats 2 – 4 weken fermenteren.
  5. Open de deksel om de dag om het opgebouwde gas te laten ontsnappen.
  6. De knoflook is daarna 6 – 12 maanden te bewaren in de koelkast.

Dit recept past perfect bij dit recept: GEROOSTERDE, RAUWE EN KROKANTE SPRUITEN

Deze recepen komen uit het boek Smaak De plantaardige keuken van Yerba

  • Auteur: Walter Marskamp Sally Mitchell
  • Uitgever: Terra
  • Nederlands Hardcover 9789089898487
  • Smaak De plantaardige keuken van Yerba o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *