Groninger Chocolade Notenkoek

Groninger Chocolade Notenkoek zo maak je het.

Groninger Notenkoek met chocolade: Wie kent ze niet Knol’s Groninger koek? Ze zijn erg bekend in Groningen. Als ik op mijn fiets langs rijdt, word ik getrakteerd door de heerlijkste geur van de koeken. Ik herinner me nog dat ik als klein meisje de heerlijke, grote, warme koek in ontvangst mocht nemen. Ik kon niet wachten om er thuis een lik boter op te doen en te smikkelen. Twee keer vlak achter elkaar is hun bakkerij in vlammen opgegaan, maar dat houdt ze niet tegen, hun doorzettingsvermogen zorgt voor nog meer liefde in hun producten. Dat is voor mij de inspiratie geweest om zo’n soortgelijke koek eens thuis te maken. In de hoop dat deze net zo lekker gaat worden.

Groninger Chocolade Notenkoek

Makkelijk als 1, 2, 3. Nu nog even proeven, ik ben erg nieuwsgierig. Ruikt heerlijk in ieder geval, ik wil niet zeggen net zo lekker als bij Knol’s, maar mijn huis is een samenkomst van warmte, liefde, herfst en mond-waterend geluksgevoel. Ik zie mezelf al bij het aanrecht staan, mijn moeder aan haar trui trekken en zij zeggen dat ik nog even moet wachten. De boter word gesmeerd en ik hou mijn handje omhoog. Intens gelukkig met mijn eigen gemaakte Groninger noten-chocolade koek. De chocolade is nog een beetje gesmolten, dat geeft hem wat romigs. De boter smelt er ook lichtjes overheen en ik hap nog eens, de koek en speculaaskruiden zijn heerlijk verwarmend. Ze veranderen de sfeer in mijn zijn. De chocolade vind ik er heerlijk doorheen, die pure, volle smaak naast de nootjes en rozijnen, dan de kruiden er nog overheen. Je hebt een herinnering en compleet verliefd gevoel te pakken. 

Dit is ook leuk om te lezen:

Groninger Chocolade Notenkoek zo maak je het.
Afdrukken

Groninger Notenkoek met Chocolade

Heerlijke notenkoek
Gang Dessert, Snack, Tussendoortje
Keuken streekgerecht
Trefwoord gronings, notenkoek
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Auteur Jubinka

Equipment

 • oven

Ingrediënten

 • 250 gram tarwebloem
 • 8 gram bakpoeder
 • 100 gram basterdsuiker
 • 1 snuf zout
 • 150 milliliter lauw 'melk'
 • 150 gram ongezouten studentenhaver
 • 50 gram pure chocoladebrokjes
 • 10 gram speculaas en koekkruiden

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 140 graden. Meng het meel met de koekkruiden, suiker, bakpoeder, chocolade en het zout. Schenk de melk erbij en meng goed tot een kleverig deeg ontstaat Laat even rusten.
 • Vet de koekvorm in met wat boter of gebruik bakpapier. Leg in een vorm de helft van de noten op de bodem. Verdeel het beslag eroverheen. Leg bovenop de rest van de noten.
 • Bak de koek in ongeveer 75 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  Eet smakelijk!