Verschillende soorten rijst

verschillende soorten rijst.

Rijst, wij zijn er dol op. Je kunt er zoveel lekkers mee maken en het is erg gezond. Rijst is een graansoort die rijk is aan gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Er zijn heel veel soorten rijst.

In Nederland eten we 1 en soms 2 keer per week rijst. Terwijl ze in Azië bijvoorbeeld 3 keer per dag rijst eten. Wij gaan het zeker vaker eten en jij waarschijnlijk na het lezen van dit artikel ook.

  • Witte
  • Zilvervlies
  • Pandan
  • Basmati
  • Jasmijn
  • Risotto
  • Sushi
  • Paella

Dit zijn de meest bekende soorten rijst. Je kunt de lekkerste gerechten maken met rijst en dat wil je natuurlijk wel mooi serveren. Hier kun je super mooi servies vinden: Horeca servies

Witte rijst

Bij witte rijst is het vliesje van de rijst afgeslepen. Daardoor wordt het zo hagel wit. Witte rijst heeft een vrij neutrale smaak. Daarnaast is de witte rijst de minst voedzame van allemaal. Het vliesje rondom de korrel bevat veel veel vezels en vitamines. Aan sommige witte rijst soorten worden daarom verrijkt met voedingstoffen zoals vitamine B1, B3, B6 en ijzer. In Azië is de witte rijst vooral populair door de mooie witte kleur.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst ook wel bekend als bruine rijst. Bij de zilvervlies rijst, zit het vlies (schil) er nog omheen. Hierdoor heeft de rijstkorrel een donkerder kleur. Vandaar dat het ook wel bruine rijst genoemd word. Zilvervlies rijst is rijk aan vitamine B1, B2 en B6. De B-vitamines zijn van belang voor een goede werking van je stofwisseling. En ook erg belangrijk voor het zenuwstelsel.

Verder zitten er in zilvervlies rijst verschillende mineralen, zoals fosfor, ijzer, mangaan en jodium. En is deze rijstsoort rijk aan vezels. Vezels zijn essentieel voor de gezondheid van je darmen, en ze houden je langer gevuld.

vegan chicken tonight

Basmatirijst

Basmatirijst is een rijst soort met een lange korrel. Wist je dat basmatirijst oorspronkelijk uit India en Pakistan komt? Daar staat het woord basmati voor geurig. En dat is deze rijst, als je het kookt komt er een heerlijke nootachtige geur vrij. Deze rijst heeft ook een intense nootachtige smaak. De rijst kan iets droger zijn, maar dat is juist wel erg lekker.

Zo wordt basmatirijst verbouwd aan de voet van de Himalaya-bergen. Hierdoor heeft basmatirijst die specifieke geur en smaak.

Waar herken je in de supermarkt de echte basmatirijst aan? De originele en van goede kwaliteit basmatirijst wordt niet in plastic verpakt, maar in zakken. Bij de originele uit de Himalaya-bergen staat ‘extra langkorrelig’ gedrukt op de zak. Basmatirijst is een beetje goudkleurig, is het wit of grijzig van kleur .. Dan heb je waarschijnlijk niet de originele uit Himalaya.

Jasmijnrijst

Jasmijn rijst wordt vaak verward met pandanrijst. Jasmijnrijst wordt in het noorden van Thailand verbouwd. Jasmijnrijst wordt geplukt met de hand en na het oogsten drie dagen zongedroogd tussen de rijstvelden.

Kenmerkend aan de Jasmijnrijst is de lange korrel met hele witte kleur. De geur van jasmijnrijst is uniek, heerlijk zoet. Ze noemen het niet voor niets ook wel de parel van Thailand.

Jasmijnrijst moet je zo vers mogelijk eten. Hoe ouder de rijst wordt, hoe meer de korrel van zijn heerlijke geur en smaak verliest.

Jasmijnrijst moet uit Thailand komen om de naam te mogen dragen.

Pandanrijst

Dat pandan rijst vaak verward wordt met Jasmijnrijst is helemaal niet zo gek. Deze twee soorten rijst zijn vergelijkbaar qua geur, smaak en textuur. Echter zijn ze wel verschillend.

Pandanrijst is geen officiële rijstsoort. Het is vaak een mix van witte rijst met ‘mindere’ kwaliteit jasmijnrijst of rijst wat gearomatiseerd is met de geur en smaak van het extract van het pandanblad.

Jasmijnrijst is dus nooit pandanrijst, maar pandanrijst kan wel jasmijnrijst zijn of deels.

Risottorijst

Risottorijst is onder verschillende namen bekend, waaronder Baldo of arborio rijst. De oorsprong van risottorijst komt oorspronkelijk uit Italië. De baldo variant heeft een lange korrel en de arborio heet een korte ronde korrel.

Risotto is een typisch Italiaans gerecht waarbij de rijst stuk gekookt wordt. Hierdoor ontstaat een smeuïg rijstgerecht. Totaal anders dan alle andere rijst soorten.

Sushirijst

Sushirijst is Japanse rijst, die ook wel kleefrijst genoemd wordt. Deze rijst wordt gebruikt om sushi te maken. De rijst kleeft goed en is daarom ideaal om sushi mee te maken. Het vormt precies zoals jij het graag wil hebben, in een bal, of halve cirkel of…

Paellarijst

Paellarijst wordt gebruikt voor het typisch Spaanse gerecht paella. Ook dit is weer een unieke rijstsoort. Er zijn in de paella rijst ook weer verschillende soorten. Redondo, Albufeira en Bomba.

De rijst is een heel belangrijk ingrediënt van de paella. De rijst bepaalt voor een groot deel de smaak van het uiteindelijke gerecht.

Rijst klaar maken

Er zijn verschillende manieren om je rijst klaar te maken. Maar meestal is het koken in een pan of met de rijstkoker van bijvoorbeeld: Horeca keukenapparatuur

Recepten met rijst: