Chocolade Mousse

Chocolade mousse lekker en helemaal vegan.

Chocolade Mousse, lekker als ontbijtje of juist als dessert. En het mooie is, dat deze niet alleen super lekker is, maar ook nog eens heel erg lekker.

Waar komt chocolade mousse vandaan?

Aan geruchten over de oorsprong van de chocolade mousse is geen gebrek. De ware chocolademousse-geschiedenis is niet makkelijk te herleiden. Maar met wat denkwerk kom je een eind. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten in de zestiende eeuw voor het eerst chocolade mee uit de nieuwe wereld. Het bereikte Frankrijk in de zeventiende eeuw. Ouder dan vierhonderd jaar kan het gerecht dus niet zijn. De mousse – een (meestal) koud en (soms) zoet gerecht dat luchtig en smeuïg is van textuur – raakte echter pas in de achttiende eeuw in de (culinaire) mode. Een combinatie van chocolade en mousse was daarna een kwestie van tijd en de chocomousse is dan ook waarschijnlijk in de loop van de achttiende eeuw ontstaan.

Wat is zijdentofu?

Silken tofu is een zijdezachte tofu-variant uit Japan. De textuur lijkt iets op pannacotta. In zijdentofu zit meer water (en dus minder calorieën en voedingsstoffen) dan in gewone tofu. Het heeft over het algemeen niet dat typische sojabonensmaakje waar sommige mensen niet van houden.

vegan Chocolade mousse

Mijn bevindingen 

De luxueuze warme diep donkere chocolade kleur is verleidelijk, het bedwelmd me. Mijn zintuigen staan op scherp, het kaneel vind mijn neus. Het rood van de aardbeien en de geschaafde amandelen. Het glaasje voelt koud. De dikte van de mouse als ik mijn lepeltje zachtjes de mouse beroer voelt stevig. Bij de eerste hap sluit ik mijn ogen, na een lange dag heb ik hier echt zin in. Kaneel bedrijft de liefde met chocolade. De structuur is zacht, glijdt langs mijn tong, speelt met mijn zintuigen. Ik vind het een volwassen mouse, niet erg zoet, eerder puur en rijk. Aardbeien en chocolade zijn een bekend paar, dat uitstekend matched. De geschaafde amandel geeft net een ander mondgevoel. Van de tofu proef je niks, daar was ik een beetje huiverig voor. Vier ingrediënten en zo’n genot om te eten, zeker een dikke duim omhoog van mij. Ga jij hem ook maken? 

Vaker Plantaardig van Suzanne Beekenkamp 

Het boek vind ik er lekker fris uitzien, erg toegankelijk voor mensen die vaker veganistisch willen eten. Er staan verschillende hoofdstukken in: ontbijt, lunch, salades, soep, avondeten, tussendoortjes en zoete recepten. Er staat zelfs een planning in voor een weekmenu, hoe cool is dat? Suzanne zit op social media met haar platform puur Suzanne. Ze inspireert mensen om meer en meer de keuze te maken om plantaardig te eten. Dit heeft haar geïnspireerd tot dit boek, vol makkelijke, snelle en lekkere recepten. 

Als ik het boek doorblader zie ik hoe overzichtelijk het is. Een foto en daarnaast het recept. De pagina waar het recept op staat is wit gehouden, dat zorgt voor openheid en lucht. Daarmee heeft ze perfect het gevoel van laagdrempelig zijn te pakken. 

Dit is het perfecte toetje als afsluiter van een gezellig diner met vrienden. Zorg er wel voor dat je dit toetje vooraf maakt. Het moet namelijk 2 uur opstijven in de koelkast.

Handig om te weten over Vaker plantaardig!

  • Auteur: Suzanne Beekenkamp
  • Uitgever: Uitgeverij Passie
  • EAN: 9789492847089
  • Online is het boek onder andere hier te koop.
Chocolade mousse lekker en helemaal vegan.
Afdrukken

Ingrediënten

  • 10 medjouldadels
  • 600 gram silken tofu (zijdetofu)
  • 8 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Topping

  • rood fruit en geschaafde amandelen

Instructies

  • Haal de pitten uit de medjouldadels. Week de dadels een kwartiertje in kokend water, zo worden ze nog zachter. Doe de tofu en de geweckte dadels in een kom. Meng dit met een staafmixer tot een romig glad mengsel. Voeg het cacao- en kaneelpoeder toe en meng dit goed door.
  • Verdeel de chocolademousse over de glazen en zet die ongeveer 2 uur in de koelkast zodat de mousse kan opstijven. Garneer voor het serveren met rood fruit en wat geschaafde amandelen.

Dit is ook leuk om te lezen: