Is brood vegan?

is brood eigenlijk vegan? Waar moet ik op letten als ik brood koop

Is brood vegan? Deze vraag horen we regelmatig van beginnende veganisten. En deze vraag is ook helemaal niet zo gek. De meeste broden vooral bij de echte bakker zijn vegan. De meeste broden bestaan uit: Bloem, gist en water. Echter wordt er soms aan brood melk of ei toegevoegd. Daarom is het goed om altijd even het etiket te lezen.

Welke dierlijke producten worden er in brood gebruikt?

We noemden net al even ei en melk, maar ook (room)boter en soms zelfs kwark worden aan brood toegevoegd. In sommige gevallen wordt E-nummer E920 ook wel gebruikt. Dit is de broodverbeteraar L-cysteïne. Dit is gemaakt an dieren haren om het brood soepel en zacht te houden. Gelukkig wordt deze in Nederland niet zoveel meer gebruikt. Hier kiezen ze vaker voor een plantaardig alternatief.

Is brood bij de supermarkt veganistisch?

De meeste broden bij de supermarkt zijn vegan. Echter is het wel aan te raden om het etiket te lezen. Zo zijn harde broodjes en stokbrood bijna altijd plantaardig. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in. De meeste krentenbollen zijn niet veganistisch, alleen als dit aangegeven is. Croissants zijn de kant en klare meestal ook niet vegan, daar zit roomboter in. Bij de bakker kun het het even navragen. Daar zijn de meeste broden ook vegan.

Is brood bij de bakker vegan?

De meeste broden zijn vegan en ook bij de bakker kun je meestal verschillende veganistische broden vinden. Echter moet je het daar wel navragen omdat ze daar geen etiketten op het brood hebben met de ingrediënten. Het is dus belangrijk om dit te achterhalen ook of ze diergelijke of plantaardige L-cysteïne gebruikt hebben.

Is wit brood vegan?

Wit brood heeft de meeste kans dat er iets dierlijks inzit. Dit kun je na lezen op het etiket of even navragen bij je bakker. Volkoren brood daarentegen heeft de grootste kans dat er niets dierlijks inzit.

Is brood vegan?: Vegan Croissants

De meeste kant en klare croissants zijn niet vegan. Deze zijn gemaakt met roomboter. Echter is het croissantdeeg dat je in de meeste supermarkten kunt kopen wel vegan. Dit zijn de croissantjes uit blik, die jezelf nog een soort van moet oprollen. Voor deze is in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een plantaardige margarine. Ook sommige afbak croissants zijn vegan. En wij zijn dol op de lekkere geur van vers afgebakken broodjes in huis en die van croissantjes zijn nog lekkerder. En een warme croissant is ook veel lekkerdere dan een kant en klare die je zo uit de winkel haalt.

Deze kant en klare die je nog even zelf moet afbaken van de AH zijn ook vega

Is brood vegan? Zijn krentenbollen vegan?

Nee, krentenbollen zijn gemaakt met melk. Tenzij het echt aangegeven is dat het vegan krentenbollen zijn. De standaard krentenbollen zijn doorgaans allemaal met melk of melkpoeder gemaakt.

Is beschuit vegan?

De meeste beschuit zijn niet vegan. Die bevatten ei. Het is goed om het etiket te lezen. Wij hebben een aantal vegan beschuit soorten op een rijtje gezet. Deze kunnen wel sporen van ei bevatten.

Deze zijn vegan

Zelf brood bakken

Wat is er nu lekkerder dan de geur van versgebakken brood in huis? Je kunt heel simpel zelf de lekkerste broden bakken. Bloem, gist en water zijn de basis. Hier kun je zelf dan nog van alles aan toevoegen. Zoals noten en zaden, maar ook kruiden kurkuma, basilicum, brandnetel etc.. Durf hiermee te experimenteren.

Dit is ook leuk om te lezen:

17 thoughts on “Is brood vegan?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *