Waarom fruit niet altijd vegan is …

fruit wel plantaardig niet altijd vegan

Waarom fruit niet altijd vegan is. Je zou denken dat alle groenten en fruitsoorten wel vegan zouden zijn. Hoewel het product zelf vegan is. Is het eindresultaat toch niet altijd vegan en dat is ook bij groenten en fruit zo.

Waarom fruit niet altijd vegan is

Bijen spelen een belangrijke rol bij het verbouwen van groenten en fruit. Ze zin druk in de weer om alle planten te bestuiven. Dit is een natuurlijk proces, waar de bij heel blij van wordt. De bij vind allemaal nectar en neemt dit mee terug naar zijn nest. Echter wordt bij het verbouwen van veel producten, de bijen op een onnatuurlijke manier ingezet.

Vervoer bijen

Bijen worden in het buitenland in kratten op de vrachtwagen geladen en in de hitte vervoerd naar de akkers. Ze moeten hiervoor vaak grote afstanden afleggen. Daar worden zij dan aan het werk gezet om zoveel mogelijk bloemen te bestuiven. Het probleem is dat de bijen nu door de mensen misbruikt worden voor eigen gewin. Het bestuiven vinden de bijen nog steeds leuk en fijn. Maar de manier waarop ze daar gekomen zijn een stuk minder. Het vervoer gaat niet op een diervriendelijke manier. Er gaan tijdens het vervoer ook veel bijen dood. Meestal gebeurd dit in regio’s waar geen lokale bijen zijn. Daarom zetten extra bijen in. Dit wordt ook wel ‘migratory beekeeping’ genoemd. Dit gebeurd vooral in Californië in de Verenigde Staten.

technisch gezien kun je zeggen dat avocado’s, maar ook amandelen, komkommers, sla en broccoli niet veganistisch zijn. Echter zeggen de Vegan Society en de Nederlandse Vereniging voor veganisme dat de producten alsnog gegeten kunnen worden door veganisten. Zo zouden de meeste avocado’s die in Nederland verkocht worden niet uit de Verenigde Staten komen. Maar uit Peru en Kenia. Waarom honing niet vegan is …

Fruit niet altijd vegan: Laagje bijenwas op het fruit

Naast het gebruik van bijen voor het bestuiven, kan je fruit om nog een technische reden niet vegan zijn. Citroenen, meloen, mandarijnen en appels worden veelal bespoten met een laagje bijenwas. Dit gebeurd voor dat het in de winkels terecht komt. Hierdoor krijgen ze extra glans en wordt het fruit beschermd tegen uitdroging. Dat laagje is helemaal niet veganistisch en volgens Vegan Wiki mag in Europa naast bijenwas en plantaardige was ook schellak gebruikt worden. Schellak wordt gewonnen uit luizen.

Het is lasti te traceren op welke citrusvruchten zo’n laagje zit. In Europa hoeft dit niet op het kaartje te staan. In de Verenigde Staten is dit juist wel verplicht. Je kunt bij de lokale telers of verkopers navraag doen. In de supermarkt weten ze niet of dit wel of niet zo is.

Vijgen ook niet altijd vegan

Als laatste is er nog de vijg. Deze vrucht kan niet bestaan zonder de hulp van wespen. Het enige verschil is dat hier sprake is van een natuurlijk proces waarbij de dieren niet door de mens worden uitgebuit. Een vrouwelijke wesp kruipt in een onrijpe vrucht. De wesp bestuift de vijg en legt hier haar eitjes in. Haar vleugels breken af tijdens haar tocht. Hierdoor kan ze de vijg niet meer uit. De jonge wespen vinden uiteindelijk hun weg naar buiten door een gaat aan de onderkant. Het vrouwtje blijft achter en sterft. Door de enzymen in de vrucht wordt het lichaam van de wesp helemaal verteerd. Als je een vijg eet, heb je helemaal gen weet van dat er een wesp gestorven is. Er is niets aan het fruit te zien of proeven. Niet alle soorten vijgen hoeven bestoven te worden. Als veganist kun je de soorten Kadota en Black Mission met een gerust hart eten. Wie andere soorten wil eten maakt hierin een persoonlijke keuze. De wesp wordt niet door de mens gedwongen of ingezet. Het is een natuurlijk proces. Ook is er technisch gezien geen sprake van een dood dier in de vrucht. De wesp wordt helemaal verteerd voordat ze in de winkel liggen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *