Waarom honing niet vegan is …

honing is niet vegan - waarom is honing niet vegan?

Is honing nu wel of niet vegan? Er is nog wel eens wat discussie over honing. Waarom eten sommige vegans wel honing en andere vegans niet?

Het antwoord op de vraag of honing wel of niet vegan is … Nee honing is niet vegan. In dit artikel vertellen we je graag waarom honing niet vegan is.

Nactar

In de zomermaanden leven bijen vooral van al het lekkere stuifmeel en de nectar van bloemen. In de winter moeten de bijen echter leven van de honing die ze in de zomer gemaakt hebben. De honing is voor de bijen erg belangrijk om de winter te kunnen overleven.

Koningin

De werkbijen werken keihard voor het maken van de honing. De werkbijen komen echter niet terug als er geen koningin is. Daarom is het voor een imker erg belangrijk dat er een koningin aanwezig is. Zij mag dan ook niet wegvliegen. Om ervoor te zorgen dat ze niet wegvliegt worden er in veel gevallen bij de koningin de vleugels afgeknipt. Dit is voor haar zo pijnlijk en stressvol. Ze raakt dan vaak ook even buiten bewustzijn. In veel gevallen wordt de koningin dan ook kunstmatig geïnsemineerd. Ook dit gaat meestal niet zacht handig. Ook niet voor de mannetjes. Het zaad wordt verkregen daar in het achterlijfje te knijpen. Voor een inseminatie zijn ongeveer 10 zaadwinningen nodig. Met een pipetje wordt het zaad vervolgens bij de koningin ingebracht.

Honing maken is keihard werken

Honing maken is echt keihard werken voor de honingbijen. De bij maakt de honing van de nectar van de bloemen. Voor 1 gram honing moet een bij zeker tweehonderd keer heen en weer vliegen. Van de bloemen naar de bijenkorf. In de natuur slaan de bijen de honing op in de cellen van de bijenkorf. Dit is bedoeld om de om in de winter van te eten, om te overleven. Wist je bijvoorbeeld dat een bij maar 1,5 theelepel honing in zijn leven produceert. Reken dan maar uit hoeveel bijen er nodig zijn voor 1 pot honing …

Suikerwater

In de natuur slaan de de bijen de honing dus op in de celwand van de bijenkorf. Bij de meeste imkers gaat dit net een beetje anders. De imker haalt haalt de honing bij de bijen weg en de bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Het suikerwater is bij de meeste imkers gemaakt van gewone (witte) suiker. Dit suiker maken ze aan met water. Het suiker water is dan wel net zo lekker zoet als de honing, maar het mist alle voedingsstoffen. Zoals vitamines en mineralen, vetten. De bijen raken hierdoor verzwakt. Doordat de bijen te weinig voedingsstoffen binnen krijgen is uitsterven de hele korfpopulatie het gevolg. De meeste bijen overleven de winter helaas niet.

Vegan alternatieven voor honing

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Bijen verzamelen de nectar van bloemen en zorgen er op deze manier voor dat andere planten ook bestuift worden.

Gelukkig zijn er genoeg plantaardige alternatieven voor honing. Denk bijvoorbeeld aan agavesiroop, dadelsiroop, ahornsiroop, rijststroop en dadelstroop. Ook deze alternatieven bevatten veel suiker. De meeste honingsoorten bevatten ook veel suiker en niet meer de gezonde stoffen. Alleen de koudgeslagen honing bevat nog alle vitamines en mineralen. Zodra de honing verwarmd wordt voor in de thee bijvoorbeeld gaan de meeste zo niet alle voedingstoffen verloren. En dan fungeert honing alleen nog als zoetstof. De meeste honing (waarschijnlijk alle) in de winkel is verwarmd voor dat het in de potten komt. Er moet echt specifiek op de pot of verpakking staan dat de honig koudgeslagen is, staat dit er niet op, dan is het verwarmd geweest. Daarnaast zijn veel honing soorten ook nog eens aangevuld met suikerwater. Dit os om kosten te besparen. En mist het alle voedingsstoffen! Er zijn genoeg andere lekkere zoetmakers. Laat de honing lekker bij de bijen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

3 thoughts on “Waarom honing niet vegan is …

  • Edward Velzen says:

    Wat een goed artikel.

    • Yvonne says:

      Bedankt voor je reactie. Klopt inderdaad heel veel mensen weten dit niet.

Comments are closed.