Kiemgroentensoep

Kiemgroentensoep

De kiemgroentensoep is een soep die ik al meer dan vijftien jaar maak, hij stelt nooit teleur en is makkelijk aan te passen.

Jaren geleden

De tijd vliegt, dit is een recept die ondanks of juist dankzij zijn eenvoud al meer dan vijftien jaar mee gaat in ons huis. Vertrouwd smaakt hij altijd, ook al pas ik het basisrecept van de kiemgroentensoep vaak aan. Dit kleine, mooie cadeautje wil ik nu graag met jullie delen, de tijd is rijp om dat te doen. Ik hoop dat jullie dit recept zullen delen, maken en dat het mag smaken. Dat het misschien bij jullie ook een recept gaat worden die vertrouwd voelt en die je gelijk wil omarmen, een staple voor jullie thuis. 

Variatie

De paprikapoeder is leidend in deze soep, dat is goed. Het betekent dat je er kleine en grote veranderingen in kunt aanbrengen en nog steeds het basisrecept kunt herkennen. De kikkererwten en bonen vervangen door zoete aardappel bijvoorbeeld. Naast dat pittige, warme proef je dan dat zoete extra terug. De kikkererwten en bonen vervangen voor een andere boon-soort, linzen zou ook kunnen. Je zou een blikje tomatenstukje kunnen toevoegen of champignons. Zoete puntpaprika, gewone gebruiken of deels paprika en deels bloemkool. Kiemmix zou je kunnen inruilen voor taugé. Ik zat er zelfs aan te denken en misschien draaf ik nu een beetje door om er een klein eetlepel kruidenkaas op te leggen tijdens het garneren. Dat extra romige zou weleens erg lekker kunnen in deze soep. Varieer maar.

Hoe smaakt ie de kiemgroentensoep?

Voor mij is dit natuurlijk een staple geworden, de smaak kan ik dromen, uitleggen zal me wat moeite kosten. De bouillon met paprikapoeder zorgt voor wat pit, warmte, een prachtige donkerrode kleur. Ik zou het omschrijven als een troostende kom soep. De puntpaprika brengt versheid, ook de kiemmix zorgt daarvoor. De kikkererwten en de edamame bonen zorgen voor eiwitten en maakt dat het ook een vullende soep is. Elke lepel is een genot, hij is net even anders, eenvoudig, snel en makkelijk. Een complete soep, met een prachtig smaakpalet, eentje die je echt zou moeten maken. Hij is ook enorm divers zoals hierboven is te lezen. Deel je het als je hem hebt gemaakt?

Kiemgroentensoep
Afdrukken

Vegan Kiemgroentensoep

Porties 6
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 3 puntpaprika's, verschillende kleuren in stukjes
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1,5 liter groentebouillon 
  • 1 eetlepel paprikapoeder eventueel wat meer, proef
  • 1/2 grote rode ui gesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, schoongespoeld en uitgelekt
  • 130 gram edamameboontjes schoongespoeld en uitgelekt

Garnering

  • 60 gram kiemmix broccoli, alfalfa en rode kool

Instructies

  • Doe de ui en knoflook in de pan, verhit 2, 3 minuten.
  • Puntpaprika's erbij, nog 4, 5 minuten meebakken.
  • Paprikapoeder erbij, goed roeren, doe vervolgens de groentebouillon erbij. Breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten pruttelen op medium temperatuur. Doe nu ook de kikkererwten erbij en de edamame bonen. Verwarm goed, nog even 4 minuten meekoken. 
  • Opdienen in kommen, garneer met de kiemmix. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: