Waterkers

waterkers

Waterkers is een groene bladgroente die bekend staat om zijn pittige smaak en voedingswaarde. Het behoort tot de kruisbloemenfamilie, waartoe ook andere gezonde groenten zoals broccoli, bloemkool en kool behoren.

Wat is waterkers?

Het is een bladgroente dat behoord tot de kruisbloemigen, hiermee is deze plant ook familie van onder andere de radijs en tuinkers. Dit plantje is ontstaan vanuit het moeras en groeit hiermee nog steeds in beddingen van riviertjes of beekjes. Het is een super gezond plantje. Het is rijk aan ijzer en calcium en naast dit zuivert het je bloed ook. Aan vitamines heeft dit plantje ook geen gebrek zo bevat het de A, C, D en E vitamines. Het heeft een lekkere mosterd achtige smaak. Je kunt zowel rauw als gekookt eten. De waterkersblaadjes worden vaak gebruikt voor in salades of als garnering, ook kun je het gebruiken als basis voor een soep.

Het effect van waterkers in het lichaam

Vanwege de voedingswaarde wordt waterkers beschouwd als een superfood en kan het helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het voorkomen van bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld, de hoge vitamine K-gehalte in waterkersblaadjes kan helpen bij het bevorderen van botgezondheid en de bescherming tegen osteoporose.

Energie

Waterkers zit vol met vitaminen en mineralen, een belangrijke hiervan is ook jodium. Jodium draagt bij aan de stofafwisseling waardoor we ons energieker voelen. Het kruid wordt ook gebruikt om de ademhalingswegen vrij te houden, wat voor een betere toevoer van zuurstof zorgt.

Inwendige reiniging

De scheepmakers delen van waterkers ondersteunen de natuurlijke inwendige reiniging. De scherp makende delen in waterkers maken het gemakkelijker om schadelijke stoffen welke ingeademd worden om te zetten tot stoffen welke er via de urine uit kunnen.

Hoe kun je waterkers eten?

Je kunt waterkers zowel rauw als bereid eten. De smaak van een rauwe waterkers wordt gezien als een krachtige smaak. Kinderen zullen dit daarom niet gauw lusten wanneer het rauw gegeten word. Voordat het gegeten wordt moet je dit plantje eerst goed wassen. De steel en het blad zijn beide goed om in verschillende gerechten te verwerken. Wanneer je het wil gebruiken in salades is het lekkerder wanneer je de steel er af haalt en deze fijn te maken.

De voedingswaarde

Een waterkers bevat een grote hoeveelheid aan vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D, E en K. Daarnaast zijn de etherische oliën, tannine,  bitterstoffen en mosterdolieglycosiden die zorgen voor een prikkelende smaak. De plant bevat ook veel jodium en kan daarom ook goed gegeten worden wanneer er een jodium te kort is. Naast dat de waterkers veel vitamines bevat heeft het ook een hoge gehalte aan verschillende mineralen zoals, foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en zink.

Waterkers kan het beste gegeten worden wanneer het vers is. Dit komt omdat het zij effectiviteit verliest wanneer het uitdroogt. Dit kruid stimuleert de stofwisseling. De bladeren zijn goed voor de spijsvertering en stimuleren de vormingen van de maagsap en gal.

Bijwerkingen

Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van waterkers de kans op met name borstkankertumoren reduceert. Om te kunnen groeien hebben kankercellen namelijk een bloedtoevoer nodig. Tumoren welke hieruit ontstaan hebben bloedvaten nodig om snel genoeg bloed te krijgen om de groei bij te houden. Het Hypoxie Inducible Factor (HIF) wordt het lichaam ingestuurd om nieuwe bloedvaten naar de tumor aan te laten maken, zodat de tumor weer genoeg voedingstoffen en zuurstof ontvangt.

Op de lange termijn

Waterkers heeft niet alleen een directe invloed op kankercellen en tumoren, maar werkt ook kanker beschermend op de lange termijn. Door met regelmaat waterkers te eten reduceert het schade aan DNA. Ook biedt het ondersteuning aan cellen om zich te beschermen tegen mogelijke DNA-schade welke kan ontstaan door vrije radicalen.

De teelt

Zaaien en planten

Waterkers kan van februari tot april en van september tot november gezaaid worden. Deze plant heeft de meeste kans op ontkiemen boven de 10 graden Celsius. Zaaien is erg makkelijk, maar er moet rekening mee gehouden worden dat het plantje niet tegen droogte kan. Het groeit namelijk alleen op erg vochtige en zelfs natte plekken. Het zaaibed van de waterkers mag dus nooit uitdrogen. De planten kunnen blijven staan, zodat na de bloei er van de plant nieuwe zaadjes geoogst kan worden.

Verzorgen

Waterkers groeit erg goed op plekken waar minder zon op staat, hierdoor kan deze plant bijna overal gekweekt worden. Het plantje vraagt erg weinig aandacht om te groeien, maar moet erg goed vochtig of doorweekt gehouden worden. De waterkers groeit erg goed op een voedzame bodem, vooral op een bodem met veel stikstof. Stikstof helpt goed bij het aanmaken van het blad. De meststof welke gebruikt kan worden is kan het beste npk bevatten.

Oogsten

Bij voorkeur de waterkers niet in een te vroeg stadium oogsten. Dan kan er in de periode van november tot en met juni van de plant geoogst worden. Wel blijft het belangrijk dat de plant voldoende bladen blijft houden, waardoor deze weer blijft groeien.

waterkers

De beste smaakcombinaties

Er zijn vele soorten smaakcombinaties. Maar dit zijn 6 verschillende en populaire smaakcombinaties bij elkaar.

  • Kaas, (zoals feta of Parmezaanse kaas, beide zijn er in verschillende vegan versies).
  • Fruit, zoals watermeloen of sinaasappel.
  • Aardappel, zoals een stamppot of aardappelsalade.
  • Noten,  deze zijn niet alleen gezond maar heeft ook een perfecte smaak die past bij de krachtige smaak van waterkers.

Nog een paar tips waar je het goed voor kunt gebruiken

  1. Voeg waterkers toe aan salades: Waterkers voegt een pittige smaak en een mooie groene kleur toe aan salades. Probeer het te combineren met andere bladgroenten, zoals spinazie en rucola, en voeg er bijvoorbeeld wat geroosterde noten of zaden aan toe voor wat extra crunch.
  2. Gebruik waterkers als garnering voor soepen en stoofschotels: Snijd wat waterkers fijn en strooi het over je favoriete soep of stoofpot voor een verfrissende smaak en een mooie presentatie.
  3. Maak een pesto van: Pesto hoeft niet altijd basilicum als hoofdingrediënt te hebben. Probeer in plaats daarvan eens waterkers, geroosterde noten, knoflook, olijfolie en citroensap te gebruiken om een heerlijke veganistische pesto te maken. Je kunt deze pesto gebruiken als dip of als topping voor pasta, groenten of gegrilde tofu.
  4. Voeg waterkers toe aan een smoothie: Waterkers is een uitstekende manier om wat extra voedingsstoffen aan je smoothie toe te voegen. Combineer het met fruit zoals ananas, banaan en mango voor een verfrissende en gezonde smoothie.
  5. Gebruik waterkers als basis voor een veganistische sandwich: Beleg een sneetje volkorenbrood met wat hummus, gegrilde groenten en een flinke handvol waterkers voor een smakelijke en voedzame lunch.

Dit is ook leuk om te lezen: