Tips om je tuin duurzaam te maken

Duurzame tuin

Duurzame tuin: Een groene en bloeiende tuin is niet alleen een prachtige plek om te ontspannen. Het heeft ook een positieve impact op het milieu. Wil jij je tuin ook graag groener er duurzamer maken? Super, goed om te horen! In dit artikel lees je welke voordelen dit zijn en hoe je je tuin nu eigenlijk duurzaam maakt.

Wat is een duurzame tuin?

Wat is nu eigenlijk precies een duurzame tuin? Een duurzame tuin is een milieuvriendelijk tuin. In een duurzame tuin zijn planten en dieren te vinden.

Om dit ecosysteem van planten en dieren in je tuin de krijgen. Hoef jij alleen maar voor de planten te zorgen. De dieren, zoals insecten en vogels komen er dan vanzelf op af.

Minder tegels in de tuin

Nog steeds hebben heel veel mensen hun tuin grotendeels betegeld. Dit is vooral omdat er gedacht wordt, dat dit minder onderhoud nodig heeft. Echter niets is minder waar. Een betegelde tuin, moet je ook onderhouden. Tegels schoonmaken, onkruid er tussenuit halen. Grasmaaien en wat onkruid (als het al onkruid is) kun je ook verwijderen uit je tuintje. Een groene tuin is veel leuker en gezelliger om in te zitten dan in een tuin vol met tegels.

Duurzame tuin, wees zuinig met water

Water is erg kostbaar en de laatste zomers is er een water te kort in Nederland. Vang daarom het regenwater op. Zo kun je een regenton neerzetten om het regenwater te op te vangen. En dit kun je dan weer gebruiken om de planten water mee te geven. Naast een regenton zou je ook bakken buiten kunnen zetten om het regenwater op te vangen.

Maak je eigen compost

Door je eigen compost te maken, ben je heel erg duurzaam bezig. Je zorgt voor minder afval. In dit artikel lees je er alles over: Hoe maak je, je eigen compost voor je moestuin?

Inheemse planten

Kies voor inheemse planten in je tuin. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ze trekken ook inheemse insecten en vogels aan, wat de biodiversiteit in je tuin bevordert.

Een duurzamere tuin door te mulchen

Breng een laag mulch aan rond de planten in je tuin. Mulch helpt de bodem vochtig te houden, vermindert de groei van onkruid en verbetert de bodemkwaliteit. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of grasmaaisel als mulch, omdat dit materiaal na verloop van tijd afbreekt en voedingsstoffen aan de bodem toevoegt.

Duurzamere tuin

Duurzame materialen voor in de tuin

Kies bij het aanleggen van paden, terrassen en andere structuren in je tuin voor duurzame materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vlonder van composiet, gerecycled hout, natuursteen of permeabele bestrating die waterdoorlatend is. Dit helpt de hoeveelheid afval te verminderen en zorgt voor een milieuvriendelijke tuin.

Vermijd bestrijdingsmiddelen

Vermijd het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen in je tuin. Ze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor nuttige insecten en dieren. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke alternatieven, zoals biologische bestrijdingsmiddelen. Nog beter om gebruik te maken van natuurlijke bestrijders aan, zoals vogels en lieveheersbeestjes, egels, die helpen bij het bestrijden van plagen.

Creëer habitats voor dieren

Maak ruimte in je tuin voor dieren door het plaatsen van nestkasten, insectenhotels of egelhuisjes.