Mashwiya-salade een heerlijke vegan salade

mashwiya-salade

Mashwiya-salade: Mashwi betekent grill en als je dol bent op je barbecue, doe hem dan een plezier en bereid deze salade erop. Dit gerecht, dat afkomstig is uit Tunesië, betuigt eer aan tomaten en paprika’s door ze boven een vuur te bereiden.
Als je de barbecue niet wilt aansteken, kun je de groenten ook bereiden op het fornuis of zelfs in de oven

mashwiya-salade

Deze heerlijke mashwiya-salade komt uit het kookboek Midden-Oosterse salades en wij mogen dit lekkere recept met jullie delen.

Samenvatting van het boek: Midden-Oosterse salades

Ontdek betoverende Midden-Oosterse salades en meer! Met dit inspirerende boek zet je in een handomdraai: Prachtige seizoensgebonden gerechten op tafel, vergezeld van een assortiment heerlijke kleine hapjes om te delen. Verken de unieke combinaties bedacht door de Joods-Iraakse chef Shuki Rosenboim en geniet van schitterende bijgerechten zoals torshi (ingemaakte groenten), zhough (pittige Jemenitische saus) en pilpelchuma (chilisaus uit de Joods-Libanese keuken). Tijdens de zomer kun je genieten van een verrukkelijke fattoush met watermeloen of gegrilde abrikozen met spinazie, hazelnoten en saffraanolie. In de herfst kun je smullen van geroosterde kweeperen met parelgort, pistache- en walnoten. Verras je tafelgenoten in de winter met een wortelsalade van sinaasappel, dadels en groene pepers. En in de lente serveer je een verfrissende salade met radijs, selderij, tuinbonen en munt. Met de recepten van Shuki en zijn partner Louisa breid je je collectie van ‘salades die echt de moeite waard zijn’ aanzienlijk uit. Daarnaast zul je je tafelgenoten verrassen met heerlijke sauzen, dips, pickles en ingelegd fruit. Uiteraard mogen de recepten voor falafel en pita’s niet ontbreken in dit boek.

mashwiya-salade
Afdrukken

mashwiya-salade

Ingrediënten

  • 6 6 tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 1 groene paprika
  • 1 gele ui, ongepeld
  • 3 groene chilipepers
  • 6 tenen knoflook, fijngesneden
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 80 ml extra vierge olijfolie
  • Turks brood, om erbij te serveren

Instructies

  • Steek een kolenbarbecue aan en laat de kolen branden tot ze bedekt zijn met witte as.
  • Gril de tomaten, paprika’s, ui en chilipepers op een rooster boven de kolen. Keer ze geregeld tot na 30 tot 40 minuten de buitenkant van de groenten verbrand is en de binnenkant zacht is. De benodigde tijd zal afhangen van de intensiteit van het vuur. De tomaten en chilipepers zullen sneller klaar zijn dan de ui en paprika’s. Haal ze daarom van de barbecue zodra ze klaar zijn.
  • Zet de geroosterde groenten opzij om af te koelen. Pel ze zo goed als je kunt, maar als er nog een beetje verbrande schil om de groenten zit is dat niet erg.
  • Hak de groenten een voor een tot de betreffende groente de textuur van een grove dip heeft (dit kun je ook in een keukenmachine doen door de pulseerknop te gebruiken). Schep de groenten in een kom, voeg de knoflook, komijn en olijfolie toe en breng op smaak met zeezoutvlokken.
  • Serveer de mashwiya-salade met verse challe of Turks brood.

Handig om te weten over het boek Midden-Oosterse salades:

  • Auteur: Shuki Rosenboim en de tweede auteur is Louisa Allan
  • Uitgever: Good Cook
  • EAN: 9789461433008
  • : Midden-Oosterse salades is onder andere hier online te koop

Dit is ook leuk om te lezen: