Wat eten we vandaag? Ramen! Ik kan het wel uitschreeuwen van geluk, echt zin in. There we go! Ramen heb jij er wel eens van gehoord?
Ramen
Ramen is een Japanse noedelsoep, die bestaat uit vier elementen: bouillon, tare, ramennoedels en toppings. Tare of tarra is een algemene Japanse term voor dipsausen, in mijn geval noem ik ze de smaakmakers. Ramen zijn in ontelbare verschillende varianten te vinden, te maken en te kopen. Ze zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond. In Japan worden ze als ontbijt, lunch, diner en als snack genuttigd. Ramen zijn geen noodles, maar het is de naam voor de maaltijdsoep met noodles.
Mijn tweede keer
Dit is niet de eerste keer dat ik ramen heb gemaakt, die van vorige week daar droom ik nog altijd bij weg. Het kon dus niet uitblijven dat er een vervolg kwam. Is deze anders? Jazeker, natuurlijk is hij anders. Die andere was een saté ramen, nu met miso en sake. Sake is best wat eng voor me, tot voor kort kookte ik niet met alcohol, maar sinds de Aziatische keuken mijn leven is binnengewandeld, ben ik er toch aan gegaan.
Proeven
Mijn eerste hap is genomen, de smaak van de bouillon is subtiel maar tegelijkertijd complex. Zoet, umami, zout, het komt samen tot perfectie. De broccoli heeft een lekkere bite, het zoete van de wortel en maïs. Het vlezige van de champignons. Alles bij elkaar een erg complete, gezonde, lekker kom eten. Een maaltijd die vult, met bijvoorbeeld nog wat tofu erin heb je ook je eiwitten binnen. God wat hou ik van koken, helemaal met dit soort pareltjes als resultaat. Als lunch is hij echt perfect, maar ook ’s avonds goed te doen, makkelijk en snel te maken en je hoeft niet in te leveren op smaak. De trek die ik had is gestild, ik voel me verzadigd op meerdere manieren.
Miso Ramen
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 60 gram broccoli in roosjes
- 50 gram mais uitgelekt en schoongespoeld
- 100 gram champignons in plakjes
- 60 gram wortel in kleine blokjes
- 125 milliliter sake
- 500 milliliter groentebouillon
- 140 gram noodles
- 1 eetlepel miso
Smaakmakers
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel rietsuiker
- 1 theelepel sesamolie
Garnering
- sesamzaad
Instructies
- Doe olie in de pan, broccoli, champignons en wortel in de pan, breng op smaak met zout en peper. Bak 5 tot 7 minuten, haal uit de pan en zet aan de kant.
- Doe sake in de pan, even af blussen, doe ook groentebouillon erbij. Breng aan de kook.
- Kook de noodles volgens aanwijzingen op de verpakking. Roer af en toe de noodles.
- Zet je kommen klaar, verdeel de sojasaus, rietsuiker en sesamolie over de twee kommen.
- Giet noodles af. Doe de gas uit onder bouillon en doe de miso erbij.
- Doe de bouillon in de kommen met de smaakmakers, noodles erbij. Broccoliroosjes, champignons, maïs en wortel erop.
- Sesamzaad als garnering. Eet smakelijk!