Oesterzwammenburger

Oesterzwammenburgers dit is een super lekker recept.

Bij verschillende supermarkten heb je gevarieerd aanbod aan vleesvervanger. Ik zag een oesterzwammenburger, In het schap liggen, maar die zag er niet meteen heel aantrekkelijk uit. Wel was ik meteen getriggerd en daarom maak ik er nu lekker eentje zelf.

Aan het roer van de oesterzwammenburger

Wat ik vooral prettig vind is dat ik zelf aan het roer sta. Ik kan kiezen of ik meer oesterzwammen door gebruik, of meer kruiden. Ik kan zoeken naar de juiste structuur, die ik prettig vind. Zo vind ik het fijn om nog wat structuur tegen te komen, als ik alles fijn zou blenden mengen de smaken zich ook en vind ik dat vlezige, het pittige of de kaassmaak niet goed terug. Daarom kies is ervoor om de helft te blenden in de hoop dat ik zo mooie burgers kan maken.

Opties voor de oesterzwammenburger

Hiermee kun je volgens mij eindeloos variëren, denk eens aan om zoete aardappel gebruiken, andere kruiden te gebruiken, andere paddenstoelen, kaas vervangen voor een andere soort. Je zou zelfs de helft van het mengsel in de vorm van een burger kunnen maken, daar de kaas op en dan de andere helft van het mengsel van de burger, zo heb je een burger met kaasvulling. Je zou door de paddenstoelen te marineren kunnen zorgen voor een oosterse smaak door bijvoorbeeld sojasaus te gebruiken. 

Aan de slag

Als eerste snij ik alles fijn, maak mijn ‘ei’ klaar en rasp de vegan Parmezaanse kaas. De geur als ik de ingrediënten samen heb gevoegd, beloofd voor mij een burger met veel smaak. Na 15 minuten even wachten, maak ik de burgers klaar. Ik duw goed op de massa, ik wil een stevige burger die het liefst niet uit elkaar valt. Dan leg ik ze in de koelkast om te rusten, nog eventjes geduld. De smaak daar ben ik enorm benieuwd naar. Een hele tijd terug heb ik eens een burger zelf gemaakt, deze viel uit elkaar, de smaak zat er niet helemaal in en het nodigde mij niet uit om opnieuw een ander recept te maken.

Op twee manieren beleven

Bij heerlijke wokgroenten lijkt me deze burger fantastisch, maar waarom ook niet tussen een bolletje. Bij sommige ah filialen hebben ze nu vegan zachte bollen, daar word ik vrolijk van. Heb jij ze al gevonden? Eerst wil ik ze bij de groenten eten, dat is het plan. Mag ik eerst melden dat het heerlijk ruikt in mijn keuken? De Parmezaanse kaas laat heerlijk zijn geur vrij in de lucht, ondersteunt door tijm. Wat me opvalt tijdens het bakken is dat hij nog altijd best fragiel is. Ik moet uitkijken om hem om te draaien. Het is een gevoelige dude, misschien nog beter de ingrediënten bij elkaar duwen? De smaak, wow ik ben er stil van. Hij zit vol smaak, de structuur met al die kleine stukjes groenten is heerlijk. Dat losse is niet storend. Umami, wat pittig, het vlezige, het bosuitje dat voorbij komt. Een beetje rode peper zou hier ook fantastisch in smaken. Erg tevreden, twee duimen omhoog. Tussen een broodje is ie ook erg lekker en doet hij niet onder aan de variant uit de supermarkt. 

Oesterzwammenburgers
Oesterzwammenburgers dit is een super lekker recept.
Afdrukken

Oesterzwammenburger

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 150 gram oesterzwammen fijngesneden
  • 50 gram aardappel fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 'ei' ik gebruik lijnzaad
  • 2 tot 3 eetlepel havermout
  • olie
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm pan met olie, fruit ui, bosuitjes en knoflook op laag vuur ongeveer 5 minuten. Voeg tijm toe en bak kort mee.
  • Doe de helft van oesterzwammen, aardappel, ui, knoflook en Parmezaanse kaas en peterselie in blender, meng goed.
  • Mengsel in kom, ook alles wat je apart hebt gehouden erbij, voeg havermout en ‘ei’ toe, breng op smaak met peper en zout. Laat 15 minuten rusten.
  • Maak burgers en wikkel in plasticfolie, minstens een uur rusten in de koelkast. 
  • Zet oven op 200 graden. Leg de burgers op bakpapier en bak zo'n 15 minuten gaar.
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: