Vandaag is een heerlijke dag, want ik mag weer kokkerellen, daar heb echt ik zin in. De Aziatische keuken trekt me nog steeds erg en daarom dit pareltje dit keer. Het recept dat ik vandaag ga maken rijstnoodles.
Eerste ervaring rijstnoodles
Grappig verhaal eigenlijk, ik heb niet heel veel flops in de keuken, maar de eerste keer dat ik deze noodles maakte was echt drama. Zoals je misschien weet gooi ik nogal eens mijn kont ergens tegenaan en volg mijn eigen weg. Haha…. moet je dus niet doen met rijstnoodles. Ik vond de tijd dat ze moesten koken zo kort en dacht “dat kan nooit goed zijn’. Ik heb de tijd dan ook verdriedubbeld, nou het was net een soort kauwgom geworden. Haha…. dus af en toe wel aanwijzingen volgen, meestal zijn ze best behulpzaam. So we live and learn!
Chaos tijdens het bereiden van de rijstnoodles
Tijdens het maken van een nieuw gerecht heb ik soms chaos in mijn hoofd. De stappen zitten in mijn hoofd, mijn handen weten wat ze moeten doen, maar door misschien teveel prikkels gaat het vandaag nogal chaotisch. Zo ook nu. Gelukkig gaat het niet mis en ben ik redelijk tevreden met het eindresultaat, de weg erheen was moeizaam. Net als anders heb ik alles van tevoren gesneden en staan de ingrediënten klaar. Tijdens het maken voel ik me onzeker, voel ik me geagiteerd en merk ik dat de prikkels van de dag me bij mijn haren heeft. Omstandigheden kun je soms niet veranderen, maar wel hoe je naar iets kijkt. Ik heb een mooie, verse maaltijd op tafel gekregen en dat doet me goed. Volgende keer vast weer een positievere beleving in de keuken.
Hoe smaakt het?
Ik neem mijn eerste hap, de saus geeft een complexe smaak. Ik kan er weinig uitleg aan geven. De hoisin vind ik in deze saus wel lekker, umami brengt hij als smaak. De groenten geven als altijd diepgang, structuur, smaak. Tofu zuigt de smaken op van de saus en daarmee is het een heerlijke toevoeging in dit gerecht. Een nootje zou er lekker op zijn, of misschien gebakken uitjes, ik heb gekozen om er vegan groenten kroepoek naast te nuttigen, absoluut een aanrader om even een knappertje te hebben. Een lust voor het oog, smakelijk, heerlijk, snel en budgetvriendelijk. Wat kan je nog meer wensen van een maaltijd? Ga jij je nu opsluiten in de keuken om dit gerecht ook te maken, laat je het mij dan weten?
Rijstnoodles
Ingrediënten
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1 klein stukje gember fijngehakt
- 1 medium winter wortel in kleine stukjes
- 1/2 gele puntpaprika in dunne reepjes
- 150 gram champignons in plakjes
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 125 gram tofu in dunne plakjes
- 1 kleine ui gesnipperd
- 120 gram bruine rijstnoodles
- 50 gram taugé
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
Saus
- 1/2 eetlepel aardappelzetmeel
- 1/4 kop water
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepel sojasaus
- 1/2 eetlepel donkere sojasaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1/2 theelepel rietsuiker
Instructies
- Breng water aan de kook voor de noodles, kook de noodles voor de helft van de tijd volgens aanwijzingen op pak.
- Maak de saus door alles te combineren.
- Pan met wat olie, bak tofu 2-3 minuten aan beide kanten en breng op smaak met zout en peper. Zet aan de kant.
- Pan weer op vuur, olie in de pan, ui, gember en knoflook bakken voor 3 minuten.
- Doe de wortel en puntpaprika erbij, 2 minuten meebakken.
- Champignons erbij, bak 2 minuten.
- Noodles kunnen er nu bij en de saus ook. Taugé erbij en dit nog een minuut meebakken.
- Nu ook de tofu erbij en roer nog eens goed. Eet smakelijk!
Dit is ook leuk om te lezen:
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle