Stoofpot met zoete aardappel, bloemkool, boerenkool en tuinerwten 

Nederland is een land waarin het weer alle kanten op kan gaan, een stoofpot in de lente, kan dat wel? Echt wel! Ik kijk naar buiten en zie hoe de straten nat zijn en toen ik mijn neus even buiten de deur stak, wist ik het zeker. Stoofpot tijd!!! Deze keer ga ik voor de stoofpot met zoete aardappel, bloemkool, boerenkool en tuinerwten.

Saai

Een stoofpot saai? Nee! Je kunt eindeloos variëren, het houdt niet op. Je kunt er bijvoorbeeld rijst, gebakken aardappeltjes of zuurdesem brood bij eten. Je zou alle groenten kunnen vervangen met welke jij maar lekker vindt. Broccoli, sperziebonen, champignons, maïs, kikkererwten, oesterzwammen, paprika, aubergine, courgette, aardappel of wortel. Je kunt het zo gek niet bedenken alles wat je over hebt kun je in deze stoofpot doen. Door de saus wordt alles bij elkaar gebracht. Ik neem hem plain, just as is. Zo kunnen de smaken goed tot hun recht komen. Misschien zeg ik nu iets wat als ‘vloeken in de kerk’ wordt gezien, een stoofpot in een tortillawraps? Zie ik best zitten, als ik eerlijk ben. Met een toefje sirachamayo, komkommer en alfalfa, er komt al een beeld in me op. Kan best.

Spannend?

Ik ga het zeggen, het is de olifant in de kamer, hij ziet er niet bepaald sexy uit. Tja, wat kan ik daarop zeggen, de saus heeft alle groenten gecoat en eigenlijk kun je niet goed zien wat je gemaakt hebt. Soms is dit hoe makkelijk en snel eten eruit ziet. De smaak is voor mij alles, dus daar fundeer ik mijn mening op. Net als met mensen, moet je ook gerechten de voordeel van de twijfel geven. Let’s give it a nibble! De saus van tomaat en pindakaas komt heel goed naar voren. De textuur van de verschillende groenten geeft herkenbaarheid, toch is de saus niet te overheersend, de groenten verliezen hun eigen smaak niet. Zelfs de kleinste tuinerwt biedt zijn smaak in zijn gewicht aan. Blokjes zoete aardappel verlichten door hun zoete smaak, het is een heerlijk stoofpotje op deze regenachtig lente-dag en ik ontvang hem met open armen. 

Stoofpot met zoete aardappel, bloemkool, boerenkool en tuinerwten 
Afdrukken

Stoofpot met zoete aardappel, bloemkool, boerenkool en tuinerwten

Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

 • 1 ui gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook fijngesneden
 • 1 zoete aardappel in kleine blokjes
 • 200 gram bloemkool in roosjes
 • 100 gram boerenkool
 • 100 gram tuinerwten
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 120 gram pindakaas
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 10 gram peterselie
 • 250 milliliter water
 • zout en peper naar smaak

Instructies

 • Doe de tomatenblokjes, pindakaas, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en meer als de helft van de peterselie in een blender, pureer.
 • Doe wat olie in de pan, fruit de ui en knoflook tot het gaat geuren. Doe de pindakaas mengsel erbij en breng aan de kook.
 • Zoete aardappel, bloemkool en boerenkool erbij, ook het water mag erin. Breng weer aan de kook en laat 15 minuten stoven, met 2 minuten op de timer mogen ook de tuinerwten erbij.
 • Garneer met de overgebleven peterselie. 
  Eet smakelijk!

Dit zijn ook lekkere recepten: