Vegan boterkoek … Heb jij ook zin om wat lekkers te bakken. En heerlijk te genieten? Een veganistische boterkoek miste ik echt en dat terwijl het zo makkelijk is om te maken. En zo lekker!
Wat heb je nodig voor deze vegan boterkoek?
Voor: ± 12 porties, enkele dagen houdbaar in de koelkast
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur koelkast + 35-40 minuten bakken
- 250 g plantaardige harde boter, op kamertemperatuur
- 80 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 80 g witte basterdsuiker
- 1 el citroensap
- ½ tl citroenzeste
- snufje gemalen zeezout
- 250 g bloem
- 2 el plantaardige melk naar keuze
- 1 el ahornsiroop
Ook nodig om de veganistische boterkoek te maken
- standmixer
- bakpapier
- taartvorm van ø 20 à 24 cm (geen springvorm)
Hoe maak je de vegan boterkoek?
- Meng alle ingrediënten behalve de plantaardige melk en ahornsiroop in een kom. Mix met de hand of met een standmixer met deeghaken tot een stevig deeg. Rol het deeg uit in een stuk bakpapier ter grootte van de taartvorm en leg minstens 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor tot 175 °C.
- Leg het deeg met het bakpapier in de taartvorm en strijk glad met een lepel of smalle patisseriedeegroller. Meng de plantaardige melk en ahornsiroop in een klein kommetje. Bestrijk het deeg met het melkmengsel. Als je kant-en-klare boter hebt gebruikt, kun je nu eventueel een ruitpatroon in het deeg maken met een vork (bij homemade boter doe
je dit pas na het bakken). - Bak de boterkoek in 35-40 minuten goudbruin. Het lijkt mogelijk alsof de koek nog niet gaar is, maar dit is niet erg. Haal de boterkoek uit de oven en indien je de boterkoek met homemade boter hebt gemaakt, kun je op dat moment nog een ruitpatroon maken. Duw na circa 10 minuten de zijkanten naar beneden, zodat de koek overal dezelfde hoogte heeft. Laat de boterkoek zo’n 4-6 uur afkoelen in de vorm.
Dit recept komt uit het boek 50x vegan zuivel
- Auteur: Marleen Visser
- Uitgever: Brecht
- EAN: 9789023016717
- Dit boek is onder andere te koop bij Bol.com