Vegan kleding en schoenen

vegan kleding en schoenen

Vegan kleding en schoenen: Gelukkig komen er steeds meer vegan schoenen en kleding op de markt. Voor mij is het erg belangrijk dat de kleding en schoen die ik draag veganistisch en leedvrij zijn.

Vegan kleding en schoenen

Wat is vegan kleding en schoenen eigenlijk? Dat leren schoenen niet vegan zijn, dat weten we al lang. Maar wat is veganistische mode nu precies? Het betekend dat de kleding, schoenen, tassen en andere accessoires die we dragen dier en dierenleed vrij zijn. Om nog iets preciezer te zijn, voor deze items zijn geen dierlijke materialen gebruikt en worden er tijdens het hele productieproces geen dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt.

De kleding, schoen en accessoires in jouw kast kunnen gemaakt zijn van dierlijke materialen zoals wol, leer, dons, suède, bont, vilt, zijde of geverfd en/of gelijmd zijn met materialen van dierlijke oorsprong.

Het is helemaal niet nodig om kleding met dierenleed te dragen om er hip en modieus uit te zien. Er zijn genoeg alternatieven hiervoor.

Vegan kleding voor de aarde

Nog een mooie bijkomstigheid is dat Veganistische kleding niet alleen veel beter en fijner is voor de dieren, het os ook nog eens beter voor de aarde. Neem bijvoorbeeld de leerindustrie, die brengt zoveel vervuiling met zich mee.

Leer zit vol giftige stoffen

Het leer wordt volgespoten met giftige chemicaliën om te voorkomen dat het ontbindt in de kledingkast van de consument. Mineraalzouten, formaldehyde, koolteer derivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke stoffen worden routinematig gebruikt tijdens het looiproces (verwerkingsproces). Afvalwater en vast afval (zoals huiden) van leerlooierijen worden vaak eenvoudig gedumpt in rivieren of op rivieroevers of nabijgelegen velden en dat, leidt tot water- en bodemverontreiniging. Lees in dit artikel alles over het leed van leer en de alternatieven.

Beter voor mensen

En nog een mooie bijkomstigheid vegan kleding en schoenen dragen ook bij aan betere werkomstandigheden voor de mensen. Zoals je kon lezen zitten er ontzetten veel gifstoffen in leer. Deze gifstoffen worden door de werknemers ingeademd, komt op hun huid terecht. Veel fabrieksmedewerkers worden dan ook niet ouder dan 40 jaar.

Vegan schoenen

Er komen steeds meer vegan schoenen bij die niet gemaakt worden van Leer & suède of gelijmd worden met dierlijke ingrediënten.

Deze veganistische schoenen zijn super leuk en hip. Bij Omoda hebben ze verschillende vegan schoenen opties ze verkopen o.a. het merk Dr. Martens. Deze zijn erg populair onder de veganisten. Let wel op, naast een vegan collectie heeft Dr. Martens ook een dieronvriendelijke lijn. Zelf heb ik ook vegan Dr. Martens, ze zitten heerlijk en blijven lang mooi. Ook heb ik een paar vegan sneakers. Hier kan ik hele dagen op lopen. In de zomer loop ik het liefst zoveel moglijk op mijn blote voeten.

Wat zijn dan onder andere de vegan alternatieven?

  • Hennep
  • Linnen
  • katoen
  • polyester
  • kurk
  • nylon
  • rubber
  • bamboe
  • ananasleer
  • bioplastic gemaakt van bijvoorbeeld suikerriet.