Vegan Spekkoek: Spekkoek is een typisch Indonesisch gerecht. Met normaal gesproken heel veel eieren. Vroeger toen in nog vegetariër was, was ik hier dol op. Daarom ben ik ook zo blij met deze veganistische spekkoek!
Vegan spekkoek
Zie een recept waar ‘normaal’ gesproken gemakkelijk tien eieren in verdwijnen maar eens te ‘veganizen’. Blaren, zweet, tranen, gegodver en geduld, maar het is gelukt. Zo-zo-zo lekker! Het is natuurlijk niet één op één hetzelfde gerecht, maar het komt aardig dicht in de buurt, kan ik je vertellen. Vooral als-ie een dagje in de koelkast mag rusten. Dit recept en de tekst komen uit het boek Vegan East en er valt niets meer aan toe te voegen! Spekkoek zooooooo lekker! En zo super blij met dit recept: Vegan spekkoek. Daarom willen we het ook graag met jullie delen.
Veganistische spekkoek
Laat na het bakken de spekkoek een paar uur staan. Dan slinkt de vegan spekkoek en wordt hij compacter en veel smaakvoller. Dat komt omdat de specerijen dan goed zijn ingetrokken. En afgekoeld is de spekkoek zonder eieren veel lekkerder.
Zelfs een dag later is de spekkoek nog veel lekkerder. Zorg dan wel dat hij goed afgedekt is en niet kan uitdrogen.
Vegan spekkoek invriezen
Je kunt de vegan spekkoek prima invriezen. Handig voor als je deze lekkernij niet wilt delen.
Het bakken kan beginnen van je spekkoek zonder eieren
Als je deze vegan spekkoek gaat maken, trekt dan wel voldoende tijd er voor uit. Je moet de laagjes één voor één bakken. Als je een wat grotere oven hebt kun je twee of misschien wel drie laagjes tegelijkertijd kunt bakken. Dan gaat het een stukje sneller.
Wij zijn zo blij dat we nu eindelijk vegan spekkoek kunnen maken. We hopen dat jullie ook blij zijn met dit heerlijke recept. In het kookboek staan nog heel veel meer lekkere recepten!
Vegen spekkoek
Equipment
- keukenmachine
- ingevette, iets hogere springvorm van ø 18 cm
- staafmixer
Ingrediënten
- 150 ml aquafaba
- 50 + 300 gram witte basterdsuiker
- 300 gram plantaardigemargarine, in blokjes, op kamertemperatuur
- 55 gram banaan (zonder schil)
- 100 gram arachideolie
- 1 theelepel vanille-extract
- 230 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld soja- of havermelk)
- 250 gram bloem, gezeefd
- 40 gram maïzena, gezeefd
- 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 2 theelepels kardemom
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel piment
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel anijspoeder
Instructies
- Klop de aquafaba in een keukenmachine met een snuf zout tot stijve pieken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Voeg dan de 50 gram basterdsuiker lepeltje voor lepeltje toe. Stop met mixen zodra alle suiker is opgelost.
- Smelt ondertussen de margarine in een steelpannetje. Laat afkoelen.
- Pureer in de hoge beker van een staafmixer de banaan met de olie tot een papje.
- Meng de resterende suiker met de boter. Klop met een garde goed door.
- Voeg het banaan-oliepapje en de vanille toe aan het botersuikermengsel en vervolgens in porties ook de melk. Neem de tijd om er een samenhangend mengsel van te kloppen.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Spatel de aquafaba door het botermengsel. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden: roer dus niet te stevig.
- Zeef de bloem en maïzena boven het beslag. Spatel niet te lang, maar tot alles net goed vermengd is. Verdeel het beslag over 2 kommen.
- Zeef kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, piment, anijs in 1 van de 2 kommen en spatel door. Dit wordt de donkere laag.
Het bakken van de vegan spekkoek kan beginnen
- Bekleed de bodem van de springvorm met een bakpapiertje. Begin met het lichte beslag. Doe 3 flinke eetlepels van het beslag in de springvorm.
- Bak deze eerste laag 7 minuten, tot de bovenkant is gestold. Haal uit de oven, zet op het aanrecht. Schakel over op de kleine grill. Schep 3 flinke eetlepels van het donkere beslag op de eerste laag. Wacht een paar seconden tot het begint te smelten.
- Pak de springvorm op en giet het beslag al cirkelend over de eerste laag. Zet terug in de oven en gril 2 minuten, tot de bovenkant gestold is. Ziet het er nog te zacht uit, zet dan nog 1 minuut onder de grill. Als je eenmaal het perfecte aantal minuten voor jouw oven hebt gevonden, kun je dit aantal aanhouden voor de rest van de lagen.
- Maak vervolgens weer een lichte laag, etc. Ga zo door tot al het beslag op is. Na de laatste laag, schakel je de oven weer op de heteluchtstand
- Bak de spekkoek nog 10 minuten af op 150 °C. Laat in de vorm afkoelen op een rek.
- Snijd de randjes vast los met een scherp mes.
- Bewaar de spekkoek na het afkoelen, ingepakt in plasticfolie, in de koelkast. Na een dag op z’n lekkerst.
Handig om te weten over het boek Vegan East
- Auteur: Milou van der Will
- Uitgever: Good Cook B.V.
- EAN: 9789461432391
- Veganistisch
- Het boek Vegan East is o.a. te koop bij Bol.com
Dit is ook leuk om te lezen:
- Welke vaatwastabletten zijn vegan?
- Opruimen volgens het Marie Kondo systeem
- Vegan maaltijdloempia’s uit de oven
Wil jij niets meer missen van Vegalifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle
Lauren says:
Hi! Enig idee of dit ook met kokosmelk gemaakt kan worden? Bedankt!
Manuel says:
Ja dat heb ik probeert
Yvonne says:
Wat leuk, hopelijk heb je er van genoten!
Manuel says:
Ik heb het nog niet gemaakt dat ga ik morgen doen, maar het zag er heel lekker uit bedankt voor het idee.
Barbara says:
Wat heerlijk om een vegan variant van spekkoek te vinden! Is de witte basterdsuiker ook te vervangen door ongeraffineerde suikers, zoals oerzoet of kokosbloesemsuiker?
Yvonne says:
Hoi
Dat denk ik haast wel, dat dat zou kunnen. Echter zelf nog niet geprobeerd. Maar zeker de moeite waard om eens te gaan proberen!!
Jocy says:
Hi, ik heb hem vandaag gemaakt, maar hij druipt van de olie. Ook tijdens het bakken bleef er olie uit druipen. Enig idee wat er mis is gegaan?
Yvonne says:
Hoi Joyce,
Wat vervelend om te horen. Het recept is uit een boek van Milou van der Will. Ik heb het recept zelf ook twee keer gemaakt en dat ging helemaal goed. Ik durf zo niet te zeggen wat je verkeerd gedaan zou kunnen hebben.