Wat kun je doen tegen droge en gebarsten lippen?

droge lippen -schrale lippen - mooie lippen - stralende lippen - lip verzorging

Last van droge lippen? Je bent niet de enige die hier last van heeft. Veel mensen hebben wel eens last van droge of gesprongen lippen. Soms zijn het alleen losse velletjes, maar soms ook pijnlijke kloofjes (barstjes).  

Hoe ontstaan droge of gebarsten lippen eigenlijk?

Er zijn verschillende oorzaken van droge of gebarsten lippen. Een gure en koude wind, langdurig verblijf in centraal verwarmde ruimtes, airco, verbranden door de zon, en medicijnen kunnen al snel leiden tot droge en zelfs pijnlijk gesprongen lippen. Ook voeding speelt een belangrijke rol.  De lippen hebben geen talgkliertjes. Hierdoor hebben ze geen natuurlijk vetlaagje wat ze beschermt. En het bovenste laagje van de lippen (het hoornlaagje) zeer dun, waardoor je lippen snel aan uitdroging blootstaan. Een verstoring van de balans levert al snel droge lippen op.

Hoe krijg je mooie en zachte lippen? Met deze tips, krijg en hou je mooie lippen die niet meer barsten of uitdrogen.

Hydrateer de liphuid van binnen uit

Waterdrinken is niet alleen heel erg goed voor je lichaam, maar ook heel erg goed voor de huid en dus ook voor de lippen. Maar liefst 90% van de hydratatie van de huid komt van binnenuit.  

Hydrateer de liphuid van buiten af

Ook van buiten kun je, je lippen goed beschermen. Met een lippenbalsem bijvoorbeeld bescherm je, je lippen tegen de koude en gure wind, maar ook (mits er sps in zit) tegen de uv stralen. Ook met lippenstift kun je, je lippen vettig houden. Zelf doe ik voor het slapen gaan een beetje kokosolie op mijn lippen, dat werkt ook erg goed.  Olie is overdag af te raden, omdat het als een vergrootglas werkt voor de zon en in de winter trekt het niet snel genoeg in de lippen en kan het gaan bevriezen.

Shoptips voor vegan lipverzorging tegen droge lippen

Af en toe je lippen scrubben

Ook je lippen kun je één keer per week scrubben. Hiermee verbeter je de doorbloeding en je verwijderd de dode huidcellen en losse velletjes. Hoe scrub je, je lippen dan? Het beste kun je dit doen met een soft tandenborstel. Met je tandenborstel masseer je voorzichtig je liphuid. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en verwijder je de losse velletjes. Daarna lekker een (kokos)olie op je lippen en dan lekker gaan slapen, of nog even lekker tv kijken ofzo.

Dit kun je beter niet doen!

  • Aan je lippen likken
  • Losse velletjes eraf trekken
  • Niet door je mond ademen
  • Geen sjaal voor je mond

Nog een keer de tips tegen droge lippen op een rijtje

  • Drink voldoende water
  • Houdt de lippen vet (met een lippenbalsem, lippenstift en voor het slapen gaan met een olie)
  • Scrub je lippen af en toe
  • Bescherm je lippen met een sps factor

Mocht je toch last blijven houden van gebarsten lippen of ingescheurde mondhoeken, overleg dan zeker even met je huisarts.

droge lippen - lipverzorging - schrale lippen - lippen - lipverzorging

Shoptips vegan lippenstift

Dit is ook leuk om te lezen

3 thoughts on “Wat kun je doen tegen droge en gebarsten lippen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.