Wie wordt dom bontje van 2019????

Verkiezing Dom Bontje 2019 van start!

Als het aan mij ligt krijgen ze allemaal deze titel. Zonde bont is zo niet nodig! En wat mij ook opvalt is dat onze Koningin ook meerdere keren is genomineerd. Zo jammer dit!

Ali B neemt openbaar afstand van bont, Lil’ Kleine staat niet stil bij dierenleed en maakt kans op titel Dom Bontje 2019!

De gevreesde jaarlijkse onlineverkiezing Dom Bontje is weer begonnen! Stichting Bont voor Dieren toont met haar oneervolle verkiezing welke bekende Nederlanders nog altijd niet begrijpen dat bont echt niet kan. De genomineerden voor dit jaar zijn rappers Lil’ Kleine, Donnie en Boef, zangers Gerard Joling en Samantha Steenwijk en voetbalster Jackie Groenen.

Het is de eerste keer dat er zoveel rappers tegelijk genomineerd zijn. Hun teksten gaan vaak over bezittingen als dure auto’s en merkkleding, maar stonden ze maar eens stil bij wat de dieren in de bontindustrie hebben: een leven in erbarmelijke omstandigheden en een afschuwelijke dood, om als accessoire te eindigen om hun nek. Lil’ Kleine, Donnie en Boef zijn dit jaar gespot met coyotebont en vossenbont. Zij hebben met hun teksten en klederdracht veel invloed op het doen en laten van tienduizenden jongeren. Hoe mooi zou het zijn als zij een bontvrije boodschap zouden verspreiden!

Gerard Joling ging weer de mist in met een riante kraag van coyotebont. Hoewel hij niet graag vals zingt, speelt hij wel vals door te proberen zijn achterban te bedotten met de #fakefur bij de omstreden Instafoto. Zangeres Samantha Steenwijk neemt de woorden Bloed, Zweet en Tranen iets te letterlijk en hult zich in een kraag die is gemaakt van maar liefst twee wasbeerhonden. Jackie Groenen zou als Oranjeleeuwin toch moeten weten dat dieren levend veel mooier zijn dan als pompom op een muts.

Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie uitgebreid geïnformeerd over het dierenleed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan. Vandaag ook dat ze van mij allemaal deze titel krijgen!

Ook rapper Ali B werd door Bont voor Dieren benaderd vanwege het dragen van echt bont in een reclamespot. Hij gaf een mooie reactie: “De jas die ik droeg in de promo van het programma ‘De Mensentuin’ is uitgekozen door mijn stylist en is niet mijn eigen jas. Het was in opdracht en ik was in de veronderstelling dat het bont nep was. Er hangt geen bont in mijn garderobe en ik wil het ook helemaal niet dragen.” 

Directeur Natalie Wanga: “Wij zijn ontzettend blij met de steun van Ali B. Hij is ontzettend populair bij de jeugd en heeft veel invloed op hun interesses. Het feit dat hij openlijk vertelt dat hij helemaal geen bont wil dragen, kan veel jongeren ervoor doen kiezen ook geen bont te dragen. De steun van bekende Nederlanders creëert bewustwording bij de jeugd over het leed dat schuilgaat achter bont. Zij fungeren als rolmodel. Dat een rapper zich uitspreekt tegen bont, mag in dit geval ook doordringen bij een aantal collega’s”. 

28 november heeft RTL Boulevard tijdens de uitzending de genomineerden gepresenteerd. Het is tot en met 31 december mogelijk om te stemmen via bontvoordieren.nl. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Vlogster Famke Louise is vorig jaar uitgeroepen tot Dom Bontje 2018. Meer dan 25.000 mensen brachten hun stem uit. Winnaars die haar voorgingen zijn:

2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder- Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: Nederlandse nertsenfokkers
2017: Wilfred Genee

Ga jij ook stemmen?

Wat is droogshampoo, wat kun je er allemaal mee?

Vegan vleesvervangers

Vegan paddenstoelen-tapenade

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.