Zijn lightproducten echt gezonder?

ligtproducten

Je staat in de winkel en ziet een light variant van een product staan en je denkt bij je zelf, is dit echt gezonder dan het originele? Je zou denken van wel, er zit toch minder suiker en vet in? In deze blog ga ik er dieper op in om er achter te komen of het ook echt gezond is.

Wat is het?

Lightproducten zijn producten die minder suiker en vet bevatten dan hun vergelijkbaar product. Fabrikanten mogen niet zomaar een product light noemen op het etiket. Het voedingsmiddel moet minimaal 30% minder van één bepaalde voedingsstof bevatten. Fabrikanten zorgen ervoor dat de smaak van de lightproducten hetzelfde smaken als van het origineel. Er zijn verschillende producten in light.

Lightproducten

Er zijn verschillende producten te vinden in een light variant. Hier een aantal voorbeelden:

  • Zuivel
  • Snoep
  • Broodbeleg
  • Chips
  • Frisdrank

Verschillen

Er zijn twee soorten lightproducten te vinden: producten met minder vet of producten met minder suiker. Lightproducten trekken dus doelgroepen aan. De eerste doelgroep is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op peil willen houden en de twee doelgroep is voor de mensen die minder ongezonde vetten willen eten voor hun gezondheid. Op de verpakking kan je vaak zien of het minder suiker of minder vet bevat.

Zoetstoffen

Lightproducten worden als gezond in het licht gezet. Maar door de suikers en vetten te verminderen verlies je ook de smaak van het product. Toch willen fabrikanten ervoor zorgen dat de lightproducten zoveel mogelijk hetzelfde smaken als het origineel. Dit doen ze doormiddel van zoetstoffen en zetmeel toe te voegen. Deze stoffen zorgen er dan weer voor dat een product dat minder vet bevat aanzienlijk juist meer suiker bevat. Hierdoor zitten er evenveel of juist meer calorieën in dan bij het originele product.

Producten als light chips zijn helemaal niet zo gezond: in plaats van vet bevatten die extra zetmeel, hierdoor krijg je juist meer calorieën binnen.

Voordelen

Een voordeel van lightproducten is dat je minder binnenkrijgt van een bepaalde stof die je zoveel mogelijk uit je voeding wilt halen. Als je hartproblemen hebt en je wilt vet verminderen? Dan kan je kiezen voor een lightproduct. Dit geeft je een kans om jezelf een keer op iets lekkers te trakteren.

Nadelen

De zoetstoffen die in lightproducten zitten geven je geen energie. Je krijgt het wel binnen, alleen raakt je lichaam niet verzadigd. Hierdoor weet je lichaam niet of je al vol zit. Dit zorgt er dan voor dat je later nog naar een snack gaat grijpen. Ook kunnen zoetstoffen zorgen voor een hoge insulinespiegel. Je lichaam reageert namelijk op de zoete smaak en maakt insuline aan om suiker naar je cellen te vervoeren. Zoetstoffen zijn alleen geen suiker, waardoor je lichaam suiker uit je spieren en bloed moet halen om het insulineniveau weer te laten dalen. Dit proces gebeurt normaal gesproken alleen wanneer je veel te weinig eet. Je lichaam komt dan in hongerstand en gaat minder energie verbranden. Hierdoor slaat je lichaam meer vet op en krijg je honger. Kijk altijd eerst goed op de verpakking van het originele en van het lightproduct of er een groot verschil is. Lightproducten zijn vaak ook duurder.

Is het nou gezond?

Zoals je kunt zien hebben lightproducten meer nadelen dan voordelen. Er wordt één stof weggehaald en zoetstof en zetmeel extra bij toegevoegd. Hierdoor zijn de lightproducten alsnog niet gezond. Moet je suiker of vet minderen in producten? Dan kan je gerust lightproducten pakken. Anders zou ik het bij het originele product houden. Kijk altijd nog voor de zekerheid op het etiket als je niet zeker weet welke keuze je moet maken. Daar kan je het verschil zien tussen het origineel en de lightproducten.

Aspartaam

Een van de vervangende zoetstoffen is aspartaam. En dat wil je echt niet in binnenkrijgen! Aspartaam super slecht voor je!

Dit is ook leuk om te lezen: