5x een heerlijke dressing voor je salade

Dressing

Hou jij ook zo van salades? Een salade komt pas echt tot leven met een lekkere dressing. Een salade is een perfecte combinatie van smaken en texturen, van knapperige groenten tot zachte bladgroenten. Maar wat een salade écht afmaakt, is de perfecte dressing. Of je nu van fris en licht houdt, of juist van romig en hartig, een dressing kan je salade naar een hoger niveau tillen. In dit artikel deel ik vijf heerlijke dressings die je eenvoudig zelf kunt maken. Van klassiek tot verrassend, deze dressings zorgen ervoor dat je salade elke keer een feestje wordt!

Vinaigrette

  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 4 theelepels witte balsamicoazijn
  • sap van een kleine citroen
  • 0,5 theelepel zeezout
  • Versgemalen peper naar smaak

Dressing van peterseliepesto

  • 40 gram peterselie (bij voorkeur platte) fijngesneden
  • 40 gram vegan geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroen, de rasp en de helft van het sap
  • 1/2 theelepel zeezout
  • Versgemalen peper naar smaak

Spaanse dressing

  • 2 theelepels walnootolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1,5 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels neutrale olijfolie
  • twee ringen rode peper
  • snufje zout en peper

Remouladesaus

  • Sap van 1 citroen
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 2 volle eetlepels plantaardige yoghurt
  • 1 eetlepel platte perterselie, fijngesneden
  • 1 eetlepel fijn gehakte bieslook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 eetlepel fijngehakte augurkjes
  • 1 eetlepel fijngehakte zilveruitjes

Klassieke vinaigrette

  • 60 ml citroensap
  • 60 ml rodewijnazijn
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels agave siroop of vegan honing
  • 1/2 theelepel zeezout

Tips voor het Gebruik van je Dressings

  • Varieer de groenten: Experimenteer met verschillende soorten groenten voor je salades, zoals geroosterde pompoen in de herfst of verse komkommer en tomaat in de zomer.
  • Bewaren: De meeste dressings kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte pot. Schud of roer ze goed door voor gebruik.
  • Probeer nieuwe combinaties: Voeg noten, zaden, croutons of geroosterde kikkererwten toe aan je salade voor extra crunch en voedingsstoffen.

Met deze vijf eenvoudige maar smaakvolle vegan dressings kun je elke dag van de week je salade afwisselen en verrijken. Of je nu houdt van fris, romig, of pittig, er is altijd wel een dressing die je maaltijd compleet maakt!

Een aantal lekkere salades: