Roerbakschotel met sojagehakt en sperziebonen: Op mijn tafel ligt al een tijdje een prachtig Aziatisch kookboek. Ik merk wat angst, onzekerheid en twijfels elke keer dat ik het in handen neem. Van vroeger ken ik alleen af en toe eten bij de ‘Chinees’. Verder stopt mijn ervaring bij deze keuken. Er zijn veel oosterse ingrediënten die ik natuurlijk niet ken, van de smaak niks weet en dat zorgt voor die onzekerheid.
Ching-He Huang
Asian green boek van Ching-He Huang ligt te stralen, 100 vegan recepten uit de Aziatische keuken. Deze keuken kent van vroeger al veel gerechten zonder vlees of zuivel. De recepten in dit boek komen uit alle delen van Azië. Ze zijn veelzijdig, eenvoudig, gezond en geschikt voor elke dag. Alle ingrediënten zijn te koop bij grotere supermarkten of Aziatische winkels. Het is geschreven voor de drukke mens. Met in het oog mindfulness, balans en natuur.
Asian green
Het boek bestaat uit meerdere hoofdstukken: Begin de dag goed, Spannende soepen, Exotische salades, Snel en makkelijk, Warm & troostend, Om uit te delen en Voor de zoetekauw. Mede door haar man die volledig overgestapt is als veganist, gelooft ze meer dan ooit in de eeuwenoude Chinese spreuk Dat ‘voeding een medicijn Is’. Hij had namelijk vanaf zijn geboorte last van astma en eczeem, na zijn overstap zijn al zijn symptomen verdwenen. Je kunt Asian green hier online kopen.
Waarom dit recept? Roerbakschotel met sojagehakt en sperziebonen
Dit recept heb ik gekozen omdat het erg snel en makkelijk is, het staat dan onder het kopje Snel & makkelijk. Af en toe wil ik wel iets nieuws maken, maar om daar weer een half uur voor in de keuken te staan, is soms teveel. Dit voelt als een laagdrempelig recept, ik hoop dat het me wegblaast zodat ik nog meer wil koken uit dit prachtige boek.
De bereiding en mijn ongezouten mening
De bereiding ging makkelijk en vond hem van het bord afspatten. De frisse groene kleur brengt dat frisse gevoel verder omhoog. Oooh die smaak is zo lekker. Ik zit gelijk weer In mijn herinneringen terug bij de Chinees. Het gehakt is heerlijk gekruid. Ik merk dat ik er echt voor ga zitten. Het heeft echt een oriëntaalse smaak, het oosten lonkt naar me. Ik ga bijna op de bank staan om te roepen hoe lekker ik het vind. Wat stom dat ik het niet eerder heb gedurfd om het te maken. Dit is het gerecht dat ik zou maken voor een gast die nogal sceptisch tegen het veganisme staat. Dit zal overtuigen hoe lekker het kan zijn.
Dit is ook leuk om te lezen:
Roerbakschotel met sojagehakt en sperziebonen (Asian green)
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 100 gram gedroogde sojastukjes fijn
- 200 milliliter hete groentebouillon of kokend water
- 2 eetlepel koolzaadolie
- 1 teen knoflook geperst
- 1 eetlepel shaoxing rijstwijn
- 2 eetlepel donkere sojasaus
- 100 gram sperziebonen schoongemaakt, licht gekneusd met de zijkant van een groot mes of een Chinees hakmes, en vervolgens diagonaal in stukjes van 1 cm gesneden
- 1 eetlepel cashewnoten geroosterd
- 1 eetlepel tamari of zoutarme, lichte sojasaus
- 1 scheutje sesamolie geroosterd
- snuf gemalen witte peper
- handje korianderblaadjes voor de garnering
- gekookte jasmijnrijst voor erbij
Instructies
- Laat de sojastukjes voor gebruik 5 minuten weken in de groentebouillon of het hete water.
- Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk er 1 eetlepel koolzaadolie in. Voeg zodra de olie heet is de knoflook toe en roerbak een paar seconden. Voeg dan de uitgelekte sojastukjes toe en hussel alles een paar seconden door elkaar. Giet de rijstwijn en donkere sojasaus erover en laat 30 seconden al roerend koken.
- Schuif het sojagehakt naar één kant van de wok. Schenk de resterende eetlepel koolzaadolie in de wok. Voeg zodra de olie heet is de sperziebonen toe. Bak ze al omscheppend 2-3 minuten, tot ze zacht maar nog wel beetgaar zijn.
- Voeg de cashewnoten toe en breng op smaak met de tamari of lichte sojasaus, geroosterde-sesamolie en gemalen witte peper. Roer alles door elkaar en garneer met de korianderblaadjes. Serveer meteen met de gekookte jasmijnrijst.Eet Smakelijk!